Μέρος 2ο: Βοήθησε την κόρη σου να αισθάνεται δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση καθημερινά


Οικογένεια
4/10/2018
Τα θέματα που ακολουθούν θα ξεκινήσουν μια συζήτηση με την έφηβη κόρη σας, που θα τη βοηθήσει να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της για μια χαρούμενη και υγιή ζωή.

Η εφηβεία μπορεί να είναι δύσκολη περίοδος, επομένως η κόρη σας θα δεχτεί πολύ μεγάλη βοήθεια αν της δώσετε μία ευκαιρία για να εκφράσει τον εκνευρισμό της, να ζητήσει συμβουλές ή απλά να λάβει κατανόηση από εσάς, αφού κι εσείς περάσατε τα ίδια. Ευτυχώς, οι έφηβοι μπορούν να ενημερωθούν για κάποια πιο πρακτικά ζητήματα, πέρα από το epithimies.gr— και από το παρακάτω περιεχόμενο.

Αγάπη προς το σώμα μας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των νεαρών κοριτσιών και μπορεί να τα κάνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Αν η κόρη σας χαζεύει πολλή ώρα σε τέτοιες ιστοσελίδες, μιλήστε μαζί της γι' αυτό. Ρωτήστε την ποιους ακολουθεί και τι πιστεύει γι' αυτούς. Ρωτήστε την αν το να χαζεύει τα πρόσωπα αυτά την κάνει να νιώθει χαρούμενη ή ανήσυχη, νιώθει μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτοπεποίθηση αφού επισκεφτεί τα προφίλ τους; Αν την κάνει να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό της, εξηγήστε της ότι δεν είναι καλή ιδέα το να εκτίθεται σε πράγματα που τη στεναχωρούν με τον εαυτό της. Ενθαρρύνετέ τη να ξαναδεί αυτούς που ακολουθεί και να σκεφτεί μήπως να σβήσει τα πρόσωπα που τη στεναχωρούν και να προσθέσει ανθρώπους που την εμπνέουν, όπως ολυμπιονίκες, ταλαντούχες ηθοποιούς, κωμικούς ή σεφ. Ακόμη, ενθαρρύνετέ τη να αποσυνδεθεί και να περάσει χρόνο μακριά από την οθόνη σε τακτική βάση, με ανθρώπους ή δραστηριότητες που την κάνουν να νιώθει καλά με τον εαυτό της.

Δώστε το καλό παράδειγμα με το να μην είστε συνέχεια με το κινητό στο χέρι και με το να είστε ενεργητικές και να ετοιμάζετε υγιεινά, ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα. Αν αναφέρει μια δίαιτα της μόδας, εξηγήστε της ότι δεν είναι ρεαλιστικό ή υγιεινό το να περιορίζεις πολύ αυτά που τρως. Αν θέλει να τρώει υγιεινά, πείτε της ότι αυτό είναι υπέροχο και καθίστε μαζί και σχεδιάστε γεύματα που και οι δύο θα θέλατε να γευτείτε.

Υπογραμμίζετε συνεχώς τα προτερήματά της, από τα μεγάλα μαύρα μάτια της μέχρι τα λαμπερά μαλλιά της, και ενθαρρύνετέ τη να αναπτύξει τα ταλέντα της, είτε πρόκειται για καλλιτεχνική φλέβα ή αθλητικές ικανότητες. Η εσωτερική αυτοπεποίθηση θα λειτουργήσει για εκείνην ως ασπίδα στις αρνητικές επιρροές. Και σταματήστε όλες τις συζητήσεις περί «πάχους» σε σχέση με εκείνην ή με εσάς, ακόμα κι αν είναι ένα απλό αστείο. Πείτε της ότι η άθληση πρέπει να είναι κάτι το ευχάριστο και να την κάνει να νιώθει καλά αντί να δείχνει ωραία. Ακόμα και όταν βρίσκεται στις μέρες της περιόδου της, φροντίστε να της δώσετε την κατάλληλη σερβιέτα Always Long Plus, ώστε να κάνει τη γυμναστική της, χωρίς άγχος για διαρροές

Διαδικτυακή ασφάλεια

Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά θέλουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πρέπει να εξηγήσετε τους κινδύνους στην κόρη σας για να την κρατήσετε ασφαλή. Συζητήστε μαζί της για την παρενόχληση, το διαδικτυακό bullying, τα σεξουαλικά μηνύματα και τι είναι ασφαλές να κοινοποιεί.  Εξηγήστε τη σημασία των φωτογραφιών —πως, ενώ είναι διασκεδαστικό να τις βλέπουν οι φίλοι της, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να τις βλέπει ένας ξένος, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί στο internet. Πείτε στην κόρη σας, προτού ανεβάσει μια φωτογραφία ή γράψει κάτι στο status της, να σκέφτεται αν θα κολλούσε με χαρά τη φωτογραφία ή τα λόγια αυτά στον τοίχο της σχολικής της αίθουσας και σε έναν τοίχο του σπιτιού σας, όπου θα το βλέπατε εσείς. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα τη βάλει σε σκέψεις. 

