Μέρος 1ο: Βοήθησε την κόρη σου να αισθάνεται δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση καθημερινά


Οικογένεια
4/10/2018
Τα 3 θέματα που ακολουθούν θα ξεκινήσουν μια συζήτηση με την έφηβη κόρη σας, που θα τη βοηθήσει να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της για μια χαρούμενη και υγιή ζωή.

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την κόρη σας να μεγαλώσει με αυτοπεποίθηση, να αισθάνεται δυνατή και χαρούμενη είναι να είστε ανοιχτή απέναντί της και να της δίνετε να καταλάβει ότι βρίσκεστε πάντα εκεί για να συζητήσετε μαζί της. Η παιδική ηλικία και ιδιαίτερα η εφηβεία μπορεί να είναι δύσκολες περίοδοι, επομένως η κόρη σας θα δεχτεί πολύ μεγάλη βοήθεια αν της δώσετε μία διέξοδο για να εκφράσει τον εκνευρισμό της, να ζητήσει συμβουλές ή απλά να λάβει κατανόηση από εσάς, αφού κι εσείς περάσατε τα ίδια.

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο καθημερινά για να μείνετε σε επαφή με τα νέα και τα συναισθήματά της, είτε στη διαδρομή προς το σπίτι με το αυτοκίνητο (καμιά φορά βοηθά το να μην υπάρχει άμεση οπτική επαφή), είτε στο τραπέζι την ώρα του δείπνου, καθώς πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο ή πριν κοιμηθείτε. Συζητήστε για το σχολείο, τις σχέσεις, τα μαθήματα, τους φίλους, οτιδήποτε της συμβαίνει, ώστε να είστε ενήμερη για όλες τις εξελίξεις στη ζωή της κι εκείνη να γνωρίζει ότι ενδιαφέρεστε. Εδώ θα βρείτε τρία θέματα συζήτησης που αξίζουν, καθώς και το πώς να τα προσεγγίσετε.

Εφηβεία

Μόλις ένα κορίτσι φτάσει στην ηλικία των 8 πρέπει να γνωρίζει τι αλλαγές θα δει στο σώμα της λόγω της εφηβείας. Τα 8 είναι μια καλή ηλικία γιατί συνήθως το στήθος αρχίζει να εμφανίζεται περίπου δύο χρόνια προτού η κόρη σας έχει την πρώτη της περίοδο και οι τρίχες στο εφήβαιο και τις μασχάλες κατά κανόνα φυτρώνουν ένα εξάμηνο νωρίτερα, οπότε είναι καλό να τη βοηθήσετε να προετοιμαστεί συναισθηματικά πριν να συμβούν όλα αυτά.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε τη συζήτηση είναι να μιλήσετε για το δικό σας σώμα. Αυτό θα είναι μάλλον εύκολο, γιατί τα μικρά κορίτσια εντυπωσιάζονται από τις καμπύλες της μητέρας τους! Πείτε της πώς ήταν η εφηβεία για εσάς, πότε ξεκίνησε, τι αλλαγές παρατηρήσατε και πώς αισθανόσαστε. Πείτε της πώς άλλαξε το σώμα σας σε σχέση με τις φίλες σας εκείνη την εποχή. Μπορεί να ήσαστε το πρώτο κορίτσι στην τάξη σας που φόρεσε σουτιέν ή ίσως μείνατε έξι μήνες πίσω από τις φίλες σας. Όπως και να έχει, μιλήστε μαζί της γι' αυτά για να της δώσετε να καταλάβει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη χρονική στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, και ότι δεν υπάρχει το λεγόμενο «φυσιολογικό».

Να είστε ήρεμη κατά τη διάρκεια της συζήτησης, να υπογραμμίζετε το γεγονός ότι όλα είναι απολύτως φυσιολογικά και να κάνετε τη σύνδεση με τον εαυτό σας. «Το σώμα σου θα μοιάζει περισσότερο με το δικό μου, θα έχεις στήθος και τρίχες. Το σώμα σου θα αλλάξει πολύ γιατί ετοιμάζεσαι από κορίτσι να μεταμορφωθείς σε γυναίκα». Δείτε αν έχει απορίες και απαντήστε με απλές πληροφορίες και στοιχεία. Μπορεί να θέλει να ακούσει περισσότερες ιστορίες για τις δικές σας εμπειρίες —αυτό είναι τέλειο γιατί την καθησυχάζει. Και θυμίστε της ότι μπορεί να σας ρωτήσει ό,τι θέλει όποτε θέλει —το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση διακόπηκε δεν σημαίνει ότι το θέμα έκλεισε.

