Μιλήστε στην κόρη σας για τα συμπτώματα περιόδου και πώς θα τα αντιμετωπίσει


Ευ Ζην
4/10/2018
Η συζήτηση με την έφηβη κόρη σας για την περίοδο είναι απαραίτητη. Ποια είναι τα έξι βασικά συμπτώματα και πώς θα τα χειριστεί πιο εύκολα;

Το να βλέπετε την κόρη σας να γίνεται σιγά-σιγά γυναίκα είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της μητρότητας. Το να της μιλήσετε όμως για τις αλλαγές της εφηβείας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βοηθήσετε την κόρη σας να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της περιόδου με ευκολία.

Πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος

Η ευαισθησία στο στήθος είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα και εμφανίζεται λόγω της διακύμανσης των επιπέδων ορμονών που παρατηρείται στον γυναικείο οργανισμό πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Προτείνετε στην κόρη σας να φορά άνετο και μαλακό σουτιέν εκείνες τις μέρες του μήνα και να μην το δένει πολύ σφιχτά. Εάν δεν έχει αρχίσει ακόμη να φορά σουτιέν, είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε μαζί για ψώνια και να της πάρετε το πρώτο της σουτιέν. Εάν βγείτε μαζί και κάνετε βόλτα στα μαγαζιά, η ατμόσφαιρα θα είναι πιο χαλαρή και θα είναι πιο εύκολο να της μιλήσετε για το σώμα της και την περίοδο. 

Κράμπες και πόνοι περιόδου

Εξηγήστε στην κόρη σας ότι οι πρώτες μέρες της περιόδου είναι συνήθως οι πιο επίπονες. Μπορεί να θέλει να μπει κάτω από τα σκεπάσματα και να ξαπλώσει στην εμβρυϊκή στάση. Πείτε της ότι δεν είναι κακό να το κάνει. Εξηγήστε της ότι οι κράμπες προκαλούνται από τις συσπάσεις της μήτρας και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει πόνο όταν έχει περίοδο. 

Ψυχολογικό στρες 

Το να παρακολουθεί τον κύκλο της είναι κάτι που θα συμβάλει στη μείωση του στρες που της προκαλεί αυτή η νέα εμπειρία. Παλιότερα κρατούσαμε ημερολόγιο περιόδου στο χαρτί, σημειώνοντας τις μέρες. Τώρα, οι έφηβες μπορούν απλώς να κατεβάσουν μια εφαρμογή για ημερολόγιο περιόδου. Πείτε στην κόρη σας ότι το να γνωρίζει πότε περίπου θα έρθει η επόμενη περίοδος θα τη βοηθήσει να είναι προετοιμασμένη. Θα μπορεί να αναγνωρίζει κατευθείαν τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου που εμφανίζονται ακριβώς πριν από την περίοδο. Επίσης, θα ξέρει πότε πρέπει να έχει στην τσάντα της σερβιέτες και να φορά σερβιετάκια, όπως τα Always Fresh & Protect Normal, που θα την κάνουν να νιώθει ασφάλεια, καθώς θα παραμένει άνετη και στεγνή για τις οκτώ περίπου ώρες που θα βρίσκεται στο σχολείο.

Αύξηση της όρεξης

Μερικές ημέρες πριν από την περίοδο, οι περισσότερες γυναίκες έχουν περισσότερη όρεξη και επιθυμούν να καταναλώσουν συγκεκριμένες τροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί τις ημέρες αυτές, όπως και τις ημέρες της περιόδου, καίμε περισσότερες θερμίδες. Η πείνα προκαλείται επίσης από τη διακύμανση στα επίπεδα των ορμονών. Συμβουλεύστε την κόρη σας να έχει πάντα μαζί της υγιεινά σνακ, να τρώει πολλά φρούτα και να πίνει χυμούς που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Σπυράκια και ακμή

Πολλά έφηβα κορίτσια παρουσιάζουν έξαρση της ακμής κατά τα πρώτα δύο χρόνια της περιόδου τους. Εάν αυτό ισχύει για την κόρη σας, καθησυχάστε την λέγοντάς της ότι δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα. Πείτε της ότι και αυτό οφείλεται στις ορμόνες, και συγκεκριμένα στην προγεστερόνη, που κάνει τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου να παράγουν περισσότερη λιπαρότητα. Επίσης, προκαλεί ελαφρύ πρήξιμο στο δέρμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν οι πόροι και να εμφανίζονται σπυράκια. Είναι σημαντικό να τρέφεται σωστά και να ξεκουράζεται πολύ (8 ώρες ύπνου κάθε μέρα μπορούν να περιορίσουν την εμφάνιση ακμής και να μειώσουν τις κράμπες!).

Μεταπτώσεις της διάθεσης

Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών οδηγούν σε μεταβολές της διάθεσης, ξαφνική μελαγχολία, καθώς και αίσθημα κόπωσης. Η κόρη σας ίσως γνωρίζει ήδη τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της συστηματικής άσκησης, ωστόσο μπορείτε να της εξηγήσετε ότι αυτά τα δύο συμβάλλουν επίσης και στην εξισορρόπηση των συναισθηματικών μεταπτώσεων που ενδέχεται να βιώνει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Δεν είναι ανάγκη να πάει για τρέξιμο την πρώτη μέρα της περιόδου, αλλά το να βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά της θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της περιόδου.