Πόνοι στη μέση κατά τη διάρκεια της περιόδου


Ευ Ζην
8/11/2019
Πονάει η μέση σου όταν έχεις περίοδο; Μάθε πως να αντιμετωπίσεις τους πόνους!

Πόνος στη μέση και περίοδος – Αίτια

Οι πόνοι περιόδου μπορεί να εκδηλωθούν με τεράστια ποικιλία μορφών. Δηλαδή δεν σου έτυχε ποτέ να έχεις πόνους στη μέση όταν έχεις περίοδο; Μην ανησυχείς. Οι πόνοι αυτοί είναι αρκετά συνηθισμένοι. Είναι απλώς άλλη μια μορφή πόνων περιόδου.

 

Ποια είναι τα αίτια για τους πόνους περιόδου;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Οι πόνοι περιόδου προκαλούνται από τις συσπάσεις της μήτρας σου. Η μήτρα το κάνει αυτό για να αποβάλει το αίμα και τον ιστό από την επένδυσή της –ο ιατρικός όρος για αυτή την επένδυση είναι «ενδομήτριο»– με άλλα λόγια, αυτό είναι η περίοδός σου.

 

Γιατί όμως νιώθω πόνους στη μέση;

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι η μήτρα σου δεν βρίσκεται στο πίσω μέρος του σώματος. Σωστά. Όμως στη λεκάνη σου -στην περιοχή ανάμεσα στους γοφούς- υπάρχει ένα δίκτυο νεύρων που μπορεί να αντανακλά τον πόνο, έτσι ώστε να νιώθεις πόνο στη μέση στη διάρκεια της περιόδου σου ως αποτέλεσμα των συσπάσεων της μήτρας σου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πόνος στη μέση και η περίοδός σου κάποιες φορές «συναντιούνται».

 

Πώς να αντιμετωπίσεις τον πόνο στη μέση στη διάρκεια της περιόδου σου;

Ο πόνος στη μέση στη διάρκεια της περιόδου σίγουρα δεν είναι αστεία υπόθεση. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σε κρατά μακριά από τις καθημερινές σου δραστηριότητες.

Η αντιμετώπιση των πόνων στη μέση δεν είναι διαφορετική από εκείνη των κανονικών πόνων περιόδου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τους  αντιμετωπίσεις:

  1. Δοκίμασε μια ελαφριά άσκηση ή μερικές διατάσεις.

    Όταν έχεις πόνους στη μέση στη διάρκεια της περιόδου, σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να αρχίσεις να κινείσαι πέρα-δώθε. Κι όμως, βοηθάει! Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της λεκάνης, με αποτέλεσμα να τη χαλαρώνει και να μειώνει τους πόνους. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι έντονο. Λίγη ήπια γιόγκα ή μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο αρκούν.

     

  2. Η ζέστη επίσης βοηθάει να μειωθούν οι πόνοι στη μέση στη διάρκεια της περιόδου.

    Κάνε ένα ζεστό μπάνιο. Ένα αγαπημένο «φάρμακο» για κάποια κορίτσια είναι να κουλουριάζονται στο κρεβάτι αγκαλιά με μια θερμοφόρα ή ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι.

     

  3. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ρώτησε τη μητέρα σου, έναν φαρμακοποιό ή κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι για τα απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.

 

Και μην ξεχνάς να διατηρήσεις όσο μπορείς την καλή σου διάθεση. Στο κάτω-κάτω, το καλύτερο νέο για τους πόνους στη μέση στη διάρκεια της περιόδου είναι ότι τελικά περνάνε!

Αν διαπιστώσεις ότι οι πόνοι είναι τόσο έντονοι που πρέπει να απουσιάσεις από το σχολείο ή άλλες εκδηλώσεις, συμβουλέψου τον γιατρό σου, ο οποίος θα μπορέσει να σε βοηθήσει να βρεις λύση.