Πέντε τρόποι για να αξιοποιήσετε ποιοτικά τον χρόνο σας στις διακοπές


Οικογένεια
25/07/2019
Ευφάνταστες ιδέες που θα φέρουν όλα τα μέλη της οικογένειας ακόμη πιο κοντά!

Μπορεί τα παιδιά να είναι εκείνα που μετράνε αντίστροφα τις ημέρες μέχρι τις διακοπές, εμείς οι γονείς όμως δεν ανυπομονούμε λιγότερο. Οι διακοπές για εμάς δεν είναι μόνο μία ξέγνοιαστη περίοδος για να «γεμίσουμε» τις μπαταρίες μας, αλλά και η ευκαιρία που ζητούσαμε, για να χαρούμε τον άπλετο ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά μας. Από την άλλη βέβαια, είναι μία στιγμή που μας πιάνει κάπως… απροετοίμαστους. Το ηλικιακό χάσμα είναι κάπως «βαθύ» και δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι η δελεαστική αυτή πρόταση που θα κάνει τα μικρά μας χαρούμενα, θα είναι συγχρόνως εποικοδομητική και θα καταφέρει να «ξεκολλήσει» τα μάτια τους από την εκάστοτε οθόνη.

Για να μπορέσετε, λοιπόν, να απολαύσετε οικογενειακώς την περίοδο «χάριτος» των καλοκαιρινών διακοπών, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές ενδιαφέρουσες αλλά και οικονομικές προτάσεις, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη μίας οικογένειας!

Ένα «παράθυρο» στον κόσμο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως τα σημερινά παιδιά δεν συμπαθούν τόσο το χόμπι της ανάγνωσης. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο», γιατί λοιπόν να μην βοηθήσεις το μικρό σου να το «ανοίξει»; Πώς θα το κάνεις αυτό; Θα το προσκαλέσεις για έναν περίπατο που θα οδηγεί σε κάποιο κοντινό βιβλιοπωλείο. Εκεί θα το αφήσεις ελεύθερο να περιηγηθεί ανάμεσα στα πανύψηλα ράφια, να ξεφυλλίσει τα βιβλία εκείνα που του εξιτάρουν την περιέργεια και στο τέλος θα το βοηθήσεις να επιλέξει εκείνο που θα το συντροφεύει για το επόμενο διάστημα. Σημασία δεν έχει μόνο να φτάσει μέχρι την τελευταία σελίδα, αλλά να μάθει μέσα από αυτό να ανακαλύπτει κρυμμένα νοήματα, να μπορεί να βλέπει «πίσω» από τις λέξεις, να σκέφτεται κριτικά, να ταξιδεύει. Είναι το καλύτερο καλοκαιρινό δώρο που μπορείς να του κάνεις!

Πέντε τρόποι για να αξιοποιήσετε ποιοτικά τον χρόνο σας στις δια

Γνωριστείτε… παίζοντας

Υπάρχει κάποιο παιχνίδι στο οποίο το παιδί σου δείχνει να έχει μεγαλύτερη αδυναμία; Τι θα έλεγες να πάρεις και εσύ μέρος σε αυτό; Ξέρω πως μπορεί να σου φαίνεται ακατόρθωτο να μάθεις από την αρχή κάτι τόσο «άγνωστο», πού χρησιμεύει κάθε πλήκτρο ή η κάθε έννοια, δείχνοντας όμως ενδιαφέρον για αυτά που ενδιαφέρουν εκείνο, όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε ακόμη πιο κοντά, αλλά ίσως ανακαλύψεις κρυφές πτυχές του παιδιού που μέχρι τώρα δεν γνώριζες.

Δημιουργήστε κάτι δικό σας

Ένας εξίσου δημιουργικός τρόπος να έρθετε ακόμη πιο κοντά όλα τα μέλη μίας οικογένειας, είναι να θέσετε κάποιον καλοκαιρινό «στόχο» ή καλύτερα «project». Αυτό μπορεί να είναι η αναδιαμόρφωση του δωματίου των παιδιών ή κάποιου άλλου χώρου μέσα στο σπίτι, η δημιουργία ενός μικρού κήπου στο μπαλκόνι ή την αυλή σας, ένα μεγάλο πολύχρωμο κολάζ που θα ομορφαίνει κάποια γωνία του σαλονιού. Σημασία έχει να συνεργαστείτε όλοι μαζί για κάτι μεγαλύτερο, το οποίο θα σας κάνει να καμαρώνετε για αυτό στο μέλλον!

Ένα γεύμα από τα χεράκια σας

Μέσα στο χειμώνα, με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών και τα απαιτητικά ωράρια του γραφείου, είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε κοινό χρόνο για να απολαύσετε όλοι μαζί ένα σπιτικό γεύμα. Στις διακοπές λοιπόν, έχετε πλέον τον χρόνο με το… μέρος σας, να επιλέξετε μαζί το φαγητό που θα φάτε, να πραγματοποιήσετε παρέα τις αγορές από το σούπερ μάρκετ, να απολαύσετε ένα «πλούσιο» γεύμα στο οποίο ο καθένας θα έχει βάλει τη δική του «πινελιά». Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις και την τέλεια αφορμή να κάνεις μία διακριτική εισαγωγή γύρω από τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Επίσης, ποιος ξέρει; Μπορεί τόσα χρόνια να μεγαλώνεις έναν μελλοντικό σεφ!

Πέντε τρόποι για να αξιοποιήσετε ποιοτικά τον χρόνο σας στις δια

Απολαύστε έναν περίπατο

Κι όμως είναι τόσο απλό αλλά τόσο ευχάριστο συνάμα! Είτε αποφασίσετε να πάτε μέχρι το κοντινότερο πάρκο, είτε μέχρι ένα παραθαλάσσιο μέρος κοντά στην περιοχή σας, θα έχετε και στις δύο περιπτώσεις αρκετό χρόνο να συζητήσετε και να χαρείτε ο ένας την παρέα του άλλου. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ενδείκνυται για τέτοιες βόλτες, καθώς εκεί το παιδί θα έρθει σε επαφή με δεκάδες ερεθίσματα τα οποία μπορούν να γίνουν αφορμή για περισσότερες ερωτήσεις, άρα και γνώσεις!

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, όμως το να καταφέρουμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, πρόκειται για μία αληθινή πρόκληση! Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσεις να πραγματοποιήσεις κάποια από τις παραπάνω ιδέες, θέσε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Τι είναι αυτό που θα ήθελες να μοιραστείς περισσότερο με το παιδί σου; Φέτος το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να το κάνεις πραγματικότητα!