Θρεπτικές τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου
Ευ Ζην
4/02/2019
Η ισορροπημένη διατροφή μάς προσφέρει επιπλέον ενέργεια και ακόμη καλύτερη διάθεση!
Αν υπάρχει ένα πραγματικά «χρήσιμο» δώρο να κάνουμε στον εαυτό μας, αυτό είναι αναμφίβολα μία ισορροπημένη διατροφή. Η σωστή διατροφή έχει συνδεθεί με αμέτρητα οφέλη και ατυχώς με την απώλεια βάρους. Το να τρεφόμαστε ισορροπημένα, δεν «κατοχυρώνει» μόνο την καλύτερη υγεία του οργανισμού μας, αλλά μας προσφέρει επιπλέον ενέργεια και ακόμη καλύτερη διάθεση. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: Από πού ξεκινάει κάποιος για να διαμορφώσει μία ωφέλιμη διατροφή;
Το «μονοπάτι» για μία σωστή διατροφή δεν είναι τόσο δύσβατο όσο πιστεύουμε. Δείχνοντας συνέπεια, μοιράζοντας τα γεύματά μας σε -τουλάχιστον- πέντε ημερησίως, και εντάσσοντας στο διαιτολόγιό μας «λίγο απ’ όλα» από την τροφική πυραμίδα, είναι μία καλή και εύκολη αρχή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, που καλό θα ήταν να μη λείπουν για κανέναν λόγο από την εβδομαδιαία λίστα του super market. Πρόκειται για υπερτροφές, που καταφέρνουν και περιλαμβάνουν σε λίγα μόνο γραμμάρια, ένα ευρύ φάσμα πολύτιμων συστατικών για τον οργανισμό. Ακολουθούν μερικές από αυτές παρακάτω.
Αμύγδαλο
Μία χούφτα αμύγδαλα θα μπορούσε να γίνει το κατάλληλο σνακ όταν βρίσκεσαι στο γραφείο και το στομάχι σου «παραπονιέται». Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό. Περιέχει περίπου 18% καθαρή πρωτεΐνη ενώ, τα υγιή λιπαρά που εμπεριέχει το αμύγδαλο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, ρυθμίζουν την απορρόφηση και την επεξεργασία της γλυκόζης από το αίμα.
Πορτοκάλι
Όπως ήταν αναμενόμενο, το πιο δημοφιλές φρούτο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε κάλιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και ψευδάργυρο. Τα θρεπτικά συστατικά του όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β και C. Η τελευταία, μαζί με το υψηλό ποσοστό φλαβονοειδών που έχει το πορτοκάλι, το καθιστούν ισχυρό «σύμμαχο» του ανοσοποιητικού μας.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη και θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής. Έχουν μάλιστα δημιουργηθεί αρκετές συνταγές που το περιλαμβάνουν, ενώ μπορείς να το απολαύσεις ακόμη και σε ρόφημα. Αρκεί να ανακατέψεις μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου. Ο κουρκουμάς είναι περισσότερο γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, καταπολεμώντας δραστικά κάθε επικίνδυνο μικροοργανισμό που απειλεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.
Σπανάκι
Το σπανάκι, του αγαπημένο φαγητό του παιδικού ήρωα Ποπάυ, είναι το πιο θρεπτικό από όλα τα λαχανικά, αφού περιέχει σίδηρο, βιταμίνες Α, B, C κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Είναι υπεύθυνο για τη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης, ενώ οξυγονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Extra tip: Μην ξεχνάς πως συνοδεύοντας το σπανάκι με επιπλέον βιταμίνη C, θα μπορέσεις να επωφεληθείς ακόμη περισσότερο από το σίδηρο που περιέχει!
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι μία τροφή που δεν περιέχει λίπος και έχει ελάχιστες θερμίδες, άρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για άτομα που ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενισχύοντας έτσι τις άμυνες του οργανισμού και παράλληλα είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Κ, καλίου, φωσφόρου και μαγγανίου.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένας καρπός άγνωστος στη χώρα μας που σταδιακά προσαρτήθηκε στη διατροφή των Ελλήνων. Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από νόστιμο, η ιδιαίτερη γεύση του μας επιτρέπει να το απολαμβάνουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αν σκεφτεί κάποιος πως το αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο και από τη μπανάνα, διαθέτει ποσότητες πρωτεΐνης που δεν διαθέτει κανένα άλλο λαχανικό και μπορείς να το απολαύσεις είτε σε σαλάτα, είτε ως ένα δροσερό smoothie, δεν βρίσκω το λόγο που δεν το έχεις συμπεριλάβει στη… φρουτιέρα σου.
Extra tip: Το αβοκάντο χρειάζεται μερικές μέρες για να μαλακώσει. Για να «επιταχύνεις» τη διαδικασία, τοποθέτησε το αβοκάντο σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και μία μπανάνα. Η «συγκατοίκηση» θα βοηθήσει το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα.
