Το οικογενειακό τραπέζι μεγαλώνει ευτυχισμένα παιδιά


Οικογένεια
24/06/2019
Δείτε πώς θα καταφέρετε να συγκεντρώσετε όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι!

Έχουμε να σας προτείνουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καθιερώσετε το οικογενειακό τραπέζι και να κάνετε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να συμμετέχουν ενεργά. 

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την οικογένεια να συναντιέται για το μεσημεριανό ή το βραδινό. Τη σημερινή εποχή όμως μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να βρούμε χρόνο για να φάμε όλοι μαζί. Ατέλειωτες ώρες στο γραφείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, ασκήσεις για το σπίτι και διαφορετικά ωράρια, μας ωθούν να απομονωνόμαστε, να τρώμε ό, τι έχει μείνει στο ψυγείο ή να ζεσταίνουμε κατεψυγμένα γεύματα που καταλήγουμε να τρώμε μόνοι μας. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καν χρόνος για να μαγειρέψουμε ένα ισορροπημένο γεύμα, πόσο μάλλον να καταφέρουμε να συγχρονιστούμε μεταξύ μας για να μπορέσουμε να φάμε όλοι μαζί. 

Ένα οικογενειακό γεύμα με όλη την οικογένεια μαζεμένη έχει απίστευτα πλεονεκτήματα. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε, να έρθουμε πιο κοντά, να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα φαγητά και να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται την ώρα του φαγητού.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των γονιών τους, καθώς οι γονείς είναι και τα πιο σημαντικά πρότυπα στη ζωή τους. Ο τρόπος που μιλάτε μεταξύ σας, ο σεβασμός και το πόσο βοηθάτε ο ένας τον άλλο, είναι αυτά που θέτουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές σχέσεις των παιδιών. Το οικογενειακό τραπέζι είναι η ιδανική περίσταση για να τους διδάξετε αυτές τις αξίες, μόνο που δεν χρειάζεται να τις εξηγήσετε, αλλά απλά να τις δείξετε μέσα από τη συμπεριφορά σας.

Ίσως σκέφτεστε: "Ωραία όλα αυτά, …αλλά στην πράξη;" Πόσο εφικτό είναι πραγματικά να συντονίσετε όλοι την οικογένεια για ένα γεύμα που θα συμμετέχουν όλοι; Για να μην αναφερθούμε στην πρόσθετη δυσκολία της ετοιμασίας ενός υγιεινού και ισορροπημένου γεύματος. Σας προτείνουμε λοιπόν μερικούς απλούς τρόπους για να μπορείτε να απολαμβάνετε το οικογενειακό τραπέζι που τόσο επιθυμείτε.

Δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε μέρα

Καταρχάς, δεν χρειάζεται να συναντιέστε πάντα την ώρα του βραδινού ή αυτό να γίνεται σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να καθιερώσετε μια συγκεκριμένη ημέρα που σας βολεύει, όπως για παράδειγμα το Σάββατο για να γευματίσετε, την Κυριακή για να δειπνήσετε και την Παρασκευή για να πάρετε το πρωινό σας όλοι μαζί. Εξηγήστε σε όλους ότι αυτό το γεύμα είναι η ιδανική ευκαιρία να κάτσετε όλοι μαζί και να ανταλλάξετε με ηρεμία τα νέα της ημέρας, αφήνοντας για λίγο τους έντονους ρυθμούς του καθημερινού προγράμματος στην άκρη, και πως το οικογενειακό τραπέζι είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι και περισσότερο, από μία συνάντηση εργασίας, μια προπόνηση μπάσκετ, ένα μάθημα μπαλέτου ή το παιχνίδι με φίλους. Φροντίστε να καταλάβουν όλοι ότι πρόκειται για μία οικογενειακή στιγμή στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι.

Κανείς δεν μένει απ' έξω

Επιδιώξτε τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας. Είναι πολύ πιο εύκολο, αλλά και πιο γρήγορο να μαγειρέψετε όταν έχετε βοήθεια. Συζητήστε το μενού μεταξύ σας. Πάρτε ιδέες από υγιεινές συνταγές. Στα παιδιά αρέσει πολύ να βοηθάνε στην κουζίνα. Αν τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει αρκετά, βάλτε τα να ψιλοκόψουν τα λαχανικά, ή αν είναι ακόμη μικρά, δώστε τους να πλύνουν τις πατάτες ή να σπάσουν τα σπαράγγια στη μέση και να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού. Αν στο σύντροφό σας αρέσει το ψήσιμο στα κάρβουνα, προτείνετε στα παιδιά σας να βοηθήσουν στο ψήσιμο. Εναλλακτικά, απλά αναθέστε τους μια δουλειά που μπορούνε να κάνουν. Όλα αυτά πιθανότατα να οδηγήσουν σε μία ακατάστατη κουζίνα, αλλά θα έχετε περάσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και μπορείτε πάντα να μαζέψετε και να καθαρίσετε όλοι μαζί.

Ξεχάστε την τεχνολογία την ώρα του γεύματος

Βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν καταλάβει, ότι την ώρα του φαγητού, πρέπει να αποχωριστούνε τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. Όταν όλα είναι έτοιμα αφήστε τις στην άκρη. Τώρα είναι η ώρα της κουβέντας. Μπορείτε να συζητήσετε οτιδήποτε: για το αγαπημένο παιχνίδι της κόρης σας ή για επαγγελματικά θέματα που απασχολούν εσάς ή τον σύντροφό σας, ακόμα και για τον λεκέ στο ρούχο σας ή για το πόση επιτυχία είχε το γεύμα αφού βοήθησαν και τα παιδιά! Σημασία δεν έχει το θέμα της συζήτησης, αλλά το να μιλήσετε μεταξύ σας και να αφιερώσετε χρόνο ο ένας στον άλλο.

Γεύμα χωρίς καθάρισμα γίνεται; Όχι…

Για να πούμε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς ένα ωραίο οικογενειακό γεύμα, χρειάζεται ακόμα ένα τελευταίο αλλά μη αμελητέο βήμα. Όταν έχουν τελειώσει όλοι το φαγητό τους, και τα παιδιά το έχουν σκάσει πιθανότατα προς όλες τις κατευθύνσεις πριν καν το καταλάβετε, μαζέψτε τους όλους και πάλι για να σας βοηθήσουν με το καθάρισμα. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να αναλάβετε να συμμαζέψετε το τραπέζι, να τοποθετήσετε ό, τι έχει περισσέψει στο ψυγείο και να ξεπλύνετε τα βρώμικα πιάτα. Όσο για τα παιδιά…, αφήστε τα να "παίξουν" με το σφουγγάρι, και τις υπέροχες "σαπουνόφουσκες" του υγρού πιάτων Fairy, που εξαφανίζουν τα λίπη με μαγικό τρόπο! Γιατί το Fairy πολλά μπορεί να καταφέρει! Το ίδιο και εσείς

Γευματίσατε όλοι μαζί και απολαύσατε όλα τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει ένα οικογενειακό τραπέζι. Μετά από ένα τόσο απολαυστικό γεύμα, απλά δεν θα βλέπετε την ώρα για το επόμενο!

Δείτε κι άλλες χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο το οικογενειακό τραπέζι από το Fairy.