Οι πόνοι περιόδου και πώς να τους αντιμετωπίσεις


Ευ Ζην
11/11/2019
Μην αφήνεις τους πόνους περιόδου να σου χαλάνε τη μέρα! Διάβασε παρακάτω για τους καλύτερους τρόπους να τους αντιμετωπίσεις!

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα για να σε παρηγορήσουν όταν πονάς για μία εβδομάδα κάθε μήνα! (Ίσως να είναι μια καλή δικαιολογία για να φας ένα παγωτό σοκολάτα; Να μείνεις κουκουλωμένη κάτω από το πάπλωμα αγκαλιά με μία θερμοφόρα; Δοκίμασε να δεις τη θετική πλευρά…)

Αλλά τι είναι αυτό που σου συμβαίνει στ’ αλήθεια; Ας απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση: «Ποια είναι τα αίτια για τους πόνους περιόδου»;

 

Τι είναι οι πόνοι περιόδου;

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι πόνοι περιόδου είναι η ενόχληση που μπορεί να νιώθεις 1-2 μέρες πριν σου έρθει η περίοδος, οι οποίοι συχνά συνεχίζονται και τις πρώτες μέρες της περιόδου σου. Τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν τον αμβλύ πόνο που νιώθεις χαμηλά στην κοιλιά, στη μέση και ψηλά στους μηρούς, 1-2 μέρες πριν ξεκινήσει η περίοδός σου.

 

Τα αίτια

 

Τα μόρια-αγγελιοφόροι μέσα στο σώμα σου, οι προσταγλανδίνες, είναι το τελικό αίτιο των πόνων περιόδου σου. Οι προσταγλανδίνες προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα σου, έτσι ώστε να αποβάλει προς τα έξω το εσωτερικό τοίχωμά της (ενδομήτριο), με τη μορφή κοκκινωπών υγρών μέσα από τον κόλπο σου – δηλαδή την περίοδό σου. Αυτές οι συσπάσεις είναι οι κράμπες περιόδου και αποτελούν το αίτιο των πόνων περιόδου. Οι προσταγλανδίνες μπορεί επίσης να σου προκαλέσουν ναυτία ή διάρροια. Διασκεδαστικό, έτσι;

 

Η ιδιαίτερα μεγάλη ροή αίματος μπορεί επίσης να είναι αίτιο των πόνων περιόδου. Αν σκεφτείς τι προκαλεί τους πόνους περιόδου, αυτό είναι λογικό. Αν το σώμα σου έχει περισσότερο αίμα περιόδου για να αποβάλει, χρειάζεται να εργαστεί πιο σκληρά (δηλ. να κάνει πιο έντονες συσπάσεις), με αποτέλεσμα να νιώθεις ακόμα πιο έντονα συμπτώματα πόνου. Τα καλά νέα είναι ότι κάθε περίοδος είναι διαφορετική. Τον ένα μήνα μπορεί να είναι πιο έντονη και τον επόμενο πιο ελαφριά, ή το αντίστροφο. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

 

Πώς να ανακουφιστείς από τους πόνους περιόδου

 

Αν κατανοήσεις τα αίτια των πόνων περιόδου, μπορεί να είναι πιο εύκολο να βρεις λύσεις για να ανακουφιστείς από τις ενοχλήσεις. Με άλλα λόγια, αν το αίτιο για τους πόνους περιόδου είναι οι μυϊκές συσπάσεις, εστίασε σε δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους μύες σου να χαλαρώσουν και να επιμηκυνθούν. Μπορείς να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να κουλουριαστείς στο κρεβάτι αγκαλιά με μία θερμοφόρα ή ακόμα και να κάνεις ελαφριά άσκηση.

 

Αν έχεις ιδιαίτερα έντονες κράμπες περιόδου, ίσως είναι καλή ιδέα να ρωτήσεις τους γονείς σου για τα απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού και μπορούν να σε ανακουφίσουν από τους πόνους.

 

Προετοιμάσου για την περίοδό σου

 

Τα συμπτώματα των πόνων που βιώνεις πριν ξεκινήσει η περίοδός σου έχουν ένα θετικό στοιχείο: αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι θα σου έρθει σε λίγες μέρες! Φρόντισε να έχεις αρκετές σερβιέτες Always Platinum στο ντουλάπι σου για την ιδανική προστασία με έξτρα απαλότητα! Και μην ξεχνάς να έχεις διαθέσιμες μερικές διασκεδαστικές ταινίες για να βλέπεις όσο μένεις κουλουριασμένη στον καναπέ με τις πιτζάμες σου, ώστε να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου!

 

Τώρα λοιπόν ξέρεις τα αίτια των πόνων περιόδου και πώς να τους απαλύνεις! Μοιράσου τις γνώσεις σου με μια φίλη σου και βοήθησέ τη να μην ανησυχεί ούτε εκείνη!