Πώς μετράμε τον κύκλο περιόδου


Ευ Ζην
4/11/2021
Πρακτικές συμβουλές για να μπορείς να κάνεις υπολογισμούς και να είσαι σωστά προετοιμασμένη!

Το να ξέρεις πότε θα σου έρθει η περίοδος είναι αρκετά χρήσιμο. Μπορεί να σχεδιάζεις να περάσεις μία μέρα στη θάλασσα. Ή έχεις κανονίσει να φιλοξενήσεις τις φίλες σου για ένα βράδυ. Ή θέλεις απλώς να ξέρεις πότε να βάλεις μερικές σερβιέτες Always Platinum στην τσάντα σου για να μη βρεθείς απροετοίμαστη όταν σου έρθει η περίοδος. Γενικά, μπορείς να υπολογίσεις περίπου πότε να την περιμένεις, όταν δεις πώς μετράμε τον κύκλο περιόδου. Η μέση διάρκεια ενός κύκλου είναι 28 ημέρες αλλά οποιαδήποτε διάρκεια μεταξύ 21 και 35 ημερών θεωρείται φυσιολογική. Το σώμα μας σίγουρα δεν λειτουργεί πάντα με ακριβές πρόγραμμα αλλά μπορείς να παρακολουθήσεις ένα μέσο χρονοδιάγραμμα. Αν ξέρεις πώς μετράμε τον κύκλο περιόδου μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

Να πώς γίνεται.

Πώς μετράμε τον κύκλο περιόδου

Για τον υπολογισμό του, θα χρειαστεί να μάθεις να παρακολουθείς τον κύκλο σου. Μην ανησυχείς. Είναι αρκετά απλό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σημειώνεις σε ένα ημερολόγιο πότε ξεκινά η περίοδός σου για μερικούς μήνες, για να καταλάβεις πώς να μετράς τις μέρες του κύκλου σου και να υπολογίσεις τη μέση διάρκειά του.  

Πώς να μετρήσεις τις μέρες του κύκλου σου

Σημείωσε την πρώτη μέρα της περιόδου σου στο ημερολόγιο. Αυτή είναι και η 1η μέρα του κύκλου σου. Η μέρα πριν από την επόμενη περίοδό σου είναι η τελευταία μέρα του έμμηνου κύκλου σου. Έτσι βρίσκεις πόσες μέρες κράτησε εκείνον το μήνα. Για παράδειγμα, αν σου ήρθε περίοδος στις 5 Ιουνίου και μετά ξανά στις 2 Ιουλίου, ο κύκλος σου κράτησε 27 μέρες για εκείνον το μήνα.

Υπολογισμός της μέσης διάρκειας του έμμηνου κύκλου σου

Αν το κάνεις αυτό για μερικούς μήνες, θα ξέρεις πώς να μετράς τις μέρες του κύκλου σου και θα μπορείς να υπολογίσεις τη μέση διάρκειά του. Πώς; Πρόσθεσε τις μέρες κάθε κύκλου. Διαίρεσε το άθροισμα με τον αριθμό των κύκλων (δηλαδή με τις φορές που σου ήρθε περίοδος) από τότε που ξεκίνησες να μετράς. Έτσι, θα έχεις τον μέσο αριθμό ημερών μεταξύ δύο περιόδων, δηλαδή τη μέση διάρκεια του κύκλου σου! 

Πώς να ξέρεις πότε θα σου έρθει η επόμενη περίοδος

Τώρα, είναι πολύ εύκολο να υπολογίσεις πότε θα σου έρθει η επόμενη περίοδος. Ξεκινώντας από την πρώτη μέρα της τελευταίας σου περιόδου, μέτρησε τόσες μέρες όσες η μέση διάρκεια του κύκλου σου την οποία υπολόγισες προηγουμένως και θα έχεις την πιθανή ημερομηνία της επόμενης περιόδου σου. Αυτό είναι! Τώρα ξέρεις πώς να υπολογίζεις τον κύκλο σου! Δεν έχει απόλυτη ακρίβεια, αλλά θα έχεις μια καλή προσέγγιση!

Η περίοδός σου μπορεί να μην είναι τόσο τακτική, ειδικά τον πρώτο καιρό, γεγονός που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το σώμα σου μπορεί να χρειαστεί 1-2 χρόνια για να αποκτήσει ένα τακτικό πρόγραμμα, οπότε συνέχισε να παρακολουθείς τον κύκλο σου!

Σου φάνηκαν πολύπλοκα όλα αυτά; Μην ανησυχείς. Το να ξέρεις πώς να υπολογίσεις τον κύκλο σου βοηθάει πολύ για να είσαι προετοιμασμένη και σίγουρη. Μπορείς να προμηθευτείς μερικές σερβιέτες Always Platinum πριν τις μέρες που πιστεύεις ότι θα σου έρθει η επόμενη περίοδος!