Αψηφήστε την κακοκαιρία με δραστηριότητες στο σπίτι, για όλη την οικογένεια


Οικογένεια
5/11/2018
Όταν ο καιρός δεν σας αφήνει επιλογές, βρείτε κάποιες ιδέες ώστε να αποσχολήσετε τα παιδιά στο σπίτι και να αποφύγετε την πλήξη!

Όταν είστε αναγκασμένοι να κλειστείτε οικογενειακώς στο σπίτι, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να ακούσετε είναι «Μαμά, βαριέμαι!». Μερικές ιδέες για κατασκευές και δραστηριότητες για τα παιδιά μπορούν να κάνουν μια μουντή μέρα διασκεδαστική, για όλους! Οι παρακάτω δραστηριότητες είναι ιδανικές για δημιουργικές μαμάδες και παιδιά με φαντασία, ώστε οι ώρες να περάσουν χωρίς να το καταλάβετε.

Κολλάζ – ζωολογικός κήπος

Ψάξτε στον κάδο της ανακύκλωσης που έχετε στο σπίτι και μαζέψτε εφημερίδες και περιοδικά. Κόψτε φωτογραφίες ανθρώπων και ζώων, καθώς και από διάφορα τοπία, όπως γρασίδι, λίμνες, θάλασσα, φράκτες και χωράφια.

Στη συνέχεια, δείτε αυτά που έχετε μαζέψει και φτιάξτε τον δικό σας «ζωολογικό κήπο». Ταιριάξτε τις φωτογραφίες μεταξύ τους, για παράδειγμα, βάλτε ιπποπόταμους σε τοπία με νερό και λιοντάρια σε χωράφια. Πείτε στα παιδιά να σκεφτούν πώς θα πρέπει να είναι η περίφραξη ή το κλουβί για το κάθε ζώο. Αν έχετε στο σπίτι άδεια δοχεία από υγρό πιάτων Fairy, χάρτινες αυγοθήκες ή κουτιά από δημητριακά, χρησιμοποιήστε τα για να κάνετε τον ζωολογικό κήπο τρισδιάστατο.

Αφού τα κολλήσετε όλα σε ένα μεγάλο χαρτόνι, ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να κόψουν πινακίδες και ταμπέλες. Δώστε ένα όνομα στον ζωολογικό κήπο και βάλτε μια μεγάλη ταμπέλα στην «είσοδο». Έπειτα, πείτε στα παιδιά να σκεφτούν τι είδους πινακίδες θα μπορούσε να έχει ο ζωολογικός κήπος, όπως π.χ. «Πιγκουίνος» ή «Τάισμα ελεφάντων στις 3 μ.μ.». Τοποθετήστε τις πινακίδες στο χαρτί. Όταν ολοκληρώσετε το κολλάζ, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με κούκλες ή φιγούρες που έφτιαξαν με τις φωτογραφίες και να οργανώσουν επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο!


Κούκλες φτιαγμένες από παλιές κάλτσες

Μαζέψτε παλιές κάλτσες και διάφορα άλλα υλικά που μπορεί να έχετε στο σπίτι, όπως π.χ. φουντίτσες από μαλλί ή ύφασμα, αυτοκόλλητα ματάκια, κομμάτια τσόχας, χρωματιστά χάρτινα κουτιά, χρωματιστά συρματάκια. Με όλα αυτά μπορείτε να φτιάξετε πολλές αστείες φιγούρες! Χρησιμοποιήστε το μαλλί για να τους βάλετε μαλλιά, τα συρματάκια για μουστάκια και τις χάντρες και τα κουμπιά για μάτια.

Βοηθήστε τα παιδιά να σκεφτούν διάφορα ζώα και πλασματάκια: με τις μακριές κάλτσες μπορείτε να φτιάξετε ελέφαντες, ενώ μία απλή καφέ κάλτσα μπορεί να μεταμορφωθεί σε καμηλοπάρδαλη αν ράψετε πάνω μικρά κομμάτια πορτοκαλί τσόχας ή άλλου υφάσματος. Όταν τα παιδιά φτιάξουν τις κούκλες, μπορείτε να δώσετε μια παράσταση κουκλοθέατρου!


Πάρτι με πίτσα

Αναπτύξτε τη δημιουργικότητα των παιδιών και βάλτε τα να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα! Αγοράστε ζύμη για πίτσα και ψάξτε μαζί με τα παιδιά στο ψυγείο για τα υλικά που θα βάλετε πάνω. Αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα, μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε τις ντομάτες, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τις ελιές και να τρίψετε το τυρί. Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να χωρίσουν με τα χέρια τους μοτσαρέλα, φύλλα βασιλικού και φέτες ζαμπόν ή βραστό κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.

Βάλτε τα να απλώσουν τη σάλτσα ντομάτας και να τοποθετήσουν τα υλικά πάνω στη ζύμη χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους – π.χ. η πίτσα μπορεί να μοιάζει με ένα χαμογελαστό πρόσωπο ή να είναι ένα περίτεχνο σχέδιο. Βάλτε την στο φούρνο και ψήστε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και γλυκά πιτσάκια για επιδόρπιο. Πείτε στα παιδιά να βάλουν πάνω στη ζύμη φυστικοβούτυρο και κομματάκια μπανάνας ή άλλων φρούτων που τους αρέσουν. Όσο για το πλύσιμο των πιάτων, λίγες σταγόνες υγρό Fairy αρκούν.

 

Ομαδικό παιχνίδι με ζωγραφιές

Καθίστε σε κύκλο και πάρτε μερικά φύλλα λευκό χαρτί. Δώστε σε κάθε παίκτη ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε τους να το κρατούν έτσι ώστε να μην μπορούν να το δουν οι υπόλοιποι. Ο καθένας, με τη σειρά του, θα ζωγραφίζει ένας μέρος του σώματος, στη συνέχεια θα διπλώνει το χαρτί ώστε να μην το δουν οι υπόλοιποι και θα το δίνει στον επόμενο.

Πριν ξεκινήσετε, ο καθένας πρέπει να ζωγραφίσει στην κορυφή του χαρτιού ένα καπέλο, σκουφί, μαλλιά ή κάτι τέτοιο. Μετά, διπλώνει το χαρτί και το δίνει στον διπλανό του. Έτσι, όλοι συνεχίζουν ζωγραφίζοντας το πρόσωπο μέχρι τον λαιμό, αφήνοντας τις γραμμές ημιτελείς ώστε ο επόμενος να ξέρει από πού πρέπει να συνεχίσει τη ζωγραφιά. Αυτό γίνεται μέχρι να ζωγραφίσετε όλοι τον κορμό, τα χέρια και, τέλος, τα πόδια. Στο τέλος, δείτε όλα τα χαρτιά και ανακαλύψτε τις αστείες φιγούρες που έχετε ζωγραφίσει όλοι μαζί!

Βάλτε τα παιδιά να σκεφτούν τι είδους πρόσωπα θέλουν να ζωγραφίσουν, π.χ. άνδρες, γυναίκες, εξωγήινους ή ζώα και ποιοι θα είναι οι πιο αστείοι συνδυασμοί. Μπορεί στο τέλος να έχετε μια φιγούρα που φοράει κορώνα, έχει πρόσωπο γουρουνιού, σώμα πουλιού και πόδια ανθρώπου. Όσο πιο αστείο, τόσο το καλύτερο! Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν μ’ αυτό το παιχνίδι και στο τέλος της μέρας θα έχετε ολόκληρη γκαλερί με πορτρέτα!