Τι να περιμένεις από την ανάπτυξη του στήθους σου στην εφηβεία


Ευ Ζην
4/11/2021

Διάβασε παρακάτω όσα θέλεις να ξέρεις για την ανάπτυξη του στήθους στην εφηβεία.

Είναι φυσιολογικό να έχεις απορίες για το πώς μεγαλώνει το στήθος, πώς αλλάζει και τι σημαίνει αυτό. Είμαστε δίπλα σου για να απαντήσουμε στις βασικές ερωτήσεις και μην ξεχνάς, το στήθος σου όπως και εσύ, είναι μοναδικό. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης! Έλα λοιπόν να μάθουμε περισσότερα!

Ο οδηγός σου για την ανάπτυξη στήθους στην εφηβεία

Πότε θα αναπτυχθεί το δικό μου; Είναι το στήθος μου αρκετά μεγάλο; Μήπως είναι πολύ μεγάλο;

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα στην εφηβεία είναι η ανάπτυξη στήθους. Μπορεί να είναι συναρπαστική, ενοχλητική και κουραστική. Κάποιες φορές και όλα αυτά μαζί! Το στήθος κάθε κοριτσιού διαφέρει όσον αφορά το σχήμα και το μέγεθος. Κάποια είναι στρογγυλά και γεμάτα, κάποια πεταχτά και μυτερά, κάποια πιο μεγάλα και κάποια άλλα πιο μικρά. Όλα όμως είναι φυσιολογικά. Να τι μπορείς να περιμένεις για την ανάπτυξη στήθους στην εφηβεία.

1. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της ανάπτυξης στήθους;

Τα πρώτα σημάδια συμβαίνουν όταν το στήθος σου αρχίσει να μεγαλώνει κάτω από τις ρώγες, σαν δύο μπαλάκια σε μέγεθος βατόμουρου, που αποτελούνται από ιστό. Έτσι, η άλως του μαστού, δηλαδή το σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τη ρώγα, θα φαίνεται ανασηκωμένο και φουσκωμένο. Η ανάπτυξη του στήθους είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι ξεκινά η εφηβεία. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει στα κορίτσια σε ηλικία από 9 μέχρι 13 χρονών. 

2. Τι συμβαίνει αν το ένα από τα δύο στήθη μου αλλάξει πριν από το άλλο;

Μερικές φορές, το ένα στήθος αναπτύσσεται νωρίτερα από το άλλο. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το σώμα μας πολύ σπάνια είναι συμμετρικό. Τελικά όμως, μόνο εσύ θα προσέξεις την ασυμμετρία! Είναι πολύ πιθανό όλοι οι άλλοι να μην παρατηρήσουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δύο στήθη σου, οπότε μην ανησυχείς!

3. Το στήθος πονάει καθώς μεγαλώνει;

Καθώς το εφηβικό στήθος σου μεγαλώνει, μπορεί να νιώθεις γαργάλημα, φαγούρα ή πόνο. Σίγουρα, αν ένα σημείο στο σώμα σου αρχίσει να φουσκώνει και ταυτόχρονα πονάει, μπορεί να πανικοβληθείς λίγο. Αλλά μην ανησυχείς. Ο πόνος στο στήθος είναι μια φυσιολογική ένδειξη της ανάπτυξης στήθους. Το σώμα σου κάνει αυτό που πρέπει. 

Καθώς το στήθος σου μεγαλώνει, μπορεί να παρατηρήσεις ότι εμφανίζει ραγάδες. Αυτό είναι επίσης πολύ φυσιολογικό. Πολλές γυναίκες έχουν ραγάδες στο στήθος τους. Στην αρχή, μπορεί να έχουν έντονο ροζ χρώμα, που θα ξεθωριάσει με τον καιρό.

Το στήθος σου θα αρχίσει να γεμίζει καθώς οι αδένες του θα αναπτύσσονται και θα μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να κάνει πιο ευαίσθητο το στήθος σου. Αν νιώθεις ότι οι ρώγες σου είναι πολύ ευαίσθητες, φρόντισε να φοράς απαλά υφάσματα.

