Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τις κράμπες περιόδου


Ευ Ζην
4/12/2019
Το ξέρουμε, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να πονάς! Γι’ αυτό σου αναλύουμε τις κράμπες περιόδου και πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Τι είναι οι κράμπες περιόδου;

Είναι αυτά τα ενοχλητικά πονάκια που σου χαλάνε τη διάθεση μία φορά το μήνα. Καθόλου βολικό! Τι είναι όμως οι κράμπες περιόδου; Γιατί συμβαίνουν; 

Αν δεν γνωρίζεις τι είναι οι κράμπες περιόδου μπορεί να τις φοβάσαι λίγο, ειδικά αν οι δικές σου είναι πολύ έντονες. Αν γνωρίζεις τι είναι και πώς να ανακουφιστείς από αυτές, θα μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα και με αυτοπεποίθηση την περίοδό σου.

Τι προκαλεί τις κράμπες περιόδου;

Λοιπόν, να τι συμβαίνει. Αν νιώθεις ότι όλο σου το σώμα ζαρώνει προς τα μέσα όταν έχεις περίοδο, τότε δεν πέφτεις πολύ έξω. Οι κράμπες περιόδου οφείλονται σε χημικές ουσίες μέσα στο σώμα σου που ονομάζονται προσταγλανδίνες και προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα σου, βοηθώντας την να αποβάλει την εσωτερική επένδυσή της όταν έχεις περίοδο. Καθώς η εσωτερική επένδυση της μήτρας εγκαταλείπει το σώμα σου, σου έρχεται περίοδος.

Πότε σου συμβαίνουν;

Οι κράμπες περιόδου αρχίζουν συνήθως 1-2 μέρες πριν από την αρχή της περιόδου και κρατάνε έως τις πρώτες μέρες της. Μπορεί να τις έχεις και τη νύχτα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή να αποκοιμηθείς. Όλες οι κράμπες περιόδου είναι γνωστές με τον όρο δυσμηνόρροια.

Αν λοιπόν αρχίσεις να τις αισθάνεσαι, μια καλή ιδέα είναι να βεβαιωθείς ότι είσαι προετοιμασμένη για την περίοδό σου. Φρόντισε να έχεις μερικά ταμπόν TAMPAX Pearl Compak στην τσάντα σου. Είναι πολύ μικρά για να μπορείς να τα πάρεις μαζί σου παντού! Για να νιώθεις ακόμα καλύτερα προετοιμασμένη, φόρεσε ένα σερβιετάκι Always Dailies για να μην βρεθείς απροετοίμαστη όταν σου έρθει περίοδος.

Πώς είναι οι κράμπες περιόδου;

Οι κράμπες περιόδου είναι αμβλείς, παρατεταμένοι πόνοι, ήπιας μέχρι μέτριας έντασης, στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στη μέση, ακόμα και στο πάνω μέρος των μηρών. Έχουν την τάση να είναι πιο έντονοι στην αρχή της περιόδου σου και μετά σταδιακά μειώνονται καθώς τελειώνει. 

Αν η περίοδός σου διαρκεί περισσότερο και έχεις πιο πολύ αίμα από όσο συνήθως, το πιο πιθανό είναι να έχεις και πιο έντονες κράμπες περιόδου. Μπορείς να είσαι ήσυχη. Δεν είναι απαραίτητο αυτό να συμβαίνει κάθε μήνα. Η ένταση των πόνων περιόδου – και τα συμπτώματα της περιόδου γενικότερα – ποικίλλουν από μήνα σε μήνα.

Πώς να αντιμετωπίσω τις κράμπες περιόδου;

Αν είναι ιδιαίτερα έντονες, ρώτησε τους γονείς σου για το ενδεχόμενο να πάρεις ένα απλό παυσίπονο που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού, όπως ιβουπροφαίνη. Να μερικοί τρόποι για να μειώσεις τις κράμπες περιόδου:

  • Τοποθέτησε μια θερμοφόρα ή ένα θερμαινόμενο μαξιλάρι στην κοιλιά σου
  • Πιες πολλά υγρά και ξεκουράσου (αυτό βοηθά πολύ στην καταπολέμηση των πόνων περιόδου)
  • Ασκήσου (σε μέτριο βαθμό)
  • Κάνε διατάσεις
  • Κάνε κάποιες πρακτικές βαθιάς αναπνοής
  • Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή
Αν οι κράμπες και οι πόνοι περιόδου σου είναι πολύ έντονοι – σε σημείο να σε εμποδίζουν από το να πας στο σχολείο ή στη δουλειά – μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείς γιατρό.