Τι πρέπει να τρώτε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας


Ευ Ζην
11/12/2019
Ο ποιοτικός ύπνος σού δίνει τη δύναμη που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις σε κάθε πρόκληση της επόμενης ημέρας

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι για τον άνθρωπο απαραίτητος και γι’ αυτό δεν χρειάζεσαι επιβεβαίωση από καμία επιστημονική έρευνα. Η προσωπική σου μαρτυρία αρκεί: Τα πρωινά που έχεις κοιμηθεί καλά, έχεις ξυπνήσει ακόμα καλύτερα και, επειδή ως γνωστόν, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ολόκληρη η μέρα σου έχει κυλήσει ιδανικά. Γνωρίζεις όμως, ότι για καλό και ποιοτικό ύπνο δεν αρκεί να φροντίσεις μόνο το στρώμα σου και το μαξιλάρι σου, αλλά και το… στομάχι σου;

Οι τροφές που καταναλώνεις πριν κοιμηθείς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου σου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο δείπνο - και ό,τι τρως μετά το δείπνο. Η ίδια σου η εμπειρία άλλωστε σου έχει δείξει πως όποια φορά πήγες στο κρεβάτι με το στομάχι γεμάτο, το μετάνιωσες πικρά. Συμβουλές που έχουν να κάνουν με το χρόνο του δείπνου σου (3-4 ώρες πριν τον ύπνο) ή και του τελευταίου σνακ πριν ξαπλώσεις (περίπου μια ώρα νωρίτερα) είναι χρήσιμες και πρέπει να τις ακολουθείς, αλλά δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την ποιότητα του ύπνου σου.

Υπάρχει, επίσης, μια ομάδα τροφών που πρέπει να αποφεύγεις πριν τον ύπνο, όπως το αλκοόλ, η ζάχαρη, η καφεΐνη, τα καυτερά φαγητά και η μαύρη σοκολάτα, καθώς προκαλούν υπερδιέγερση και δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις.

Τι πρέπει λοιπόν να τρως πριν κοιμηθείς;

-Ψωμί ολικής άλεσης και γενικά τους «καλούς» υδατάνθρακες

-Πράσινη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς

-Βρώμη με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και μέλι

-Ρόφημα μέντας ή χαμομήλι που βοηθούν να χαλαρώσεις.

Τι πρέπει να τρως αν θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα κάθε βράδυ

Αν πάλι πεινάσεις ξανά πριν τον ύπνο, μπορείς να καταφύγεις στις ασφαλείς λύσεις, που είναι οι εξής:

-Ένα ποτήρι χλιαρό γάλα

-Ένα φρούτο

-Μια μερίδα ξηρούς καρπούς.

Μην ξεχνάς πως είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσεις τον ύπνο σου, αν πίνεις όσο λιγότερα υγρά μπορείς όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου σου και, φυσικά, όταν αρνείσαι κάθε… πειρασμό που έχεις επιβεβαιώσει πως σε ενοχλεί.