Πώς να διατηρήσετε σώας τας φρένας όταν ταξιδεύετε με παιδιά στην εφηβεία


Οικογένεια
4/10/2018
Τα ταξίδια με τα έφηβα παιδιά σας είναι πολύτιμη εμπειρία, όχι όμως πάντα εύκολη! Αυτές οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν!

Έχετε κλείσει τα εισιτήρια και ξεκινάτε για να απολαύσετε τις διακοπές, ένα Σαββατοκύριακο μακριά από το σπίτι ή μια επίσκεψη σε έναν αγαπημένο συγγενή που μένει έξω από την πόλη... Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Επειδή όταν στην εξίσωση μπαίνουν και οι έφηβοι, η απάντηση στο ερώτημα αυτό κάθε άλλο παρά απλή είναι ειδικά αν σκεφτείτε ότι θα αντιμετωπίσετε από ξεσπάσματα θυμού μέχρι τον εθισμό στο κινητό! Γι' αυτό συγκεντρώσαμε μερικά tips για το πώς να τα βγάζετε πέρα με τους εφήβους. Γιατί λιγότεροι καβγάδες σημαίνει περισσότερος χρόνος για να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις...

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά σας είναι κολλημένα στα κινητά τους τηλέφωνα

Το πιο πιθανό είναι ότι το έφηβο παιδί σας έχει smartphone και το χρησιμοποιεί για να ποστάρει, να κάνει scroll και να ανεβάζει posts στο instagram 24 ώρες το 24ωρο. Ο «εθισμός» αυτός μπορεί να σας φαίνεται υποφερτός όταν βρίσκεστε στο σπίτι, στα διαλείμματα του διαβάσματος για το σχολείο ή όταν μαζεύεται η οικογένεια όλη μαζί, αλλά όταν βρίσκεστε σε διακοπές μπορεί πραγματικά να μην αντέχεται. Είτε βγάζει ασταμάτητα selfies είτε ζητάει τον κωδικό για το Wi-Fi σε κάθε εστιατόριο ή ξενοδοχείο, ένας έφηβος και το κινητό του τηλέφωνο μπορεί να αποδειχθεί ένας ιδιαίτερα απαιτητικός συνδυασμός. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα κακό, είναι ο τρόπος τους να μένουν σε επαφή με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το χρησιμοποιούν για να «καταγράψουν» το ταξίδι. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αρχίζει να έχει αντίκτυπο στο χρόνο που περνάτε ως οικογένεια και στα σχέδια που καταστρώσατε για να κάνετε πράγματα μαζί. Καθορίστε ένα ημερήσιο όριο, είτε αυτό αφορά τα δεδομένα του internet είτε ένα χρονικό όριο και ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου δεν θα επιτρέπονται τηλέφωνα, όπως το βραδινό γεύμα. Αλλά φροντίστε να το τηρήσετε και εσείς — αν δεν ακολουθείτε τους κανόνες, γιατί να το κάνουν τα παιδιά σας;

Τι να κάνετε όταν δεν τους αρέσει η διαδρομή

Έχετε κάνει τεράστια προσπάθεια για να οργανώσετε εξορμήσεις και δραστηριότητες που νομίζετε ότι θα τους αρέσουν, όταν λοιπόν δεν τις ευχαριστιούνται, τότε μπορεί να απογοητεύεστε. Αντί να αναλαμβάνετε όλο τον σχεδιασμό μόνες σας, ρωτήστε πριν από το ταξίδι τι θα τους άρεσε να κάνουν, και σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ένας καλός συνδυασμός δραστηριοτήτων που ταιριάζει σε όλους (ειδικά αν έχετε και μικρότερα παιδιά). Να είστε πρόθυμες επίσης να κάνετε μερικές θυσίες — αν ο έφηβος γιος σας θέλει να πάει σε κάποιον αθλητικό αγώνα, δώστε το καλό παράδειγμα και πάτε μαζί του. Και για να προετοιμαστείτε κατάλληλα για τυχόν ιδέες που θα προτείνουν, πάρτε μαζί σας σερβιετάκια Always Dailies — θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος για τυχόν ατυχήματα κι έτσι θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε στο να ευχαριστηθείτε τον χρόνο που έχετε μαζί ως οικογένεια. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν είναι υποχρεωτικό να κάνουν όλοι τα πάντα. Το να προγραμματίσετε αρκετό χρόνο για να κάνουν όλοι πράγματα που αρέσουν στους ίδιους είναι εξίσου σημαντικό. Και μην ξεχάσετε να βάλετε στις βαλίτσες σας αρκετές εναλλακτικές επιλογές ψυχαγωγίας, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, tablets και περιοδικά, στην περίπτωση που ο καιρός κάνει τα δικά του!

