Κολπικές εκκρίσεις κατά την εγκυμοσύνη


Ευ Ζην
24/03/2021
Τι είδους κολπικές εκκρίσεις μπορείς να έχεις κατά την εγκυμοσύνη;

Ακριβώς όπως στο εσωτερικό του στόματος και της μύτης σου, έτσι και στο εσωτερικό του κόλπου σου, υπάρχει βλεννογόνος μεμβράνη που δεν είναι άλλες από τις κολπικές εκκρίσεις. Αυτά τα κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη παράγονται  από τον οργανισμό σου ώστε να εξασφαλίζεται η υγρασία και η καθαριότητα του κόλπου.

Η βλέννα αυτή, που δημιουργείται στον κόλπο κατά την εγκυμοσύνη, προστατεύει το μωρό σου από μολύνσεις κατά την ανάπτυξή του.

Ποια είναι η φυσιολογική όψη των κολπικών εκκρίσεων;

Αυτές οι ανάλαφρες, γαλακτερές εκκρίσεις ή αλλιώς, τα διάφανα υγρά στην εγκυμοσύνη, έχουν συνήθως ήπια οσμή, αν και εκτός σώματος μπορεί να πάρουν ένα υπόλευκο χρώμα (τα λευκά υγρά στην εγκυμοσύνη καταλήγουν στο εσώρουχο ή κατά το σκούπισμα, στο χαρτί).

Με ποιο τρόπο αλλάζουν οι εκκρίσεις ενώ εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σου;

Η ποσότητα και η σύσταση αυτών των εκκρίσεων - αν θα είναι, δηλαδή, πηχτές ή πιο αραιές - διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Μπορεί να παρατηρήσεις διακυμάνσεις στην ποσότητα. 43% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν περισσότερες εκκρίσεις κατά την εγκυμοσύνη. Η ροή των εκκρίσεων σε αυτή τη φάση μπορεί να φτάσει να γίνει μέχρι και πολύ έντονη. Έτσι, διαπιστώνεις ότι μπορεί να έχεις πολλά υγρά στην εγκυμοσύνη.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου;

Οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις κατά την εγκυμοσύνη είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, θα ήταν καλό να επικοινωνήσεις με το γυναικολόγο σου:

  • Αν παρατηρήσεις ξαφνική αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις σου στο χρώμα (αν γίνουν κίτρινες, πράσινες ή γκρι), στην οσμή (πιο έντονη ή άσχημη), στην ποσότητα ή στη σύσταση, ή ακόμα πόνος, φαγούρα ή κάψιμο. Αυτές μπορεί να είναι ενδείξεις κάποιας μόλυνσης ή ότι οι εκκρίσεις είναι αμνιακό υγρό.
  • Αν έχεις ελαφριά αιμορραγία
  • Η ελαφριά αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι ασυνήθιστη, ειδικά στα πρώτα στάδια. Συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό (αν και θα πρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου άμεσα).

Πώς μπορείς να παραμένεις φρέσκια;

Κάποιες γυναίκες όταν έχουν κολπικές εκκρίσεις χρησιμοποιούν σερβιετάκια για να νιώθουν μεγαλύτερη άνεση, για να προστατεύουν τα εσώρουχά τους και για να νιώθουν φρεσκάδα και καθαριότητα κάθε στιγμή. Τα σερβιετάκια Always Dailies είναι τόσο λεπτά και ανάλαφρα που θα ξεχνάς ότι τα φοράς.

Δώσε μας τη συμβουλή σου

Θα θέλαμε τη γνώμη σου. Μήπως έχεις κάποια συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες στην εγκυμοσύνη;