Αν πονάς πολύ, μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

4. Πότε θα σταματήσει να μεγαλώνει το στήθος μου;

Άλλη μια συχνή απορία των κοριτσιών είναι: «μέχρι ποια ηλικία μεγαλώνει το στήθος;». Αρχικά, αναπτύσσεται σαν δύο μικρά βουναλάκια που είναι σταθερά – μερικές φορές ευαίσθητα – και μεγαλώνουν κάτω από τις ρώγες. Το εφηβικό στήθος στα κορίτσια συνεχίζει να γεμίζει και να αναπτύσσεται μέχρι να σχηματιστεί πλήρως. Αυτό διαρκεί μερικά χρόνια. Η ανάπτυξη στήθους συνήθως ολοκληρώνεται στην ηλικία των 17 ή 18 ετών. Είναι η εποχή που μπορείς να αρχίσεις να φοράς σουτιέν και είναι καλό να ζητήσεις από τη μητέρα σου ή μια ενήλικη γυναίκα που εμπιστεύεσαι, να σε βοηθήσει να διαλέξεις το κατάλληλο για σένα.

5. Πρέπει να φοράω σουτιέν;

Καθώς το στήθος σου μεγαλώνει, μάλλον θα αρχίσεις να φοράς σουτιέν. Συζήτησε με τη μητέρα σου ή με κάποια ενήλικη γυναίκα που εμπιστεύεσαι για να σε βοηθήσουν να αγοράσεις σουτιέν. Φρόντισε να αγοράσεις ένα στο σωστό μέγεθος με το οποίο νιώθεις άνετα, καθώς κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Επίσης, όλα τα σουτιέν δεν είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες. Το να διαλέξεις το σωστό σχήμα και μέγεθος για σένα είναι το κλειδί, όχι μόνο για να φαίνεται ωραίο κάτω από τα ρούχα σου, αλλά και για να είσαι υγιής. Ένα σουτιέν με σωστή εφαρμογή θα προσφέρει κατάλληλη υποστήριξη στους ιστούς και τους συνδέσμους στο στήθος σου, έτσι ώστε να διατηρούνται υγιείς και ελεύθεροι από περιττές εντάσεις και τραβήγματα.

Πολλά καταστήματα παρέχουν υπηρεσίες σωστής εφαρμογής σουτιέν. Μη φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις αυτήν την υπηρεσία. Το προσωπικό έχει δει χιλιάδες στήθη πριν από το δικό σου και μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ένα άνετο σουτιέν με σωστή εφαρμογή!

Αν και χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσεις, τελικά το σουτιέν μπορεί να αποδειχθεί αρκετά διασκεδαστικό. Κυκλοφορεί σε διάφορα σχέδια και σχήματα και μπορεί να διασκεδάσεις όταν το διαλέγεις και το συνδυάζεις με το σλιπ ή τα ρούχα σου. Απόλαυσέ το!

6. Τι είναι οι όγκοι στο στήθος;

Οι όγκοι στο στήθος είναι σάκοι γεμάτοι υγρό που βρίσκονται μέσα στο στήθος. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι όγκοι είναι αβλαβείς, αλλά αν νιώθεις ότι έχεις έναν όγκο στο στήθος σου, είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό σου, καθώς κάποιοι όγκοι μπορεί να είναι σοβαροί.

7. Μπορώ να κάνω το στήθος μου να μεγαλώσει πιο γρήγορα;

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να επιβραδύνεις ή να επιταχύνεις την ανάπτυξη του στήθους σου ή για να αλλάξεις την εμφάνισή του. Όπως τα μάτια, η μύτη και τα χείλη σου, το πώς θα μοιάζει το στήθος σου εξαρτάται από τη γενετική. Καμία κρέμα, μασάζ ή άσκηση δεν θα αλλάξει το στήθος σου ούτε θα επηρεάσει την ανάπτυξή του.

Είτε αναπτυχθεί νωρίτερα είτε αργότερα, αποδέξου το! Το στήθος κάθε κοριτσιού αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το σώμα και το μυαλό σου είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να μην ανησυχείς πολύ για το πότε θα μεγαλώσει το στήθος σου. Κοιτάξου στον καθρέφτη και εκτίμησε αυτό που έχεις. Και κάτι άλλο! Θυμήσου να λες και καλά λόγια στον εαυτό σου!