Πώς να τονώσετε την αυτοπεποίθηση στον γιο σας


Οικογένεια
4/10/2018
Η εφηβεία μπορεί να είναι μία πολύπλοκη περίοδος για το αγόρι. Υπάρχουν όμως πρακτικοί τρόποι να το βοηθήσετε ώστε να την χειριστεί πιο αποτελεσματικά.

1. Υπενθυμίστε του τα ταλέντα του

Να επιβραβεύετε τον γιο σας όταν κάνει κάτι σωστό σε τακτική βάση, αν για παράδειγμα είναι ευγενικός με κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο ή τα πάει πολύ καλά σε κάποιο μάθημα. Να είστε όμως και ειλικρινείς, δεν χρειάζεται να του κάνετε κομπλιμέντα για όλα ούτε να τον επαινείτε υπερβολικά. Αν του λέτε συνέχεια πως είναι τέλειος σε όλα, θα αρχίσει να αμφιβάλλει γι' αυτά που λέτε. Το σημαντικό είναι να μην επαναπαυθεί αλλά να να μάθει να εμπιστεύεται το ένστικτό του.

 2. Ενθαρρύνετέ τον να δουλέψει

Προτείνετε στον γιο σας να ξεκινήσει μια δουλειά ημι-απασχόλησης παράλληλα με τις σπουδές του. Είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα, ακόμα κι αν αρχικά αντιδράσει άσχημα! Αναλαμβάνοντας κάποιου είδους ευθύνη, θα αρχίσει να εκτιμά περισσότερο τον εαυτό του, με πιο ώριμο τρόπο και με περισσότερη αυτοπεποίθηση που θα τον βοηθήσει πολύ στο μέλλον. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός που θα του δείξουν στη δουλειά θα επηρεάσουν πολύ θετικά την ψυχολογία του, και θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει να συνεισφέρει στο ενοίκιο, τους λογαριασμούς του σπιτιού, κ.λπ., γεγονός που θα τον κάνει περήφανο, ακόμα κι αν δεν το παραδεχθεί!

3. Καλωσορίστε τους φίλους του στο σπίτι σας

Το κλειδί για να αποκτήσει ο γιος σας αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, είναι να τον ενθαρρύνετε να χτίσει γερές φιλίες. Μια πολύ καλή κίνηση εκ μέρους σας είναι να ανοίξετε το σπίτι σας στους φίλους του απ' το σχολείο και να του εξηγήσετε ότι είναι καλοδεχούμενοι, για ένα δείπνο ή μια ταινία μέσα στην εβδομάδα. Έτσι θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία να οικοδομήσετε μια σχέση μαζί τους ώστε να νιώθουν κι εκείνοι πιο άνετα να σας πλησιάσουν αν ποτέ ανησυχήσουν για τον γιο σας.

4. Αν του μιλήσετε ανοιχτά...

...το ίδιο θα κάνει και εκείνος με εσάς! Η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη έντονα συναισθήματα και αλλαγές ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα αγόρια δεν είναι τόσο επικοινωνιακά όσο τα κορίτσια όσον αφορά τις συμβουλές. Μιλήστε του ανοιχτά (ή ζητήστε από τον πατέρα του ή ένα αρσενικό συγγενικό πρόσωπο να το κάνει) σχετικά με το τι έχει να αντιμετωπίσει γενικά αλλά και με το πώς μπορεί να αρχίζει να φροντίζει τον εαυτό του ειδικότερα. Η εμφάνισή του σίγουρα θα επηρεάζει την ψυχολογία του και θα του παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, γι'αυτό σιγουρευτείτε πως έχει πρόσβαση σε σωστά προϊόντα περιποίησης που θα είναι δικά του! Τα προϊόντα Head & Shoulders  εξασφαλίζουν μαλλιά 100% απαλλαγμένα από πιτυρίδα*, ενώ παράλληλα προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής και χαρίζουν αναζωογονημένη όψη. Το σαμπουάν Head & Shoulders Ultra Total Care είναι σχεδιασμένο ειδικά για τις ανάγκες των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής των αντρών και θα δώσει νέα ώθηση στην αυτοπεποίθηση του γιου σας.

5. Ενθαρρύνετέ τον να ασχοληθεί με τον αθλητισμό

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι που αθλούνται τακτικά, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και ευημερίας, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα αγόρια να δραστηριοποιούνται από την εφηβική ηλικία. Τα ομαδικά σπορ -είτε ως ενδοσχολική είτε ως εξωσχολική δραστηριότητα- θα τον ενθαρρύνουν να εμπιστευθεί τους συμπαίκτες του, να σχηματίσει υγιείς σχέσεις και να νιώθει πως καταφέρνει κάτι σημαντικό. Η εξοικείωση με τον αθλητισμό από νωρίς θα τον βοηθήσει να μάθει να προσέχει το σώμα και την υγεία του στο μέλλον και αυτό θα του επιτρέψει να γίνει ένας υγιής και χαρούμενος ενήλικας με αυτοπεποίθηση!


*ορατές νιφάδες με συχνή χρήση