Περίοδος

Συζητήστε για την έμμηνο ρύση πριν την πρώτη της περίοδο, αλλιώς η θέα του αίματος μπορεί να την τρομάξει. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο στα 12 ή 13, άλλα ήδη από τα 9 ή αργούν μέχρι τα 16, επομένως με το που αρχίσει να αναπτύσσεται, ξεκινήστε να την προετοιμάζετε.

Μάλλον θα θυμάστε την πρώτη σας περίοδο και τι σας ανησυχούσε τότε —και πάλι, αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη συζήτηση με την κόρη σας. Πείτε της χαλαρά πώς νιώθατε στην ηλικία της: «Όταν ήμουν κι εγώ 10 όπως εσύ ανησυχούσα για το πότε θα μου ερχόταν πρώτη φορά περίοδος, επειδή δεν ήξερα πώς θα ένιωθα. Έχεις κι εσύ τέτοιες ανησυχίες; Πες μου να σε βοηθήσω». Μάλλον θα αναρωτιέται πώς είναι η αίσθηση, πόσο θα κρατήσει, πόσο αίμα θα βγάλει κι αν θα λερωθεί, επομένως εξηγήστε της κάνοντας τη σύνδεση με τις δικές σας εμπειρίες.

Φτιάξτε της ένα σετ περιόδου —αφήστε την να διαλέξει ένα μικρό τσαντάκι με φερμουάρ και βάλτε μέσα δύο μικρές σερβιέτες Always και μια αλλαξιά εσωρούχων. Πείτε της να έχει το σετ στην τσάντα της για τη στιγμή που θα της έρθει περίοδος, σε περίπτωση που είναι στο σχολείο ή λείπει από το σπίτι. Εξηγήστε της ότι στο σχολείο όλοι οι δάσκαλοι είναι προετοιμασμένοι να βοηθήσουν τα κορίτσια με την πρώτη τους περίοδο —το κάνουν καθημερινά. Ενδεχομένως περιγράψτε της τι συνέβη σε εσάς στο σχολείο, αν είναι να τη βοηθήσει. 

Βεβαιώστε την ότι δεν θα έχει υπερβολικά πολύ αίμα και ότι οι πρώτες της περίοδοι θα είναι μάλλον ελαφριές και ίσως να μην έρχονται τακτικά. Εξηγήστε ότι το αίμα ίσως είναι κόκκινο, καφέ ή μαύρο, αλλά ότι μια απορροφητική σερβιέτα όπως η Always Sensitive, η οποία έχει απαλό κάλυμμα σαν βαμβάκι, θα της προσφέρει έως 100% προστασία ώστε να μην λερωθεί καθόλου. Και θυμίστε της ότι θα πρέπει να αλλάζει τη σερβιέτα Always κάθε 4 με 6 ώρες.

Κάποια κορίτσια θα ενθουσιαστούν που μεγαλώνουν, άλλα θα νιώσουν σύγχυση και φόβο —δώστε της να καταλάβει ότι όλα είναι φυσιολογικά. Επίσης, πείτε της τι σημαίνει η έμμηνος ρύση  —ότι από όταν ξεκινήσει να έχει περίοδο, μπορεί να μείνει έγκυος αν κάνει σεξ. Αν σας πει ότι της έχουν μιλήσει γι' αυτά οι φίλες ή η δασκάλα της, ρωτήστε τη τι ξέρει για να βεβαιωθείτε ότι όλα ισχύουν.

Μιλήστε της για τα συμπτώματα, από τις κράμπες μέχρι το φούσκωμα, την ευαισθησία και τους πονοκεφάλους και μοιραστείτε μαζί της τα δικά σας συμπτώματα. Εξηγήστε της ακριβώς με ποιον τρόπο μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της κάθε μήνα, από τα δοχεία με ζεστό νερό για τον πονόκοιλο, μέχρι την τακτική αλλαγή σερβιετών, την άθληση για καλύτερη διάθεση, και πείτε της ότι μπορεί να σας ρωτήσει ό,τι θέλει όποτε θέλει. Είστε και οι δύο κορίτσια και ξέρετε πώς είναι!

Αγάπη προς το σώμα μας

Δυστυχώς, τα κορίτσια μπορούν εύκολα να πάθουν εμμονή με το σώμα τους επειδή λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα για την εμφάνισή τους που επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή τους. Αλλά εσείς μπορείτε να βοηθήσετε την κόρη σας να αισθανθεί καλύτερα κατανοώντας την πίεση που αισθάνεται και επαινώντας τα δυνατά της σημεία πέρα από την εμφάνισή της, από το χιούμορ μέχρι την καλή της καρδιά, απομακρύνοντας την εμφάνιση από το επίκεντρο και βάζοντας στη θέση της όσα έχουν πραγματικά σημασία.

 Δείτε το 2ο Μέρος της συζήτησης με την κόρη σας Always Sensitive