Κάνοντας την πρώτη χρονιά στο σχολείο πιο εύκολη για ένα παιδί


Οικογένεια
27/08/2020
Οι συμβουλές που θα βοηθήσουν τα μικρά μας να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή

Η πρώτη ημέρα που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο, είναι μοναδική τόσο για εκείνο, όσο και για εμάς, τους γονείς. Ο χρόνος για λίγο σταματάει πίσω από την ανοιχτή πόρτα του προαυλίου και εμείς αναρωτιόμαστε, πότε πρόλαβε να μεγαλώσει τόσο αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα, το οποίο κάποτε νανουρίζαμε στην αγκαλιά μας. Καμαρωτό και κάπως ανυπόμονο, με την καινούργια σάκα του να αγκαλιάζει τους ώμους, αφήνει τα χέρια μας και είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει το πρώτο, μεγάλο βήμα προς το «μαγικό ταξίδι» της γνώσης.

Σίγουρα η πρώτη ημέρα στο Δημοτικό, δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον των παιδιών. Επειδή όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», καλό θα ήταν εμείς οι γονείς, να φροντίσουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για αυτή την ημέρα-ορόσημο, δηλαδή να την κάνουμε πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική για εκείνα.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τα βήματα που αξίζει να ακολουθήσουμε, με σκοπό να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την πρώτη χρονιά στο σχολείο για ένα παιδί.

Πραγματοποιούμε μία επίσκεψη στο σχολείο

Αφού έχουμε επιλέξει το σχολείο στο οποίο θα ξεκινήσει τη σχολική του ζωή το παιδί, καλό είναι να πραγματοποιήσουμε μία οικογενειακή επίσκεψη στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το μέρος και να εξοικειωθεί καλύτερα με τις εγκαταστάσεις που αυτό περιλαμβάνει. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αισθάνεται πιο άνετα την πρώτη ημέρα στο σχολείο, αλλά θα του δώσουμε τη δυνατότητα να εκφράσει πιθανές απορίες που έχει και τις οποίες μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει τόσο καλά.

Η πρώτη γνωριμία με τη δασκάλα

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα προτρέπουν τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο κατά τη διάρκεια των εγγραφών, καθώς είναι μία ευκαιρία να γνωριστούν λίγο καλύτερα με τις δασκάλες τους. Καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε αυτό το βήμα, καθώς είναι σημαντικό για το παιδί να αναγνωρίζει έστω ένα οικείο πρόσωπο την πρώτη ημέρα στο σχολείο, για να μην αισθάνεται άβολα καθώς το περιτριγυρίζουν άγνωστα πρόσωπα.

Εξοπλίζουμε καταλλήλως τη σχολική τσάντα

Εάν υπάρχει κάτι που κάνει τα μικρά μας να ανυπομονούν για το άνοιγμα των σχολείων, είναι η αγορά του σχολικού εξοπλισμού και ειδικότερα, της σχολικής τσάντας που θα τα συντροφεύει τους επόμενους μήνες. Έχοντας μαζί μας τη λίστα που προτείνει το σχολείο, πραγματοποιούμε παρέα με τα παιδιά μία εξόρμηση στα βιβλιοπωλεία, αναζητώντας την τσάντα, την κασετίνα, τα τετράδια και τα εργαλεία που θα κάνουν ακόμη πιο διασκεδαστική την καθημερινότητα των μικρών μας.

Κάνοντας την πρώτη χρονιά στο σχολείο πιο εύκολη για ένα παιδί 

Οργανώνουμε το ετήσιο πρόγραμμά μας

Προτού τα μικρά περάσουν το κατώφλι του σχολείου, καλό θα ήταν να αφιερώσουμε ένα απόγευμα για να διαμορφώσουμε μαζί τους το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά. Λαμβάνοντας υπόψη τις δραστηριότητες που θέλει ή χρειάζεται να παρακολουθήσει το παιδί, όπως κάποια ξένη γλώσσα ή μία αθλητική, εξωσχολική δραστηριότητα, θα διαμορφώσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα συγχρονίζεται με το δικό μας πρόγραμμα.

Συζητάμε και είμαστε υποστηρικτικοί σε αυτό το νέο ξεκίνημα

Την περίοδο πριν το άνοιγμα των σχολείων, είναι σημαντικό να επωφεληθούμε από τον ελεύθερο χρόνο που μας δίνεται, συζητώντας με το παιδί για το νέο σχολικό του ξεκίνημα. Μπορούμε να του εξηγήσουμε μέσα από αφηγήσεις των δικών μας σχολικών χρόνων, πόσο πολύτιμη και απολαυστική είναι η νέα εμπειρία που το περιμένει και πόσους νέους φίλους θα αποκτήσει. Έτσι, το παιδί θα ανυπομονεί για τη στιγμή που μπει στην τάξη και θα υποδεχθεί με αισιοδοξία αυτή τη σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Κάνοντας την πρώτη χρονιά στο σχολείο πιο εύκολη για ένα παιδί 

Τέλος, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, καλό είναι να μην παραλείψουμε να τραβήξουμε παρέα με το παιδί μία φωτογραφία από την πρώτη του ημέρα στο σχολείο, εξασφαλίζοντας έτσι μία τρυφερή ανάμνηση για το υπόλοιπο της ζωής του!