Μάθε γιατί έχεις πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου


Ευ Ζην
8/11/2019
Λύνουμε όλες τις απορίες σου σχετικά με το πολύ αίμα στην περίοδο!

Γιατί έχω πολύ αίμα στην περίοδο;

Η περίοδος με πολύ αίμα δεν είναι αστεία υπόθεση. Τελεία και παύλα. Είναι εξαντλητική. Και μπορεί να πονάει πολύ! Αν όμως ξέρεις γιατί έχεις πολύ αίμα στην περίοδο, μπορεί να έχεις λιγότερο άγχος όταν σου συμβαίνει αυτό.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το πολύ αίμα στην περίοδο είναι φυσιολογικό. Η περίοδός σου προκαλείται από μια σειρά ορμονών, χημικές ουσίες που παράγονται φυσιολογικά από το σώμα σου. Αυτές οι ορμόνες -όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα– καθορίζουν επίσης πόσο μεγάλη ροή αίματος θα έχεις. Έτσι, μια βασική αιτία για το πολύ αίμα στην περίοδο είναι ο φυσιολογικός ορμονικός κύκλος σου.

Η ροή αίματος είναι μεγαλύτερη τις πρώτες 1-2 μέρες της περιόδου και μετά μειώνεται, μέχρι που το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σερβιετάκι, όπως τα Always Dailies για προστασία από τα τελευταία υπολείμματα της περιόδου σου τις 1-2 τελευταίες μέρες. Πλεονέκτημα: Τα Always Dailies είναι πάρα πολύ λεπτά και νιώθεις πολύ άνετα όταν τα φοράς!

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιόδου με πολύ αίμα;

Η ροή αίματος στην περίοδο μπορεί να ποικίλλει από μήνα σε μήνα. Κάποιους μήνες είναι πιο μικρή και κάποιους άλλους μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της περιόδου με πολύ αίμα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ροή από τη συνηθισμένη, μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου (π.χ. πάνω από μία βδομάδα) και έντονους πόνους. 

 

Ποια είναι τα αίτια της περιόδου με πολύ αίμα;

Μερικές φορές, η ροή αίματος στην περίοδο μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη. Το πολύ αίμα στην περίοδο προκαλείται από τις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών σου. Η απότομη μείωση ή αύξηση βάρους, ένα ακραίο πρόγραμμα άσκησης, αλλαγές στη διατροφή σου, ιατρικές παθήσεις, ή ακόμα και το άγχος είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών σου και να οδηγήσουν σε πολύ αίμα στην περίοδο.

Η περίοδος με πολύ αίμα που προκαλείται από αλλαγές στην καθημερινότητά σου τους τελευταίους μήνες δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

 

Πότε να συμβουλευτείς γιατρό

Η εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο που επηρεάζει τη ζωή σου δεν θα πρέπει να αγνοείται. Αν παρατηρείς πολύ μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο, μπορεί να έχεις μια πάθηση που ονομάζεται μηνορραγία. 

Εδώ θα βρεις μερικά από τα συμπτώματα της περιόδου με πολύ αίμα που μπορεί να σημαίνουν ότι έχεις μηνορραγία:

  • Τόση αιμορραγία που διαπερνά το ταμπόν ή τη σερβιέτα κάθε μία ώρα για περισσότερες από δύο ώρες στη σειρά
  • Διαπιστώνεις ότι το αίμα αναβλύζει απότομα στην περίοδό σου
  • Η αιμορραγία της περιόδου σου διαρκεί μία εβδομάδα ή περισσότερο
  • Χρειάζεται να σηκωθείς στη διάρκεια της νύχτας για να αλλάξεις σερβιέτα

     

    Η μηνορραγία συνήθως προκαλείται από κάποια άλλη ιατρική πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό σου.  Αν γνωρίζεις γιατί έχεις πολύ αίμα στην περίοδο μπορεί να τον διευκολύνεις να βρει λύση. Μερικές από τις αιτίες της περιόδου με πολύ αίμα που μπορείς να συζητήσεις μαζί του είναι:

  • Κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές
  • Ινομυώματα, δηλαδή μη καρκινογόνοι όγκοι στη μήτρα σου
  • Πολύποδες, δηλαδή μικροί, καλοήθεις όγκοι στην επένδυση της μήτρας σου
  • Ορισμένα φάρμακα

 

Αν πιστεύεις ότι έχεις μηνορραγία, συμβουλέψου τον γιατρό σου και πήγαινε προετοιμασμένη στο ραντεβού! Ο γιατρός θα σε ρωτήσει πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η περίοδός σου, πόσες σερβιέτες ή ταμπόν χρησιμοποιείς μέσα σε μία μέρα και αν μουλιάζουν, καθώς και τι συμπτώματα περιόδου έχεις. Κράτησε σημειώσεις για την περίοδό σου και πάρε το σημειωματάριο μαζί σου στο ραντεβού!