Γιατί έρχεται νωρίτερα η περίοδος;


Ευ Ζην
29/06/2023
 • 8 αιτίες για περίοδο νωρίτερα

  • Άλλαξες τη διατροφή ή το πρόγραμμα άσκησής σου

  • Έχεις άγχος

  • Το καθημερινό πρόγραμμά σου άλλαξε 

  • Ο κύκλος περιόδου σου δεν είναι ακόμα τακτικός

  • Είναι απλώς κηλίδες αίματος

  • Έχεις κάποια ιατρική πάθηση

  • Παίρνεις φάρμακα 

  • Ασκείσαι υπερβολικά

 • Πώς αντιμετωπίζεται η περίοδος νωρίτερα;

 • Πότε να συμβουλευτείς γιατρό

 • Τι σημαίνει η περίοδος νωρίτερα;

 • Πώς να σταματήσω την περίοδο πιο γρήγορα;

 • Πώς να είσαι προετοιμασμένη για τα συμπτώματα της περιόδου νωρίτερα από το κανονικό

Σου ήρθε περίοδος νωρίτερα απ’ ότι περίμενες; Μην αγχώνεσαι! Σου λύνουμε όλες τις απορίες! 

8 αιτίες για περίοδο νωρίτερα

Πηγαίνεις στην τουαλέτα και βλέπεις τις γνωστές κηλίδες αίματος στο εσώρουχό σου. Σου ήρθε περίοδος. Είναι όμως πολύ νωρίς! Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και είναι πολύ φυσιολογικοί, γι’ αυτό πάρε μια βαθιά ανάσα και μην πανικοβάλλεσαι. Εδώ θα βρεις τους κυριότερους λόγους για την περίοδο που έρχεται νωρίτερα: 

Άλλαξες τη διατροφή ή το πρόγραμμα άσκησής σου

Η διατροφή και η άσκηση επηρεάζουν τις ορμόνες σου και οι ορμόνες ελέγχουν τον κύκλο περιόδου σου. Αν άλλαξες πρόσφατα τη διατροφή ή το πρόγραμμα άσκησής σου, αυτό μπορεί να είναι η αιτία που σου ήρθε περίοδος νωρίτερα. Η απότομη πρόσληψη ή απώλεια βάρους μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα ορμονών σου και να απορρυθμίσει τον κύκλο περιόδου σου. 

Έχεις άγχος

Το άγχος συνοδεύεται από μια σειρά χημικών αλλαγών στο σώμα σου και μπορεί να είναι μια βασική αιτία για την περίοδο νωρίτερα. Τώρα το ξέρεις. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστέρηση στην περίοδό σου. Είναι απλώς μια ένδειξη ότι το σώμα σου αντιδρά σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου! 

Το καθημερινό πρόγραμμά σου άλλαξε 

Οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στο τακτικό πρόγραμμά σου – μπορεί να ταξιδεύεις ή να κάνεις διακοπές – μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες στο σώμα σου. Το ίδιο ισχύει για τον ύπνο. Αν πρόσφατα άλλαξες δραστικά τις συνήθειες του ύπνου σου, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ελέγχουν τον κύκλο περιόδου σου. Αυτές οι διακυμάνσεις θα εξαλειφθούν από μόνες τους μόλις το πρόγραμμά σου αποκατασταθεί. 

Ο κύκλος περιόδου σου δεν είναι ακόμα τακτικός

Αν σου ήρθε πρόσφατα περίοδος για πρώτη φορά, είναι πιο πιθανό να έχεις ακανόνιστο κύκλο περιόδου – που μπορεί να σημαίνει ότι σου ήρθε περίοδος νωρίτερα απ’ όσο περίμενες! Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες που ελέγχουν τον κύκλο περιόδου σου είναι κάτι σχετικά καινούριο για το σώμα σου και δεν τις έχει συνηθίσει ακόμα. Σε μερικά κορίτσια χρειάζεται μέχρι και ένας χρόνος για να αποκτήσουν έναν τακτικό κύκλο περιόδου. Μέχρι τότε, μην ανησυχείς αν η περίοδός σου έρχεται μια εβδομάδα νωρίτερα ή αργότερα. Απλώς φρόντισε να έχεις μαζί σου μερικές σερβιέτες Always για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της περιόδου νωρίτερα. 

Είναι απλώς κηλίδες αίματος

Άλλη μια αιτία για την περίοδο νωρίτερα είναι – έκπληξη! – ότι στην πραγματικότητα δεν έχεις περίοδο. Αυτό το αίμα που δεν περίμενες να δεις στο εσώρουχό σου μπορεί να μην είναι τελικά περίοδος, αλλά μόνο κηλίδες αίματος. Οι κηλίδες αίματος είναι ροζ ή καφετί αίμα που μπορεί να δεις στο χαρτί υγείας όταν σκουπιστείς ή στο εσώρουχό σου. Οι κηλίδες αίματος είναι τόση ποσότητα ώστε να αφήσει ένα μικρό λεκέ αλλά όχι αρκετή για να φορέσεις ταμπόν ή σερβιέτα. Πολλές γυναίκες έχουν κηλίδες αίματος κατά την ωορρηξία – την απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες – η οποία συμβαίνει ακριβώς στο μέσο του κύκλου περιόδου ή περίπου 2 βδομάδες πριν έρθει η περίοδος. Άλλες πάλι έχουν κηλίδες αίματος ακριβώς πριν την περίοδο.