Ρωτάτε συχνά την κόρη σας αν έχει βιώσει κάτι άσχημο στο internet. Αν ναι, διαβεβαιώστε τη ότι το bullying δεν είναι δικό της φταίξιμο και εξηγήστε ότι οι θύτες επιθυμούν την αντίδραση, οπότε να μην αντιδρούν. Ακούστε τη και μην θυμώσετε. Αν της δώσετε το περιθώριο να μιλήσει, θα αισθανθεί ασφαλής και ήρεμη. Συχνά, οι καταστάσεις αυτές λύνονται από μόνες τους, χωρίς την εμπλοκή ενηλίκων, αλλά συζητήστε μαζί της τι θα ήθελε να κάνετε.

Εξηγήστε ότι τα troll του internet κρύβονται πίσω από μια οθόνη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύναμοι κι όχι δυνατοί. Αντί να πέσει στην παγίδα τους και να απαντήσει, ενθαρρύνετε την κόρη σας να τους αγνοήσει ή να τους μπλοκάρει και να περνά χρόνο με ανθρώπους που την αγαπούν. Ενθαρρύνετε την κόρη σας να προσπαθεί συνεχώς να είναι θετική στη διαδικτυακή ζωή της, να μην λέει ποτέ μέσω internet σε άλλους κάτι που δεν θα ήθελε να ακούσει η ίδια ή κάτι που δεν θα έλεγε σε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο.

Πίεση λόγω εξετάσεων

Αν η κόρη σας έχει άγχος με την εξεταστική, βοηθήστε τη να οργανώσει την επανάληψή της. Ρωτήστε τη ποια μαθήματα την ανησυχούν, πότε είναι οι εξετάσεις και βοηθήστε τη να σχεδιάσει ένα χρονοδιάγραμμα. Χωρίστε το σε τέσσερις ενότητες των 50 λεπτών την ημέρα και προγραμματίστε και τον ελεύθερο χρόνο, με προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει ως διάλειμμα. Προτείνετέ της να χαλαρώσει πηγαίνοντας βόλτα τον σκύλο, συζητώντας με κάποια φίλη της ή βλέποντας τηλεόραση, και βάλτε στο πρόγραμμα την καθημερινή άθληση και τη βόλτα σε εξωτερικό χώρο.

Δημιουργήστε ένα σημείο με ησυχία, μακριά από τα αδέρφια της κι από εσάς, εκτός αν η ίδια θέλει να σας έχει κοντά για ερωτήσεις. Αν αγχωθεί ή νευριάσει, ηρεμήστε τη με λογικά επιχειρήματα. Εξηγήστε της ότι τίποτα δεν θα εντυπωθεί στον εγκέφαλό της αν είναι εξαντλημένη, αγχωμένη και έχει φτάσει στα όριά της, και ότι είναι καλύτερο να κάνει ένα διάλειμμα και να συνεχίσει αργότερα ή ακόμα και την επόμενη ημέρα με καθαρό μυαλό.

Να είστε ειλικρινής σχετικά με τις δικές σας εμπειρίες από εξετάσεις —αν είχατε απογοητευτεί με τους βαθμούς σας επειδή δεν είχατε κάνει επανάληψη, παραδεχτείτε το. Αν τα είχατε πάει εξαιρετικά επειδή είχατε επινοήσει το τέλειο σύστημα σημειώσεων για κάθε μάθημα, πείτε το επίσης. Θα τη βοηθήσει να έχει στο μυαλό της ότι κι εσείς περάσατε τα ίδια. Παρακινήστε τη να σκεφτεί τα σχέδιά της για το μέλλον και πώς οι καλοί βαθμοί μπορούν να τη βοηθήσουν. Αν θέλει να γίνει κτηνίατρος, πείτε της ότι θα πρέπει να πάει στο πανεπιστήμιο, κάτι που είναι αδύνατον αν δεν έχει καλούς βαθμούς.

Επιβραβεύστε τις προσπάθειές της καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας —όχι μόνο στο τέλος. Αν, λοιπόν, τελειώσει με το διάβασμα της ημέρας, πείτε της ότι μπορεί να βγει βόλτα με τις φίλες της. Ρωτήστε την τι θέλει από εσάς και δώστε  της ό,τι χρειαστεί, από υγιεινά σνακ μέχρι υπογραμμιστικούς μαρκαδόρους, παλιά θέματα εξετάσεων από το internet ή όμορφα τετράδια.