Τι να κάνετε όταν αρχίζει ο καβγάς

Κανόνας Νο. 1; Μην «τσιμπάτε». Δεν θέλει πολύ για να φουντώσουν οι καβγάδες, ιδίως όταν έχετε κουραστεί απ’ το ταξίδι, και άπαξ και αρχίσει ένας καβγάς, μετά είναι δύσκολο να τον ελέγξετε. Μια καλή ιδέα είναι να αναλύσετε τα σχέδια που έχετε για το ταξίδι πριν ξεκινήσετε: με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να προκύψουν διαφωνίες. Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι αυτό το ταξίδι υποτίθεται ότι πρέπει να το ευχαριστηθούν όλοι, και κάντε απόλυτα σαφές πόσο σημαντικό είναι όλοι να τα πάνε καλά μεταξύ τους και να σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους και τους άλλους. Αν η διαφωνία αφορά κάτι συγκεκριμένο, λάβετέ το σοβαρά υπόψη — μην γελάτε και μην τους αγνοείτε, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σας πάνε ακόμη περισσότερο κόντρα. Συζητήστε ήρεμα και δώστε τους τις συμβουλές σας για την επίλυση του προβλήματος. Υπενθυμίστε τους ότι κανείς δεν θέλει να περνάει τον καιρό του με τσακωμούς και προχωρήστε παρακάτω. Τη στιγμή που θα σταματήσετε να ασχολείστε με το θέμα, το ίδιο θα κάνουν κι αυτά. 

Τι να κάνετε αν δεν συμμετέχουν

Οι έφηβοι και το βιολογικό τους ρολόι μπορεί να γίνουν εφιάλτης. Αν έχετε την αίσθηση ότι η κόρη ή ο γιος σας βρίσκονται σε μια εντελώς άλλη διάσταση, όπου κοιμούνται αργά το βράδυ και ξυπνούν ακόμα πιο αργά το πρωί, η έλλειψη συντονισμού μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Αρχικά, προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί τα ωράριά σας είναι τόσο διαφορετικά: είναι απρόθυμοι να έρθουν με τους υπόλοιπους, είναι κουρασμένοι επειδή είχαν βγει μέχρι αργά ή πέρασαν πολλή ώρα μπροστά στην οθόνη; Υπάρχει τρόπος να το διορθώσετε — θα μπορούσατε για παράδειγμα να τους αφήσετε να κοιμηθούν παραπάνω σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους σε μια οικογενειακή δραστηριότητα. Αν γενικά είναι απρόθυμοι να συμμετέχουν σε οικογενειακές δραστηριότητες, μην τους αναγκάσετε να συμμετέχουν στα πάντα — είναι πολύ εύκολο τα ταξίδια να φέρουν εντάσεις και αν τους το επιβάλλετε με το ζόρι, κάτι τέτοιο θα γυρίσει εναντίον σας. Αν είναι κάτι συγκεκριμένο που δεν ευχαριστιούνται (είναι αρκετά συνηθισμένο το φαγητό να αποτελεί το μήλο τις έριδος, όταν για παράδειγμα ταξιδεύετε σε εξωτικά μέρη), σκεφτείτε εναλλακτικές που πιθανότατα θα ταίριαζαν σε όλους, όπως οι χώροι εστίασης των εμπορικών κέντρων, όπου οι επιλογές είναι άφθονες.