Πώς να διαχειριστεί το PMS και τις κράμπες περιόδου


Οικογένεια
3/08/2020
Τρόποι αντιμετώπισης του πόνου της περιόδου και άλλων συμπτωμάτων

Το πιθανότερο είναι ότι η κόρη σας έχει ακούσει για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (ή αλλιώς PMS) και τις κράμπες περιόδου, αλλά μπορεί να μην ξέρει ακριβώς τι είναι και πώς να τα αντιμετωπίσει.

Για μερικές γυναίκες, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να σημαίνει απλώς πεσμένη διάθεση, ενώ άλλες μπορεί να υποφέρουν από έντονες κράμπες και αλλαγές στη διάθεση.

Ας μάθουμε περισσότερα και ας δούμε πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε.

Πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει

Το πιο πιθανό είναι ότι η κόρη σας θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα —ή και πολλά περισσότερα μαζί— από τα παρακάτω συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου πριν από την περίοδό της:

  • Πονοκέφαλοι
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Κράμπες
  • Φούσκωμα
  • Σπυράκια/ακμή
  • Αλλαγές στη διάθεση

Τα συμπτώματα αυτά εντείνονται συνήθως αμέσως πριν από την περίοδο και υποχωρούν κατά τη διάρκειά της.

 

Αντιμετώπιση των αλλαγών στη διάθεση

Οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση, από τον ήπιο εκνευρισμό ή θυμό μέχρι το άγχος και την επιθυμία να βάλει τα κλάματα.

Βοηθήστε την κόρη σας να διαχειριστεί τις έντονες αυτές συναισθηματικές μεταπτώσεις, ενθαρρύνοντάς την:

  • Να δοκιμάσει ασκήσεις βαθιάς αναπνοής – οι ασκήσεις διαλογισμού βοηθούν το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσει.
  • Να γυμνάζεται τακτικά – προτείνετέ της να αφιερώνει τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για άσκηση, ακόμα κι αν είναι απλώς γρήγορο περπάτημα.
  • Να ακολουθεί υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή – μπορεί να έχει έντονη επιθυμία για ανθυγιεινά φαγητά και σνακ λίγο πριν από την περίοδό της, αλλά οι μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών μπορούν να προκαλέσουν έντονες μεταπτώσεις στη διάθεσή της.
  • Να κοιμάται αρκετά το βράδυ – ενθαρρύνετέ την να κοιμάται τουλάχιστον οκτώ ώρες, ιδίως την εβδομάδα πριν να της έρθει περίοδος.

 

Ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου

Οι κράμπες περιόδου μπορεί να έχουν τη μορφή έντονων, οξέων πόνων που θα την κάνουν να θέλει να διπλωθεί στα δύο ή επίμονου πόνου στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Ορισμένα κορίτσια εμφανίζουν, επίσης, ζαλάδα, ναυτία, διάρροια ή ακόμα και εμετό.

Αν η κόρη σας υποφέρει από κράμπες περιόδου, μπορεί να δοκιμάσει να εφαρμόσει συνδυαστικά μερικές από τις παρακάτω τεχνικές:

1.         Να παραμείνει δραστήρια – η άσκηση και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις κράμπες.

2.         Να ξαπλώσει/να κάνει ελαφρύ μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς για να χαλαρώσει τους μυς.

3.         Να κάνει ένα ζεστό μπάνιο.

4.         Να βάλει μια θερμοφόρα χαμηλά στην κοιλιά.

5.         Να ζητήσει από τον γιατρό της να της προτείνει φυτικά ή φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Εάν η κόρη σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα (είτε με τις έντονες κράμπες είτε με την πεσμένη διάθεση), ίσως θα ήταν καλό να της προτείνετε να παρακολουθήσει και να καταγράψει τα συμπτώματα που θα εμφανίσει στη διάρκεια δύο ή τριών κύκλων. Στη συνέχεια, μπορεί να τα δείξει στον γιατρό της για να σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 

Πώς έμαθα να αντιμετωπίζω τις έντονες κράμπες περιόδου

Η Εύη (14 χρονών) άρχισε να υποφέρει από κράμπες από τότε που της ήρθε για πρώτη φορά περίοδος στα 11 της. Να η ιστορία της.

«Στην αρχή δεν είχα πολύ έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μερικές φορές είχα κάποιες ενοχλήσεις στο στομάχι ή ήμουν κάπως κακοδιάθετη και οι πόνοι ήταν φυσιολογικοί. Μετά, όμως, από ένα χρόνο, τα συμπτώματα άρχισαν να χειροτερεύουν.

Θυμάμαι ότι υπήρχαν φορές που, ενώ ετοιμαζόμουν για το σχολείο, έκανα εμετό και μετά έμενα ξαπλωμένη στο πάτωμα του μπάνιου, γιατί ήταν δροσερό και εγώ ίδρωνα από τη ζέστη. Η μαμά μου μού έδωσε κάποια παυσίπονα, αλλά δεν με βοήθησαν. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν: “Είναι απαίσιο να είσαι γυναίκαι και δεν θέλω να έχω περίοδο ποτέ ξανά!”.

Αυτή η κατάσταση συνέβη άλλες δύο φορές κι έτσι πήγαμε στον γιατρό, ο οποίος μου είπε ότι έχω έντονες κράμπες, ή αλλιώς δυσμηνόρροια. Μου έγραψε κάποια φάρμακα, αλλά στην αρχή φοβόμουν να τα πάρω. Όταν, όμως, την επόμενη μέρα αναγκάστηκα να φύγω από το σχολείο από τους πόνους, πήρα ένα χάπι, έκλεισα τις κουρτίνες, έπεσα για ύπνο και ξύπνησα πολύ καλύτερα.

Πλέον μου είναι πιο εύκολο να διαχειριστώ τις κράμπες. Δεν παίρνω πάντοτε χάπι. Αν ο πόνος στο σχολείο είναι υποφερτός, πηγαίνω στην τουαλέτα και κάνω μερικές διατάσεις και βαθιά καθίσματα για να ανακουφιστώ. Στο σπίτι, κάνω πιο πολλές διατάσεις ή κουλουριάζομαι στο κρεβάτι αγκαλιά με μία θερμοφόρα. Επίσης, φοράω μάσκα ύπνου και βάζω χαλαρωτική μουσική στο κινητό μου για να με βοηθήσει να κοιμηθώ. Και, φυσικά, πίνω πολύ νερό, που φαίνεται ότι βοηθάει τα συμπτώματα να υποχωρήσουν!»