Πότε λήγουν τα ταμπόν


Ευ Ζην
12/11/2019
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ημερομηνία λήξης των ταμπόν!

Συμμαζεύατε το δωμάτιό σας και βρήκατε ένα παλιό κουτί με ταμπόν. Σας δημιουργήθηκε η απορία – τα ταμπόν λήγουν; Εύλογη απορία. Το γάλα και άλλα τρόφιμα λήγουν μετά από ένα διάστημα, χαλάνε και είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση. Άλλα είδη, όπως τα φάρμακα, λήγουν με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δραστικά. Έχουν όμως και τα ταμπόν ημερομηνία λήξης;

Λήγουν τα ταμπόν;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Τα ταμπόν λήγουν. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Τοποθετούνται μέσα στο σώμα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσέχετε εάν έχουν λήξει ή όχι. 

Συνήθως, τα ταμπόν λήγουν μετά από πέντε χρόνια. Παρόλο που στην όψη μπορεί να μην διαφέρουν σε σχέση με τα καινούρια, τα ληγμένα ταμπόν δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Μετά την πάροδο της ημερομηνίας λήξης, τα ταμπόν μπορεί να προσβληθούν από βακτήρια και μικροσκοπικά σωματίδια μούχλας.

 

Πώς θα καταλάβω ότι τα ταμπόν μου έχουν λήξει;

Δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν έχουν λήξει εξετάζοντας την όψη τους. Αναζητήστε την ημερομηνία λήξης στο πλάι του κουτιού TAMPAX. Θα δείτε ότι αναγράφονται δύο ημερομηνίες. Η μία είναι η ημερομηνία παραγωγής και η άλλη ο μήνας και το έτος που αναμένεται να λήξει το προϊόν.

 

Το καλό είναι ότι τα ταμπόν διαρκούν για μεγάλο διάστημα – πέντε ολόκληρα χρόνια! Οπότε μην ανησυχείτε μήπως αγοράσετε πολλά και δεν προλάβετε να τα χρησιμοποιήσετε εγκαίρως. Πέντε χρόνια είναι πολλά: σκεφτείτε ότι θα τα φοράτε κάθε μήνα στην περίοδό σας και θα μπορείτε να πηγαίνετε με άνεση στην πισίνα, στην παραλία και στο γυμναστήριο.