Έχεις κάποια ιατρική πάθηση

Μια πάθηση ή ιατρική περιπλοκή μπορεί μερικές φορές να είναι η αιτία που ίσως παρατηρούμε αιμορραγία πριν τη περίοδο ή ο κύκλος περιόδου είναι ασταθής και η περίοδος έρχεται νωρίτερα ή και πολύ αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία.


Παίρνεις φάρμακα 

Κάποια φάρμακα επηρεάζουν τις ορμόνες σου. Κι επειδή οι ορμόνες ελέγχουν τον κύκλο περιόδου σου, κάποια φάρμακα μπορεί να είναι η αιτία για να έχεις περίοδο νωρίτερα από το κανονικό. Ένα παράδειγμα φαρμάκων που ίσως επηρεάσουν την περίοδό σου είναι τα αντικαταθλιπτικά. Ακόμα, μερικές κατηγορίες αντισυλληπτικών χαπιών, όπως για παράδειγμα αυτά που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο ή επίσης τα εναίσιμα προγεσταγόνα, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη περίοδο.

Ασκείσαι υπερβολικά

Η ήπια άσκηση βοηθάει στη διάρκεια της περιόδου αλλά αν είναι πολύ έντονη μπορεί να σου προκαλέσει περίοδο νωρίτερα από το κανονικό. Αν γυμνάζεστε υπερβολικά, ο οργανισμός σας αναγκάζεται να κλέψει ενέργεια από άλλες πιο σημαντικές λειτουργίες που συμβαίνουν στο σώμα σας με αποτέλεσμα αυτές να υπολειτουργούν. Δεδομένου ότι η έμμηνος ρύση δεν είναι ζωτικής σημασίας για σας (σκοπός του είναι να αναπαράγει) το σώμα σας θα απενεργοποιήσει τη λειτουργία για την εξοικονόμηση ενέργειας. Με λίγα λόγια μπορεί η περίοδό σας να κοπεί ή να μην σας έρθει καθόλου.


Πώς αντιμετωπίζεται η περίοδος νωρίτερα;

 • Ένας καλός τρόπος για να είσαι προετοιμασμένη για την περίοδο νωρίτερα είναι να παρακολουθείς τον κύκλο σου. 

 • Μπορείς επίσης να φροντίζεις το σώμα και το μυαλό σου για να διατηρείσαι υγιής και ήρεμη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αποφύγεις την περίοδο νωρίτερα από το κανονικό. 

 • Και φυσικά, καλό είναι να έχεις πάντα ταμπόν στην τσάντα σου για να είσαι προετοιμασμένη.

Πότε να συμβουλευτείς γιατρό

Αν παρατηρήσεις μη φυσιολογικές αλλαγές στην περίοδό σου που δεν οφείλονται σε κάποιον από τους λόγους που αναφέρουμε εδώ, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. 

Τι σημαίνει η περίοδος νωρίτερα;

Η περίοδος νωρίτερα από το κανονικό σημαίνει ότι οι ορμόνες σου είναι σχετικά απορρυθμισμένες. Οι διακυμάνσεις στις ορμόνες σου από μήνα σε μήνα είναι συνηθισμένες και τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικές, ειδικά αν μόλις είχες περίοδο για πρώτη φορά.

Πώς να σταματήσω την περίοδο πιο γρήγορα;

Είναι πιθανό, για διάφορους λόγους (π.χ. διακοπές, άθλημα κ.ά.), να θέλεις να σταματήσεις την περίοδο ή να κάνεις κάτι ώστε να καθυστερήσει. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται οπωσδήποτε να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις. Και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής αλλά και την υγεία σου (π.χ. αν παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια, αν πρέπει να αποφύγεις κάτι κ.λπ.). Γενικά, δεν συστήνεται να γίνεται τακτικά και μια συζήτηση με τον γιατρό σου θα σε βοηθήσει να καταλήξεις σε μια απόφαση.

Πώς να είσαι προετοιμασμένη για τα συμπτώματα της περιόδου νωρίτερα από το κανονικό

Για να αποφύγουν τα λερωμένα εσώρουχα, αν έχουν κηλίδες αίματος ή περίοδο νωρίτερα, πολλά κορίτσια φορούν σερβιετάκια όπως τα Always Dailies για λίγες μέρες πριν από τη μέρα που υπολογίζουν ότι θα τους έρθει περίοδος. Έτσι, αν σου έρθει λίγο νωρίτερα, θα είσαι προστατευμένη. 

 

Επίσης, μπορείς να έχεις διαθέσιμα ταμπόν TAMPAX για να είσαι προετοιμασμένη αν έχεις περίοδο νωρίτερα. Τα ταμπόν TAMPAX Pearl Compak, για παράδειγμα, είναι μικρά και χωρούν εύκολα στην τσάντα σου. Επίσης, χρησιμοποιούν τεχνολογία LeakGuard για προστασία έως και 100% από διαρροές. Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχεις περίοδο μια βδομάδα νωρίτερα, μπορείς να συνεχίσεις ανενόχλητη το πρόγραμμά σου και να ξεχάσεις τον πανικό ενός «ατυχήματος» από κηλίδες. Κέρδισες!