5 τρόποι για οικονομία στα έξοδα του σπιτιού, τον χειμώνα


Οικογένεια
4/10/2018
Προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο των χρημάτων που ξοδεύετε!

Για να αποταμιεύσετε περισσότερα χρήματα δεν χρειάζεται πάντα να στερείστε πράγματα που σας αρέσουν, γι’ αυτό σας προτείνουμε μερικούς έξυπνους τρόπους που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να εξοικονομείτε χρήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

1. Βελτιώστε τη θερμομόνωση του σπιτιού σας

Σίγουρα, το να κάνουμε οικονομία στη θέρμανση είναι ένας τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα στους λογαριασμούς, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Ο καυστήρας λειτουργεί αποδοτικά; Εάν δεν είστε σίγουροι, προγραμματίστε έναν έλεγχο από έναν επαγγελματία, καθώς μπορεί να καταφέρετε να εξοικονομήσετε ένα σεβαστό ποσό. Τα παράθυρα παρέχουν καλή μόνωση; Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόση θερμότητα χάνεται λόγω μη επαρκούς μόνωσης και πόσος κρύος αέρας εισέρχεται στο σπίτι από τα παράθυρα (θα μπορούσατε να κάνετε μια έρευνα για το κόστος αλλαγής των κουφωμάτων στο σπίτι σας). Για τη μείωση των εξόδων σας, θα μπορούσατε να κλείσετε κάποια δωμάτια του σπιτιού που δεν χρησιμοποιείτε, να κλείνετε τις κουρτίνες τις βραδινές ώρες και να τοποθετήσετε λύσεις μόνωσης (όπως λωρίδες αποκλεισμού ρευμάτων αέρα ή μονωτικές ταινίες).  

2. Οργανωθείτε

Το να προνοείτε και να κάνετε προγραμματισμό όταν σας δίνεται η ευκαιρία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε απρόοπτα περιστατικά που μπορεί να σας στοιχίσουν αρκετά χρήματα. Οργανώστε το πρόγραμμα της οικογένειας: θα μπορούσατε να μοιράζεστε με άλλους τις μετακινήσεις προς το σχολείο ή τη δουλειά ή να κανονίζετε δύο επισκέψεις στο σπίτι σας (π.χ. επίσκεψη από συμμαθητές των παιδιών και δείπνο με φίλους) μέσα στην ίδια μέρα αντί για δύο ξεχωριστές μέρες μέσα στην εβδομάδα. Αφού ο καιρός είναι βροχερός και κρύος, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μείνετε σπίτι και να μελετήσετε τα οικονομικά σας. Αποφασίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά έξοδα ή κάντε έρευνα αγοράς στο ίντερνετ. Εφόσον έχετε πλήρη εικόνα, μπορείτε πραγματικά να μειώσετε τα έξοδά σας.

3. Εξασφαλίστε τη συμμετοχή όλης της οικογένειας

Το να κάνετε οικονομία μπορεί να σας φανεί βουνό αν δεν έχετε τη στήριξη της οικογένειάς σας και ιδιαίτερα των παιδιών σας. Βάλτε λοιπόν όλα τα μέλη της οικογένειας σε αυτή τη διαδικασία και θα πετύχετε σίγουρα περισσότερα. Μπορείτε να το παρουσιάσετε σαν διαγωνισμό για να τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν, π.χ. διαγωνισμός για το ποιος μπορεί να μαγειρέψει το πιο οικονομικό γεύμα. Μια άλλη ιδέα είναι να δουν αν μπορούν να πουλήσουν τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν στο ίντερνετ ή να βρουν δραστηριότητες για το σαββατοκύριακο στις οποίες δεν θα ξοδέψουν χρήματα. Προσπαθήστε να μην είστε πολύ αυστηροί, γιατί έτσι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους. Φροντίστε επίσης να τα επιβραβεύετε συχνά, π.χ. αφήνοντάς τα να παίξουν για λίγη παραπάνω ώρα.

4. Μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες

Επειδή ο καιρός είναι πιο κρύος, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο και μπορεί όλοι μας να μπούμε στον πειρασμό να παραγγείλουμε απ’ έξω. Ωστόσο, με τον σωστό προγραμματισμό θα κρατήσετε την τσέπη σας γεμάτη και ταυτόχρονα όλη την οικογένεια χορτάτη. Αρχίστε λοιπόν να μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες. Δείτε ποια φαγητά μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη και ποια όχι (π.χ. το μαρούλι και οι πατάτες δεν μπαίνουν στην κατάψυξη) και προγραμματίστε μία μέρα το μήνα ή το δεκαπενθήμερο για να μαγειρέψετε πολλά φαγητά, μαζεμένα. Τα φαγητά φούρνου, οι σάλτσες και τα μαγειρευτά είναι ιδανική επιλογή (φροντίστε να μην γεμίζετε μέχρι πάνω τα ταπεράκια που θα μπουν στην κατάψυξη, καθώς τα τρόφιμα διαστέλλονται όταν καταψύχονται). Έτσι, θα πετάτε λιγότερο φαγητό και θα έχετε πάντα κάτι εύκαιρο για τις μέρες που δεν υπάρχει χρόνος να μαγειρέψετε, γλιτώνοντας τα έξοδα της παραγγελίας. Μπορείτε ακόμη να εξοικονομήσετε χρήματα και στο πλύσιμο των πιάτων – λίγες μόνο σταγόνες υγρό πιάτων Fairy Ultra Original είναι αρκετές για να πλύνετε τα πιάτα μετά από ένα οικογενειακό γεύμα. 

5. Κάντε μια βόλτα για ψώνια... στην ντουλάπα σας 

Το χειμώνα μπορεί να μπείτε εύκολα στον πειρασμό να αγοράσετε ζεστά και άνετα πλεχτά, όμορφες μπότες και σκουφάκια, κασκόλ και γάντια. Πριν όμως σπεύσετε στα μαγαζιά, ανοίξτε την ντουλάπα σας και βρείτε ξεχασμένα κομμάτια που θα μπορούσατε να φοράτε πιο συχνά. Δωρίστε ή ανταλλάξτε ρούχα που δεν σας κάνουν ή δεν σας αρέσουν πια. Μήπως υπάρχουν κάποια ρούχα που δεν έχετε σκεφτεί να συνδυάσετε μεταξύ τους; Αν, όπως και νά ‘χει, βγείτε μια βόλτα στα μαγαζιά, τώρα τον χειμώνα μπορείτε να βρείτε πολλές προσφορές σε καλοκαιρινά ρούχα. Ακόμη κι αν το καλοκαίρι σάς φαίνεται πολύ μακρινό, όταν έρθει θα είστε πολύ ικανοποιημένες με τις αγορές που κάνετε τώρα. Τέλος, θα ήταν καλό να αποφεύγετε να αγοράζετε ρούχα που δεν πλένονται στο πλυντήριο ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα από τα έξοδα στο καθαριστήριο.