Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να βοηθάνε στην κουζίνα


Οικογένεια
4/10/2018
Οι συμβουλές των μαμάδων για το πώς να πείσετε τα παιδιά σας να βοηθήσουν στο καθάρισμα της κουζίνας!

Οι προετοιμασίες για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, δεν είναι τίποτα μπροστά στο καθάρισμα που πρέπει να γίνει μετά το φαγητό! Τώρα όμως μπορείτε κι εσείς να έχετε μια καθαρή και συμμαζεμένη κουζίνα και, όσο κι αν διαμαρτύρονται, υπάρχουν πάντα τρόποι να πείσετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στο καθάρισμα! Δείτε τι λένε οι μαμάδες:

«Έχουμε τρία παιδιά ηλικιών 11, 9 και 2. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας», μας λέει η 42χρονη Στεφανία. «Η Κατερίνα κάνει ό,τι κάνουν και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της, οπότε τους τονίζω πόσο σημαντικό είναι να δίνουν το καλό παράδειγμα. Πλέον, σχεδόν σε κάθε γεύμα, ο Γιάννης και η Μαρία καθαρίζουν το πιάτο τους κι έπειτα βοηθούν την Κατερίνα με το δικό της. Κάθε φορά που το κάνουν αυτό, παίρνουν στο τέλος της ημέρας ένα αστεράκι στον πίνακα επιβραβεύσεων. Αν μέχρι το Σάββατο έχουν καταφέρει να μαζέψουν πέντε αστεράκια, το καθένα διαλέγει ένα μικρό δωράκι. Λίγη ευγενής άμιλλα πάντα βοηθά, καθώς και το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερα παιδιά έχουν αναλάβει το ρόλο του «δασκάλου» και αυτό τους αρέσει πολύ».

Η 38χρονη Ελένη συμφωνεί απόλυτα με τη μέθοδο της Στεφανίας. «Πιστεύω πως το να βοηθούν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού είναι δείγμα καλής ανατροφής. Δεν βοηθάει κανέναν το να τα κάνουν όλα οι γονείς και τα παιδιά να τα βρίσκουν έτοιμα», σημειώνει. «Η κόρη μου είναι 7 χρονών και μπορεί πολύ άνετα να στρώσει το τραπέζι αλλά και να βοηθήσει στο καθάρισμα μετά. Αν συμμετέχει στις δουλειές, τότε το Σαββατοκύριακο την πηγαίνω να κάνει τραμπολίνο ή άλλη δραστηριότητα που της αρέσει. Αν όχι, εκείνη χάνει! Είναι πολύ αποτελεσματικό να τους μαθαίνεις τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος».

Όταν η 39χρονη Αμαλία ανακάλυψε το ταλέντο του γιου της στη ζαχαροπλαστική, βρήκε την ευκαιρία να του μάθει πώς να καθαρίζει μετά το μαγείρεμα. «Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και ο Λουκάς, που τώρα είναι 10 χρονών, περνούσε πάντα πολύ χρόνο στην κουζίνα μαζί μου», μας λέει. «Του αρέσει πολύ να φτιάχνει γλυκά, αλλά εγώ είχα κουραστεί να συμμαζεύω όλα αυτά που άφηνε πίσω του. Έτσι, μια μέρα του είπα πως αν δεν βοηθήσει στο καθάρισμα, τέρμα τα κέικ! Τώρα πια, παίρνει το Fairy Platinum για να πλύνει το μίξερ και τα μεγάλα μπολ στο νεροχύτη ενώ βάζει τα μικρότερα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων. Σκουπίζει ακόμη και το πάτωμα! Οι φίλοι μου δεν μπορούν να το πιστέψουν!».

Η 40χρονη Κωνσταντίνα βρίσκεται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος με την Αμαλία. Αξιοποίησε την επιθυμία της κόρης της να πάρει κατοικίδιο για να την ενθαρρύνει να βοηθά στο καθάρισμα και το συμμάζεμα της κουζίνας μετά τα γεύματα. «Η Ελίνα είναι σχεδόν 5 χρονών και ζητάει απεγνωσμένα ένα κουνελάκι για κατοικίδιο. Εγώ βέβαια δεν πρόκειται να της το πάρω πριν βεβαιωθώ ότι είναι αρκετά υπεύθυνη ώστε να έχει το κλουβί του πάντα καθαρό», μας λέει η Κωνσταντίνα. «Πιστεύω πως η ευθύνη ενός κατοικίδιου βοηθάει πολύ στην εξέλιξη των παιδιών, γι' αυτό της είπα πως αν με βοηθάει να γεμίζω το πλυντήριο πιάτων, κάθε μέρα για ένα τρίμηνο, τότε θα μου αποδείξει πως είναι αρκετά υπεύθυνη για να φροντίζει ένα ζωάκι. Έχουν περάσει ήδη 6 εβδομάδες και τα πάμε τέλεια».