Πόσες μέρες κρατάει η πρώτη περίοδος


Ευ Ζην
8/11/2019
Είναι λογικό να έχεις απορίες! Διάβασε τις συμβουλές μας για να είσαι καλύτερα προετοιμασμένη!


Η αναμονή για την πρώτη περίοδο μπορεί να είναι συναρπαστική αλλά και λίγο βασανιστική. Πόσες μέρες κρατάει; Πώς είναι και τι θα νιώσεις; Ακόμα και όταν σου έρθει (συγχαρητήρια!), μάλλον δεν θα έχεις εξοικειωθεί εντελώς με το όλο θέμα της περιόδου. Αν έχεις μια ιδέα για το πόσο κρατάει η πρώτη περίοδος, θα είσαι πιο ήσυχη όσο περιμένεις τη μεγάλη μέρα!

 

Πόσες μέρες κρατάει η πρώτη περίοδος;

 

Το πόσο κρατάει είναι διαφορετικό για κάθε κορίτσι. Ένας γενικός μέσος όρος είναι 3-5 μέρες. Σε μερικά κορίτσια όμως, κρατάει μόλις 2 μέρες, ενώ σε κάποια άλλα 7 μέρες. Καμία εκδοχή δεν είναι ανησυχητική.

 

Κάθε φορά που έχω περίοδο, θα διαρκεί τις ίδιες μέρες;

 

Αν η περίοδός σου διαρκεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο από το μέσο όρο, μην ανησυχείς! Αν η περίοδος μιας φίλης σου κρατάει περισσότερες ή λιγότερες μέρες από τη δική σου – και πάλι, μην ανησυχείς! Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Αυτές οι μικροδιαφορές στο σώμα της κάθε κοπέλας είναι που μας κάνουν ξεχωριστές – όπως το να έχεις γαλανά ή πράσινα μάτια. Τελικά, πόσες μέρες κρατάει η πρώτη περίοδος; Όσες κρατήσει. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.

 

Μπορεί οι πρώτες σου περίοδοι να είναι σύντομες και χωρίς πολλή ροή. Σταδιακά, μπορεί να διαρκούν περισσότερο και να έχουν μεγαλύτερη ροή, καθώς το σώμα σου συνηθίζει αυτή την καινούρια κατάσταση της έμμηνου ρύσης. 

 

Πότε θα τακτοποιηθεί η περίοδός μου;

 

Όταν η περίοδός σου γίνει τακτική (αυτό θα πάρει περίπου ένα χρόνο), θα παρατηρήσεις ότι τείνει να κρατάει τις ίδιες μέρες κάθε μήνα. Μπορείς να σημειώσεις τη διάρκεια της πρώτης περιόδου σου, έτσι ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις κάθε μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα πάρεις μια γενική ιδέα για το πόσο θα κρατήσει η επόμενη και δεν θα χρειάζεται να μαντεύεις αν σου έχει έρθει περίοδος ή όχι όταν ξυπνάς κάθε πρωί!

 

Σε κάθε περίπτωση, το να ξέρεις τι να περιμένεις σε βοηθάει να προετοιμαστείς! Έτσι, είναι καλή ιδέα να έχεις μερικές σερβιέτες Always Platinum στην τσάντα του σχολείου για να είσαι προετοιμασμένη για την πρώτη σου περίοδο – όσο κι αν κρατήσει!

 

Πώς θα ξέρω ότι ετοιμάζεται να έρθει η πρώτη περίοδος;

 

Θα γίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα σου που θα σε ειδοποιήσουν. Το στήθος σου θα μεγαλώσει, θα αρχίσεις να έχεις τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή και θα έχεις κολπικές εκκρίσεις – αυτά τα λευκά ή διαφανή υγρά που μπορεί να δεις στο εσώρουχό σου. Ιδιαίτερα οι κολπικές εκκρίσεις είναι μία ένδειξη ότι οι ορμόνες στο σώμα σου αλλάζουν και ότι η περίοδός σου μπορεί να ξεκινήσει σύντομα.

 

Όταν αρχίσεις να έχεις κολπικές εκκρίσεις, είναι καλή ιδέα να προμηθευτείς μερικές σερβιέτες Always Platinum για να είσαι έτοιμη για τη μεγάλη μέρα!