Πρώιμη ή καθυστερημένη εφηβεία


Οικογένεια
3/08/2020
Πρώιμη ή καθυστερημένη εφηβεία: πώς να στηρίξετε την κόρη σας

Η εφηβεία είναι συνήθως μια συναρπαστική περίοδος στη ζωή κάθε κοριτσιού. Οι γονείς, όμως, μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύονται να διαχειριστούν μια πρώιμη ή καθυστερημένη έναρξη της έμμηνου ρύσης.

Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα «πρώιμη» ή «καθυστερημένη» εφηβεία; Κι αν η πρώτη περίοδος της κόρης σας έχει καθυστερήσει να κάνει την εμφάνισή της, με ποιον τρόπο μπορείτε να τη στηρίξετε;

 

Αναγνωρίζοντας την πρώιμη ήβη

Η εφηβεία στα κορίτσια συνήθως αρχίζει σε ηλικία από 9 μέχρι 13 ετών. Ένα από τα πρώτα δείγματα της εφηβείας είναι η ανάπτυξη του στήθους (δύο μικρά βουναλάκια). Η περίοδός της θα ξεκινήσει συνήθως μετά από δύο χρόνια περίπου, μεταξύ 11 και 15 ετών.

Αν η κόρη σας αρχίσει να εμφανίζει στήθος πριν από την ηλικία των 8 ετών και η περίοδός της ξεκινήσει στην ηλικία των 9 ή 10 ετών, αυτό ονομάζεται πρώιμη ήβη.

Τι προκαλεί την πρώιμη ήβη;

Η πρώιμη ήβη εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά στους παράγοντες που συντελούν στην πρώιμη ήβη μπορεί να περιλαμβάνονται οι εξής:

•          Γενετική προδιάθεση – εάν εσείς ή τα αδέρφια της είχατε πρώιμη ήβη, μπορεί να εμφανίσει και εκείνη.

•          Υπερβολικό βάρος – τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία ενδέχεται να προκαλεί πρώιμη έναρξη της ήβης.

 

Πρέπει να ανησυχώ;

Αν τα σημάδια της εφηβείας κάνουν νωρίτερα την εμφάνισή τους και η περίοδος της κόρης ξεκινήσει στην ηλικία των 9 ετών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αν η περίοδος ξεκινήσει στην ηλικία των 7 ή των 8 ετών, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, καθώς μπορεί να έχει πρόωρη ήβη, μια ιατρική πάθηση που προκαλείται από μια ανωμαλία στον εγκέφαλο και στον τρόπο με τον οποίο απελευθερώνει τις ορμόνες.

 

Πώς μπορώ να τη στηρίξω;

Η έναρξη της εφηβείας πριν από όλους τους άλλους γύρω της μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση για την κόρη σας —κι εσείς από την πλευρά σας να μην ξέρετε πώς να διαχειριστείτε την πρώιμη έναρξη της περιόδου της. Το σημαντικότερο είναι να συζητήσετε μαζί της για αυτές τις αλλαγές και να τη βοηθήσετε να καταλάβει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι «δεν πάει καλά».

•          Πριν ξεκινήσει η πρώτη της περίοδος, φροντίστε να διαβάσετε τον οδηγό για γονείς «Αλλάζουμε και μεγαλώνουμε με την Always», ώστε να μπορείτε να της εξηγήσετε τι συμβαίνει στο σώμα της και να την καθησυχάσετε ότι όλα είναι φυσιολογικά.

•          Μιλήστε της για την περίοδο πολύ πριν κάνει την εμφάνισή της. Δείτε μαζί το βίντεο «Η περίοδος & ο κύκλος σου, σε ένα βίντεο και υπενθυμίστε της ότι είστε πάντα στη διάθεσή της για να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση ή απορία που μπορεί να έχει.

•          Εξηγήστε της ότι, όταν η εφηβεία και η περίοδος ξεκινούν νωρίτερα, είναι σαν να φτάνει κανείς νωρίτερα σε ένα πάρτι γενεθλίων. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο άβολα και αμήχανα, αλλά μόλις έρθουν και όλοι οι υπόλοιποι, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ευχάριστα.

•          Προτρέψτε την να έχει μαζί της στη σχολική της τσάντα προϊόντα περιόδου, για να είναι προετοιμασμένη. Οι σερβιέτες Always Platinum είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς χαρίζουν έξτρα απαλότητα και προστασία, χάρη στα 1.000 μικρο-μαξιλαράκια και τον υπεραπορροφητικό πυρήνα.



Αναγνωρίζοντας την καθυστερημένη ήβη

Εάν η κόρη σας δεν έχει εμφανίσει κανένα σημάδι εφηβείας μέχρι την ηλικία των 13 ή 14 ετών, και η περίοδός της δεν έχει ξεκινήσει μέχρι την ηλικία των 16, αυτό ονομάζεται καθυστερημένη ήβη.

Τι προκαλεί την καθυστερημένη ήβη;

•          Μια συνήθης αιτία της καθυστερημένης ήβης στα κορίτσια είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους —που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έντονης ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

•          Η καθυστερημένη ήβη μπορεί ενίοτε να αποτελεί ένδειξη κάποιας ενδοκρινικής ή ορμονικής διαταραχής.

 

Πρέπει να ανησυχώ;

Γενικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν η έναρξη της εφηβείας γίνει λίγο αργότερα —κάθε σώμα έχει το δικό του πρόγραμμα και τους δικούς του ρυθμούς. Ωστόσο, αν η περίοδός της δεν έχει έρθει μέχρι την ηλικία των 16, προτρέψτε την να επισκεφτεί τον γιατρό για να βρουν από κοινού μια λύση.

 

Πώς μπορώ να τη στηρίξω;

Σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, μπορεί να είναι δύσκολο για την κόρη σας να βλέπει όλες τις φίλες της να αναπτύσσονται πριν από εκείνη. Υπενθυμίστε της όμως ότι όλες τους, αργά ή γρήγορα, θα εξελιχθούν σε δυνατές και σίγουρες γυναίκες μετά την εφηβεία τους. Το πώς και το πότε θα φτάσει εκεί, είναι μέρος της μαγείας του να είναι μοναδική!