Οι βασικές αρχές του mindfulness και πώς θα το βάλεις στην καθημερινότητά σου


Ευ Ζην
6/05/2019
Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) ως αντίθετο της α-συνειδητότητας, σχετίζεται με μία ψυχολογική διεργασία εστίασης της προσοχής σου στο τώρα.

Αν υπάρχουν φορές που πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται πόσο γρήγορα τρέχει ο χρόνος ή να πηγαίνεις κάπου χωρίς να παρατηρείς τη διαδρομή που κάνεις, ακόμα και να τρως κάτι για αρκετή ώρα και μετά να νιώθεις σχετικά πεινασμένη, τότε χρειάζεται να γίνεις περισσότερο mindful.
Τι σημαίνει όμως το να είσαι mindful;
Ως mindfulness ορίζεται η ενσυνειδητότητα, το να είσαι δηλαδή «παρούσα» στην κάθε στιγμή, να έρχεσαι σε επαφή με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές σου αντιδράσεις σε συνδυασμό με το περιβάλλον. Να επικεντρώνεις την προσοχή σου σε ένα αντικείμενο χωρίς να έχεις την πρόθεση να το αλλάξεις, αλλά να θες να το μάθεις και να το «αγκαλιάσεις».
Το mindfulness ανήκει στις τελευταίες τάσεις του wellness και μπορείς να το μεταφράσεις ως μια μορφή διαλογισμού, αλλά όχι μόνο. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας γίνεσαι περισσότερο ενήμερη και μαθαίνεις να έχεις μεγαλύτερη ελευθερία και επιλογή στο πώς θα διαχειριστείς τις καταστάσεις που θα έρθεις αντιμέτωπη. Ένας κλασικός τρόπος ανάπτυξης της ενσυνειδητότητας είναι η εξάσκηση σε διάφορες μορφές διαλογισμού.
Η πιο απλή μορφή εξάσκησης για να αναπτύξεις σταδιακά το mindfulness είναι να δοκιμάσεις να αναπνεύσεις και να εκπνεύσεις συνειδητά μια στιγμή της ημέρας. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα δεσμευτείς σε αυτή τη μοναδική αναπνοή που θα πάρεις μέσα στην ημέρα. Μπορείς να βάλεις μια υπενθύμιση στο κινητό σου να χτυπάει κάθε μέρα και όταν την ακούς θα κάθεσαι πίσω στην καρέκλα σου και απλά θα απολαμβάνεις μια βαθιά συνειδητή αναπνοή.
Τρόποι να εντάξεις το mindfulness στην καθημερινότητά σου
Επειδή το να βρεις ξεχωριστό χρόνο για να αρχίσεις να αναπτύσσεις το mindfulness είναι δύσκολο, να όλα όσα μπορείς να κάνεις για να εντάξεις την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σου.
Όταν πίνεις τον καφέ ή το τσάι σου
Νιώσε τη ζεστασιά ή τη δροσιά στα χέρια σου καθώς κρατάς το φλιτζάνι, δώσε βάση στο άρωμα του ροφήματος που αναδύεται, δες το χρώμα και απόλαυσε με όλες σου τις αισθήσεις τη γεύση της πρώτης γουλιάς.
Όταν κάνεις μπάνιο
Άκου προσεκτικά τον ήχο του νερού και νιώσε το καθώς πέφτει στο σώμα σου, ζεστό ή κρύο. Μύρισε το απολαυστικό άρωμα που βγάζει το σαπούνι σου και παρατήρησε τις κινήσεις που κάνεις καθώς πλένεσαι.
Όταν μαγειρεύεις
Παρατήρησε τα χρώματα, άκου τους ήχους που κάνουν τα υλικά στα χέρια σου και στα σκεύη, μύρισε τα αρώματα που βγάζουν και απόλαυσε την κάθε στιγμή στην κουζίνα σου.
Όταν τρως
Πρόσεξε τις κινήσεις που κάνεις όταν πας να πάρεις κάτι από το τραπέζι, δες τον τρόπο που κρατάς το πιρούνι, μην τρως μηχανικά και με περισπασμούς. Κλείσε την τηλεόραση και απόλαυσε την εμπειρία του φαγητού. Φάε συνειδητά και με ηρεμία δίνοντας προσοχή στις υφές, τις γεύσεις και τα αρώματα του φαγητού σου.
Όταν συζητάς
Μην αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανιέται σε άλλες σκέψεις όταν συζητάς με κάποιον άνθρωπο. Δώσε βάση σε όσα σου λέει, άκου με προσοχή και ενσυναίσθηση τις λέξεις του, παρατήρησε τις εκφράσεις του προσώπου του και την χροιά της φωνής του.
Όταν είσαι στο γραφείο
Εδώ μπορείς να εντάξεις την καθημερινή συνήθεια που αναφέραμε παραπάνω με την αναπνοή. Κάθισε στην καρέκλα σου και για δύο λεπτά συγκεντρώσου στην αναπνοή σου.
Πριν πας για ύπνο
Δες τη διαδικασία του ύπνου ως τελετουργικό. Αφιέρωσε λίγα λεπτά καθώς φοράς τις πυτζάμες σου, καθώς περιποιείσαι τον εαυτό σου. Πάρε και εδώ μια βαθιά αναπνοή και ξάπλωσε.