Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τον φόβο για τον οδοντίατρο


Οικογένεια
4/10/2018
Τα παιδιά συνήθως φοβούνται τον οδοντίατρο. Με καλό προγραμματισμό όμως και συμβουλές από γονείς μπορεί να ξεπεραστεί ή να μην εμφανιστεί.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει στρες ακόμη και σε έναν ενήλικο, είναι λοιπόν λογικό να δημιουργεί φόβο και στα παιδιά. Οι παρακάτω συμβουλές μαμάδων θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε την υγεία των δοντιών του παιδιού σας και παράλληλα να φροντίσετε ώστε το παιδί να είναι ήρεμο και χαρούμενο.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει μέσα από το παιχνίδι

«Παίζουμε παιχνίδι ρόλων και, εκτός από τα άλλα επαγγέλματα, παίζουμε και τον οδοντίατρο», δηλώνει η Μαρία, 28 ετών. «Ο τετράχρονος γιος μου, ο Κωνσταντίνος, πήρε δώρο για τα γενέθλιά του ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με εργαλεία οδοντιάτρου και τώρα εξετάζει όλα τα κουκλάκια του και τους λέει πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Ήθελε να εξετάσει και τα δικά μου δόντια και ενθουσιάστηκε με τα σφραγίσματά μου. Του εξήγησα λοιπόν ότι όταν ήμουν μικρή έτρωγα πολλή ζάχαρη και τα δόντια μου χάλασαν και τότε ο οδοντίατρος έπρεπε να τα φτιάξει για να μπορώ να τρώω. Μετά από αυτή τη συζήτηση, δήλωσε ότι του αρέσει πολύ να πλένουμε μαζί τα δόντια μας, γιατί, όπως λέει, θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα κάνω άλλο σφράγισμα». Αν ενθαρρύνετε το παιδί σας με τέτοιες πρακτικές, θα εξοικειωθεί με τη φροντίδα των δοντιών και θα ξεπεράσει τον φόβο. Μπορεί ακόμη και να του εμπνεύσετε έναν ενθουσιασμό για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο!

Επιλέξτε έναν οδοντίατρο που σας εμπνέει εμπιστοσύνη

Πολλοί παιδοδοντίατροι δίνουν μεγάλη σημασία στο να κάνουν την επίσκεψη στο ιατρείο τους ευχάριστη για τα παιδιά. Θα ήταν καλό λοιπόν να βρείτε έναν οδοντίατρο που ενδιαφέρεται γι’ αυτό. «Τα παιδιά μου, η πεντάχρονη Λουκία και ο δίχρονος Ορέστης, βλέπουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό και διασκεδαστικό», μας λέει η Ιωάννα, 33 ετών. «Το ιατρείο του είναι φωτεινό και γεμάτο πολύχρωμες εικόνες που κάνουν τα παιδιά μου να γελούν και να αισθάνονται όμορφα, από την πρώτη τους επίσκεψη στην ηλικία του ενός έτους. Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτή είναι υπερβολικά μικρή ηλικία, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και, επίσης, τα παιδιά συνηθίζουν από μικρά να επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Ο Ορέστης ήταν λίγο ντροπαλός στην αρχή, οπότε στις πρώτες επισκέψεις καθόμουν κι εγώ στην καρέκλα μαζί του και ο οδοντίατρος μάς εξέταζε και τους δύο παράλληλα».

Κρατήστε θετική στάση στις συζητήσεις

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά επηρεάζονται από τη στάση και τα συναισθήματα των γονιών τους για πολλά πράγματα. Μπορεί να μιλάτε θετικά στο παιδί σας για τον οδοντίατρο όταν συζητάτε μαζί του, αλλά φροντίστε να είστε προσεκτικές ώστε να μην σας ακούσει τυχαία να εκφράζετε την αντίθετη άποψη σε κάποιον άλλο, π.χ. να διηγείστε σε κάποιο φιλικό πρόσωπο μια άσχημη εμπειρία από τον οδοντίατρο ή να γκρινιάζετε στον σύντροφό σας για το πόσο απεχθάνεστε τον καθαρισμό των δοντιών. Είναι πολύ πιθανό να συγκρατήσει αυτή την εμπειρία εντονότερα σε σχέση με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη που του δίνετε.

Κάντε τακτικές συζητήσεις για τη φροντίδα των δοντιών

Η Νίκη, 30 ετών, άρχισε από πολύ νωρίς να μιλά στις κόρες της, την Αμαλία, έξι ετών, και την Βάσια, τριών ετών, για το πόσο σημαντικό είναι τα δόντια και τα οστά των παιδιών να είναι γερά και υγιή και για το πόσα προβλήματα δημιουργεί η κακή οδοντική υγεία. «Πιστεύω ότι με το να απαγορεύσουμε εντελώς τα γλυκά και τα σνακ, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τα κάνουμε πιο ελκυστικά στα μάτια των παιδιών», λέει. «Τις καθημερινές τρώμε φρούτα μετά τα γεύματα και το σαββατοκύριακο όλη η οικογένεια απολαμβάνει σπιτικά κέικ ή σοκολάτα, αντί για γλυκίσματα που κολλούν στα δόντια. Προσπαθώ πάντα να βουρτσίζουμε όλοι τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και δεν δίνω ποτέ στις κόρες μου αναψυκτικά, αλλά αντίθετα γάλα ή νερό». Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φροντίδα των δοντιών των παιδιών σας ανάλογα με την ηλικία τους, δείτε εδώ.

Αποφύγετε τη δωροδοκία και τον εκφοβισμό

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει την αναγκαιότητα της φροντίδας των δοντιών. Με το να λέτε πράγματα όπως «Αν βουρτσίσεις τα δόντια σου, θα σου πάρω ένα δώρο» θα του δώσετε τη λάθος εντύπωση για το πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των δοντιών. Αντίθετα, προσπαθήστε να κάνετε το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος μια διασκεδαστική εμπειρία για το παιδί. Η χρήση προϊόντων που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά – όπως οι πολύχρωμες οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες Oral B με χαρακτήρες της Disney – θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα κάνει να ενθουσιάζονται για το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, με αποτέλεσμα οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να είναι πάντα ευχάριστες.