Ένας οδηγός για μπαμπάδες για το πώς να στηρίξετε την κόρη σας στην εφηβεία


Οικογένεια
3/08/2020
Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να μιλήσετε για την εφηβεία και την περίοδο

Ας είμαστε ειλικρινείς: η συζήτηση με τις κόρες για τα θέματα της εφηβείας και της περιόδου είναι κάτι που οι περισσότεροι μπαμπάδες προτιμούν να το αφήνουν πάνω στη σύζυγό τους ή σε κάποια άλλη γυναίκα της οικογένειας.

Δείχνοντας, όμως, στην κόρη σας ότι μπορείτε να συζητάτε άνετα για την περίοδο—και ότι είστε στο πλάι της όποτε σας χρειαστεί—τη βοηθάτε να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της στη «δύσκολη» αυτή περίοδο της ζωής της.

Στη συνέχεια θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για την εφηβεία και την περίοδο, αλλά και γενικές κατευθύνσεις για να τη στηρίξετε ως πατέρας.

1. Καλλιεργήστε τη μεταξύ σας επικοινωνία

Μην περιμένετε να ξεκινήσει η περίοδός της για να συζητήσετε για πρώτη φορά για κάποιο προσωπικό της θέμα. Η πιο σημαντική συμβουλή για κάθε μπαμπά είναι να κάνει ερωτήσεις και να ακούει προσεκτικά!

Όπως ακριβώς, λοιπόν, ενδιαφέρεστε να μαθαίνετε πώς τα πηγαίνει στο σχολείο, έτσι θα πρέπει να τη ρωτάτε και για τα συναισθήματά της. Με αυτόν τον τρόπο, η συζήτηση για την περίοδο θα γίνει πιο φυσικά και αβίαστα, όταν έρθει εκείνη η ώρα.

2. Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Παρακολουθήστε το βίντεο «Η περίοδος & ο κύκλος σου, σε ένα βίντεο!» ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να απαντήσετε σε κάθε απορία που μπορεί να έχει σχετικά με την περίοδο.

 

3. Ξεκινήστε από νωρίς

Είναι προτιμότερο να μιλήσετε στην κόρη σας για την εφηβεία πριν εκείνη αρχίσει. Επομένως, φροντίστε να ξεκινήσετε την κουβέντα για την εφηβεία και την περίοδο από την ηλικία των 7 ή των 8 ετών. Αν έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια της εφηβείας, έχει έρθει σίγουρα η ώρα να μιλήσετε.

Τα πρώτα σημάδια της εφηβείας

Ανάπτυξη στήθους

Αύξηση του ύψους

Το σώμα αποκτά καμπύλες

Σπυράκια / λιπαρότητα στα μαλλιά

Αλλαγές στη διάθεση

Εκκρίσεις στο εσώρουχό της

Ανάπτυξη τριχοφυΐας στην ηβική περιοχή

4. Κρατήστε την κουβέντα σε χαλαρό τόνο

Μην προσπαθήσετε να κάνετε μια σοβαρή κουβέντα «μια κι έξω». Αν της αναφέρετε ένα σωρό στοιχεία και άγνωστους όρους μπορεί να την τρομάξετε, επομένως είναι προτιμότερο να θίξετε το θέμα σταδιακά για να της δώσετε τον χρόνο να αφομοιώσει όλες τις νέες πληροφορίες.

Αναζητήστε την κατάλληλη στιγμή για να αναφέρετε αβίαστα το θέμα—για παράδειγμα, με αφορμή μια διαφήμιση ή μια ταινία ή την ώρα που ψωνίζετε για προϊόντα περιόδου.

Συχνά, οι μπαμπάδες αισθάνονται άβολα όταν συζητούν για την περίοδο, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε στιγμές όπου δεν χρειάζεται μεγάλη οπτική επαφή, όπως π.χ. όταν είστε στο αυτοκίνητο.

Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε κάποια ερώτηση, δεν είναι κακό να παραδεχθείτε ότι δεν τα ξέρετε όλα. Πείτε της ότι θα αναζητήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεται και θα την ενημερώσετε —και φροντίστε να τηρήσετε τον λόγο σας. Δεν θέλετε να νομίζει ότι ντρέπεστε ή αποφεύγετε το θέμα!

Όταν πλέον ξεκινήσει η περίοδός της, μην το κάνετε τόσο μεγάλο θέμα. Μπορείτε να την προσεγγίσετε κάπως έτσι: «Ίσως να μη θέλεις να μιλήσουμε γι’ αυτό τη δεδομένη στιγμή, αλλά αν ποτέ χρειαστείς οτιδήποτε, αρκεί απλώς να μου το ζητήσεις».

Το πιο πιθανό είναι ότι θα εκνευριστεί και θα αρχίσει τα «Άσε μας, βρε μπαμπά!», αλλά μια γλυκιά κουβέντα αρκεί για να της δείξετε ότι είστε δίπλα της.

Τι προϊόντα περιόδου θα πρέπει να χρησιμοποιεί;

Στην αγορά κυκλοφορούν τόσο πολλά διαφορετικά είδη σερβιέτας (με φτερά, χωρίς φτερά, ημέρας, νύχτας) και ταμπόν (με ή χωρίς απλικατέρ από πλαστικό ή από χαρτόνι) —για να μην μιλήσουμε για τα εσώρουχα περιόδου και τα εμμηνορροϊκά κύπελλα!

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τη βοηθήσετε να επιλέξει ποια προϊόντα περιόδου θα πρέπει να χρησιμοποιεί.

 

•          Είναι σημαντικό να της δώσετε την ελευθερία να πειραματιστεί μόνη της ώστε να βρει το προϊόν που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της.

 

•          Μπορεί να χρησιμοποιεί χωρίς κανένα πρόβλημα ταμπόν, αλλά τα περισσότερα κορίτσια προτιμούν να ξεκινούν με σερβιέτα, επειδή είναι πιο εύκολη στη χρήση.

 

•          Οι σερβιέτες Always Platinum είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς προσφέρουν έξτρα απαλότητα και προστασία, χάρη στα 1.000 μικρο-μαξιλαράκια και τον υπεραπορροφητικό πυρήνα.

 

•          Βοηθήστε την να βρει το κατάλληλο μέγεθος σερβιέτας για εκείνη χρησιμοποιώντας τον οδηγό Always My Fit.


Γενικά, τα κορίτσια μπορεί να ντρέπονται πολύ όταν έχουν περίοδο. Επομένως, εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί όλα τα προϊόντα περιόδου που χρειάζεται, φροντίστε να έχετε στο μπάνιο έναν κάδο απορριμμάτων με καπάκι (μέσα στον οποίο θα υπάρχει σακούλα) για να μην αισθάνεται άβολα όταν απορρίπτει τα χρησιμοποιημένα προϊόντα.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει το μότο: Πάντα στο καλάθι των σκουπιδιών – Ποτέ στη λεκάνη της τουαλέτας! Τα προϊόντα περιόδου και γενικά όλα τα είδη περιποίησης δεν πρέπει να απορρίπτονται στη λεκάνη της τουαλέτας, καθώς αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βουλώσει η λεκάνη ή άλλα τμήματα του συστήματος