Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και θεραπεία


Ευ Ζην
11/11/2019
Για κάποιες είναι έντονο, για άλλες όχι πάντα. Μπορείς όμως να κάνεις κάτι για… ανακούφιση!

Μερικές φορές η περίοδός σου έρχεται χωρίς προειδοποίηση, ενώ άλλες πάλι κάνει την εμφάνισή της με τυμπανοκρουσίες! Αναφερόμαστε στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δηλαδή στα συμπτώματα που έχεις πριν σου έρθει η περίοδος. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κράμπες, φούσκωμα και άλλα. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της περιόδου. Σίγουρα δεν είναι το πιο διασκεδαστικό, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπείες για τα συμπτώματά του, για να μη χρειάζεται να σου ορίζουν τη ζωή. Ευτυχώς! Αν μάθεις τη θεραπεία για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, θα σου φανεί πιο εύκολο να διαχειριστείς την περίοδό σου. Για να δούμε λοιπόν! 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

 

Ας πούμε πρώτα λίγα λόγια για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Αυτό μπορεί να ποικίλλει από κορίτσι σε κορίτσι, ακόμα και από μήνα σε μήνα στο ίδιο κορίτσι. Μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διάθεση, φούσκωμα, κράμπες περιόδου, πόνους στη μέση και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που θα νιώσεις και η ένταση με την οποία εκδηλώνονται κάθε φορά, επηρεάζονται από αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τις ορμόνες στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Διαφορετικές θεραπείες του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου αντιμετωπίζουν διαφορετικά συμπτώματα, οπότε ίσως είναι καλή ιδέα να πειραματιστείς για να βρεις το σωστό συνδυασμό που λειτουργεί για σένα.

 

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο - θεραπεία

 

Ακολουθούν μερικές ιδέες για την αντιμετώπισή του!

 

 • Κουλουριάσου

  Οι κράμπες του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου προκαλούνται από συσπάσεις στη μήτρα σου. Η χαλάρωση των μυών σου είναι το «κλειδί» για να απαλύνεις αυτές τις συσπάσεις. Αν κουλουριαστείς, μερικές φορές σε εμβρυακή στάση, μπορεί να βοηθήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει. Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσεις μία θερμοφόρα χαμηλά στην κοιλιά σου, καθώς η ζέστη θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες σου. Φόρεσε τις αγαπημένες σου πιτζάμες και κουλουριάσου!

   

 • Απόλαυσε ένα ζεστό μπάνιο

  Το ζεστό μπάνιο είναι μια πολύ καλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου γιατί βοηθάει να χαλαρώσουν οι μύες σου - και είναι ένα μικρό φάρμακο για την κακή διάθεση! Έτσι έχεις διπλό κέρδος!

   

 • Κινήσου!

  Μπορεί να ακούγεται αντίθετο με την πρώτη σου παρόρμηση, αλλά οι διατάσεις και η ελαφριά άσκηση κάνουν θαύματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλό σου – χημικές ουσίες που ενισχύουν την καλή διάθεση και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τον πόνο. Καλό, έτσι; Οι διατάσεις αποτρέπουν τις έντονες συσπάσεις που προκαλούν κράμπες – ιδιαίτερα στη μέση και ψηλά στους μηρούς. Κάνε μαλακά τις κινήσεις και μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Διάλεξε να κάνεις κάτι μόνο αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Εξάλλου, το θέμα είναι να βρεις τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όχι να τα κάνεις χειρότερα!

   

 • Πιες νερό!

  Το φούσκωμα είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου κάνει κατακράτηση υγρών όταν έχεις περίοδο, και γι’ αυτό νιώθεις πρησμένη. Αν πίνεις άφθονο νερό, θα βοηθήσεις να μειωθεί η κατακράτηση υγρών, καθώς το σώμα σου θα αποβάλει τα πρόσθετα υγρά που κρατάει. Φρόντισε λοιπόν να μένεις ενυδατωμένη στη διάρκεια της περιόδου για να έχεις λιγότερο φούσκωμα.

   

 • Ικανοποίησε κάποιες έντονες επιθυμίες

  Το σώμα σού στέλνει σήμα για το πώς να αντιμετωπίσεις το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Έχει αποδειχθεί ότι η έντονη επιθυμία για κάποιες τροφές στη διάρκεια της περιόδου δεν είναι και τόσο τυχαίες. Έχεις έντονη επιθυμία για σοκολάτα; Υπάρχει λόγος. Η σοκολάτα περιέχει χημικές ουσίες που αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη διάθεσή σου. Νιώθεις κακοδιάθετη ή έχεις μεταπτώσεις στη διάθεση; Φάε λίγη σοκολάτα. Απλώς μην το παρακάνεις. 

 

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν και εξακολουθείς να ψάχνεις τρόπους αντιμετώπισης του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ρώτησε τους γονείς σου ή κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι για τα απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.

 

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχει και κάτι καλό: σε προειδοποιεί ότι ετοιμάζεται να σου έρθει η περίοδος. Αυτό σημαίνει ότι έχεις χρόνο να προετοιμαστείς, φροντίζοντας να έχεις μερικές σερβιέτες στην τσάντα, στο ντουλάπι σου ή στο μπάνιο. Οι σερβιέτες Always Platinum είναι εξαιρετικές επειδή συνδυάζουν την τέλεια προστασία με περισσότερη απαλότητα, χάρη στα ακόμα πιο απαλά φτερά*!

 

*Σε σύγκριση με την προηγούμενη Always Platinum