Πώς να αντιμετωπίσεις τη μεγάλη αιμορραγία στην περίοδό σου


Ευ Ζην
29/06/2023
  • Σου αναλύουμε πώς δουλεύει το σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου! 

  • Αιμορραγία περιόδου - Αιτία

  • Ποια είναι η φυσιολογική ροή αίματος στην περίοδο;

  • Αιμορραγία περιόδου - Αντιμετώπιση

  • Αιμορραγία περιόδου - Διαχείριση

  • Πότε να συμβουλευτείς γιατρό

Αιμορραγία περιόδου - Αιτία

Το γεγονός ότι έχεις περίοδο είναι δείγμα ότι είσαι υγιής. Όταν σου έρθει περίοδος για πρώτη φορά, μπορεί να έχεις μεγάλη αιμορραγία λόγω ανισορροπίας στα επίπεδα των ορμονών σου. Οι ορμόνες σου θα εξισορροπήσουν τελικά! Στο μεταξύ όμως, μπορεί να σου προκαλέσει εξάντληση. Ίσως αναρωτιέσαι πώς μπορείς να σταματήσεις τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου.

Ποια είναι η φυσιολογική ροή αίματος στην περίοδο;

Λοιπόν, να τι συμβαίνει. Η ροή αίματος είναι μεγαλύτερη τις πρώτες 2-3 μέρες της περιόδου και μετά μειώνεται τις τελευταίες μέρες, μέχρι που το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σερβιετάκι, όπως τα Always Dailies. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να σταματήσεις τη μεγάλη αιμορραγία τις πρώτες μέρες της περιόδου σου. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι. Αν και μπορεί να σου φαίνεται ότι χάνεις πολύ αίμα στην περίοδο, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο πολύ. Κατά μέσο όρο, η ποσότητα του αίματος και των υγρών που αποβάλλει το σώμα σου είναι 30-40 ml, δηλαδή περίπου 4-8 κουταλιές της σούπας ή 1/4 ενός ποτηριού νερού. 

Εκτός από τις διαφορές στη ροή στην αρχή και στο τέλος της περιόδου, η ροή σου επίσης παρουσιάζει διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα λόγω των φυσιολογικών αλλαγών στον τρόπο ζωής σου και στα επίπεδα των ορμονών σου. Έτσι, κάποιους μήνες θα έχεις μεγαλύτερη αιμορραγία από άλλους. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να παρατηρήσεις ότι αν αποφεύγεις ορισμένες τροφές ή προτιμάς κάποιες άλλες, αυτό θα επηρεάσει τη ροή του αίματος και δεν θα έχεις τόσο μεγάλη αιμορραγία. Αν πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει σε σένα, μπορείς να παρατηρήσεις τι τρως στη διάρκεια του μήνα. Δοκίμασε να αλλάξεις τη διατροφή σου για να δεις αν κάποιες τροφές μπορεί να μειώσουν τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου σου.

Αιμορραγία περιόδου - Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορα σπιτικά «φάρμακα» για τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου, όπως το να επιλέγεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή κάλιο, π.χ. φακές, σταφίδες ή μπανάνες. Ένα άλλο σπιτικό «φάρμακο» για τη μεγάλη αιμορραγία της περιόδου είναι να τοποθετήσεις μία κρύα κομπρέσα χαμηλά στην κοιλιά.Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή και να επιβραδυνθεί η ροή του αίματος. Επιπλέον, κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης ακόμα και αρκετή ξεκούραση είναι κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης της αιμορραγίας. 

Αιμορραγία περιόδου - Διαχείριση

Αν έχεις πολύ μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο, μπορείς να επιλέξεις μια πολύ απορροφητική σερβιέτα για να είσαι ήσυχη και να νιώθεις σιγουριά ότι δεν θα έχεις διαρροές. Η Always Platinum προσφέρει μεγάλη προστασία, χάρη στα προστατευτικά πλαϊνά και τον υπεραπορροφητικό πυρήνα που εγκλωβίζει την υγρασία μακριά από την επιδερμίδα σου. Για μεγάλη αιμορραγία, συνιστούμε τις Always Platinum Ultra Night. Προτείνονται για νυχτερινή χρήση ή για χρήση την ημέρα σε περίπτωση μεγάλης ροής. Η σίγουρη προστασία είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να μην αφήσεις τη μεγάλη αιμορραγία να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σου! 

Πότε να συμβουλευτείς γιατρό

Αν έχεις πολύ μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο και αυτό επηρεάζει την καθημερινή ζωή σου, μπορεί να έχεις μια πάθηση που ονομάζεται μηνορραγία. 

Τα συμπτώματα της μηνορραγίας είναι: 

  • Τόση αιμορραγία που διαπερνά το ταμπόν ή τη σερβιέτα κάθε μία ώρα για περισσότερες από δύο ώρες

  • Χρειάζεται να σηκωθείς στη διάρκεια της νύχτας για να αλλάξεις σερβιέτα

  • Η αιμορραγία της περιόδου σου διαρκεί μία βδομάδα ή περισσότερο

  • Μαζί με το αίμα, το σώμα σου αποβάλλει και μεγάλα κομμάτια πηγμένου αίματος

  • Νιώθεις αδυναμία και αναιμία 

Αν πιστεύεις ότι έχεις μηνορραγία, συμβουλέψου τον γιατρό σου. Μαζί μπορείτε να βρείτε τρόπους για να μειωθεί η μεγάλη αιμορραγία της περιόδου σου.