Αν υπάρχει ένα πραγματικά «χρήσιμο» δώρο να κάνουμε στον εαυτό μας, αυτό είναι αναμφίβολα μία ισορροπημένη διατροφή. Η σωστή διατροφή έχει συνδεθεί με αμέτρητα οφέλη και ατυχώς με την απώλεια βάρους. Το να τρεφόμαστε ισορροπημένα, δεν «κατοχυρώνει» μόνο την καλύτερη υγεία του οργανισμού μας, αλλά μας προσφέρει επιπλέον ενέργεια και ακόμη καλύτερη διάθεση. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: Από πού ξεκινάει κάποιος για να διαμορφώσει μία ωφέλιμη διατροφή;
Το «μονοπάτι» για μία σωστή διατροφή δεν είναι τόσο δύσβατο όσο πιστεύουμε. Δείχνοντας συνέπεια, μοιράζοντας τα γεύματά μας σε -τουλάχιστον- πέντε ημερησίως, και εντάσσοντας στο διαιτολόγιό μας «λίγο απ’ όλα» από την τροφική πυραμίδα, είναι μία καλή και εύκολη αρχή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, που καλό θα ήταν να μη λείπουν για κανέναν λόγο από την εβδομαδιαία λίστα του super market. Πρόκειται για υπερτροφές, που καταφέρνουν και περιλαμβάνουν σε λίγα μόνο γραμμάρια, ένα ευρύ φάσμα πολύτιμων συστατικών για τον οργανισμό. Ακολουθούν μερικές από αυτές παρακάτω.
Αμύγδαλο
Μία χούφτα αμύγδαλα θα μπορούσε να γίνει το κατάλληλο σνακ όταν βρίσκεσαι στο γραφείο και το στομάχι σου «παραπονιέται». Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό. Περιέχει περίπου 18% καθαρή πρωτεΐνη ενώ, τα υγιή λιπαρά που εμπεριέχει το αμύγδαλο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, ρυθμίζουν την απορρόφηση και την επεξεργασία της γλυκόζης από το αίμα.
Πορτοκάλι
Όπως ήταν αναμενόμενο, το πιο δημοφιλές φρούτο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε κάλιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και ψευδάργυρο. Τα θρεπτικά συστατικά του όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β και C. Η τελευταία, μαζί με το υψηλό ποσοστό φλαβονοειδών που έχει το πορτοκάλι, το καθιστούν ισχυρό «σύμμαχο» του ανοσοποιητικού μας.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη και θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής. Έχουν μάλιστα δημιουργηθεί αρκετές συνταγές που το περιλαμβάνουν, ενώ μπορείς να το απολαύσεις ακόμη και σε ρόφημα. Αρκεί να ανακατέψεις μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου. Ο κουρκουμάς είναι περισσότερο γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, καταπολεμώντας δραστικά κάθε επικίνδυνο μικροοργανισμό που απειλεί να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.
Σπανάκι
Το σπανάκι, του αγαπημένο φαγητό του παιδικού ήρωα Ποπάυ, είναι το πιο θρεπτικό από όλα τα λαχανικά, αφού περιέχει σίδηρο, βιταμίνες Α, B, C κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Είναι υπεύθυνο για τη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης, ενώ οξυγονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Extra tip: Μην ξεχνάς πως συνοδεύοντας το σπανάκι με επιπλέον βιταμίνη C, θα μπορέσεις να επωφεληθείς ακόμη περισσότερο από το σίδηρο που περιέχει!
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι μία τροφή που δεν περιέχει λίπος και έχει ελάχιστες θερμίδες, άρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για άτομα που ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενισχύοντας έτσι τις άμυνες του οργανισμού και παράλληλα είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Κ, καλίου, φωσφόρου και μαγγανίου.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένας καρπός άγνωστος στη χώρα μας που σταδιακά προσαρτήθηκε στη διατροφή των Ελλήνων. Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από νόστιμο, η ιδιαίτερη γεύση του μας επιτρέπει να το απολαμβάνουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αν σκεφτεί κάποιος πως το αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο και από τη μπανάνα, διαθέτει ποσότητες πρωτεΐνης που δεν διαθέτει κανένα άλλο λαχανικό και μπορείς να το απολαύσεις είτε σε σαλάτα, είτε ως ένα δροσερό smoothie, δεν βρίσκω το λόγο που δεν το έχεις συμπεριλάβει στη… φρουτιέρα σου.
Extra tip: Το αβοκάντο χρειάζεται μερικές μέρες για να μαλακώσει. Για να «επιταχύνεις» τη διαδικασία, τοποθέτησε το αβοκάντο σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και μία μπανάνα. Η «συγκατοίκηση» θα βοηθήσει το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα.