Πέντε συμβουλές που θα σου χαρίσουν καλύτερο ύπνο κάθε βράδυ <br />


Ευ Ζην
25/10/2019
Η ποιότητα του ύπνου σου έχει μεγάλη σημασία για την υγεία σου

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Ξυπνάς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας; Αισθάνεσαι πως κάθε βράδυ… στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου και κάθε πρωί ξυπνάς νιώθοντας κουρασμένη; Μην ανησυχείς! Δεν είσαι η μόνη! Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ταλαιπωρούνται από διαταραχές του ύπνου, γεγονός που αρκετοί ειδικοί αποδίδουν στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το πρόβλημα είναι πως η ποιότητα του ύπνου σου, διαδραματίζει έναν άκρως σημαντικό ρόλο για τη γενικότερη υγεία σου και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική αλλά και την πνευματική σου κατάσταση. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι -και μάλιστα εύκολοι- που μπορούν να σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα κάθε βράδυ.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να κάνεις τον ύπνο σου καλύτερο, αξίζει να δώσεις βάση στις παρακάτω «ευ ζην» συμβουλές και φυσικά, να τις ακολουθήσεις. Το σίγουρο είναι πως αυτές οι συνήθειες, αξίζουν μία θέση στην καθημερινότητά σου!

Φρόντισε να δίνεις προσοχή σε ό,τι πίνεις και τρως

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα έχουν δείξει πως υπάρχει μία σημαντική σχέση ανάμεσα στην ποιότητα της διατροφής που ακολουθείς και την ποιότητα του ύπνου σου. Αν θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα στο εξής, καλό είναι να αλλάξεις ορισμένες διατροφικές επιλογές και συνήθειες. Για παράδειγμα, φρόντιζε να μην τρως μεγάλα ή «βαριά» γεύματα πριν τον ύπνο, ενώ προσπάθησε να αποφεύγεις -όσο περισσότερο μπορείς- την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά το τι αξίζει να βάλεις στο διατροφικό σου μενού για να κοιμάσαι σαν πουλάκι, αρκεί να αναφέρουμε πως η κατανάλωση περισσότερο υγιεινών και πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών φέρεται να «ηρεμεί» το νευρικό σύστημα! Σε κάθε περίπτωση, το ζεστό γάλα πριν τον ύπνο αποτελεί μία εγγυημένη «συνταγή» μιας και περιέχει τρυπτοφάνη, μία ουσία που βοηθάει στον καλύτερο ύπνο. Το ίδιο και τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε μελατονίνη, μια ορμόνη που συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου.

Πέντε συμβουλές που θα σου χαρίσουν καλύτερο ύπνο κάθε βράδυ

Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα υπνοδωμάτιο που αποπνέει ηρεμία

Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να κοιμάσαι καλύτερα; Να δημιουργήσεις τις ιδανικές συνθήκες στο δωμάτιό σου. Τα απαλά χρώματα και η απομάκρυνση των περιττών αντικειμένων, μπορούν να σε βοηθήσουν. Το ίδιο και η προσθήκη ενός φυτού όπως η σανσεβιέρια, που παράγει οξυγόνο ακόμη και τη νύχτα. Τα πλέον σημαντικά στοιχεία για να έχεις καλύτερο ύπνο όμως, είναι τα εξής: Να είναι το δωμάτιό σου σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο!

Δοκίμασε να κοιμάσαι σε σεντόνια καθαρά με άρωμα που ηρεμεί

Μπορεί να μην το γνώριζες, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο άνετα και ήρεμα, όταν τα κρεβάτια τους είναι στρωμένα με σεντόνια καθαρά και φρέσκα.

Προσπάθησε, λοιπόν, να πλένεις τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με ένα προϊόν το οποίο προσφέρει καθαριότητα, φρεσκάδα και απαλότητα σε κάθε ύφασμα. Σε κάθε περίπτωση, τόσο σε ό,τι αφορά το απορρυπαντικό όσο και το μαλακτικό που θα χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να έχουν το κατάλληλο άρωμα. Δηλαδή, εκείνο που μπορεί να σε χαλαρώνει και να ηρεμήσει το πνεύμα σου. Στα δικά μας «must» περιλαμβάνεται το Lenor 3in1 PODS Gold Orchid με το εκλεπτυσμένο άρωμα από γάλα αμυγδάλου, καθώς και το μαλακτικό Lenor Gold Orchid με το χαρακτηριστικό άρωμα από νότες βανίλιας -το οποίο, μάλιστα, έχει σχεδιαστεί για να κατευνάζει τα συναισθήματα και να ηρεμεί το πνεύμα!

Πέντε συμβουλές που θα σου χαρίσουν καλύτερο ύπνο κάθε βράδυ

Φρόντισε να μπεις σε πρόγραμμα… ύπνου

Λένε πως ένας ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου σε ημερήσια βάση. Πώς θα καταφέρεις όμως, να πετύχεις αυτόν τον στόχο; Δοκιμάζοντας απλώς να μπεις σε πρόγραμμα. Πράγματι, φαίνεται πως αν ξυπνάς και πέφτεις για ύπνο τις ίδιες ώρες κάθε μέρα (ναι, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα), θα καταφέρεις να ρυθμίσεις τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σου. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμάσαι κάθε βράδυ μία συγκεκριμένη ώρα, δοκίμασε να διαβάζεις μερικά λεπτά στο κρεβάτι ή να ακούς χαλαρωτική μουσική. Θα αποκοιμηθείς προτού το καταλάβεις!

Ασκήσου και διαχειρίσου το άγχος σου

Τέλος, μην παραλείπεις να ασκείσαι πιο συχνά (η φυσική δραστηριότητα φέρεται να ευνοεί την ποιότητα του ύπνου) αλλά όχι αργά τη νύχτα -προκειμένου να βρίσκεται το σώμα σου σε κατάσταση ηρεμίας πριν τον ύπνο- και κυρίως, φρόντισε να διαχειριστείς το άγχος σου, στην περίπτωση που σε ταλαιπωρεί. Ο διαλογισμός και η καλύτερη οργάνωση του χρόνου σου ενδέχεται να σε βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση. Εναλλακτικά, δοκίμασε να συμβουλευτείς έναν ειδικό.