Η καθυστέρηση της περιόδου δεν είναι τόσο ασυνήθιστη όσο νομίζεις


Ευ Ζην
24/03/2021
Διάβασε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχεις καθυστέρηση αυτόν το μήνα! 

7 αιτίες για καθυστέρηση περιόδου

 

Ωχ, όχι! Έχεις καθυστέρηση! Μην ανησυχείς. Η καθυστέρηση περιόδου δεν είναι τόσο ασυνήθιστη όσο μπορεί να νομίζεις!

 

Πάρε μια βαθιά ανάσα! Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την καθυστέρηση περιόδου. Εδώ θα βρεις μερικούς από τους πιο συνηθισμένους:

 

Μόλις είχες περίοδο για πρώτη φορά

Πολλά κορίτσια έχουν ακανόνιστο κύκλο μετά την πρώτη τους περίοδο. Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει όλες αυτές τις ορμόνες που το πλημμυρίζουν, οπότε μερικές φορές η περίοδός σου μπορεί να έρθει αργότερα από όσο περιμένεις!

 

Κάποιους μήνες, ο κύκλος σου μπορεί να διαρκεί 45 μέρες, ενώ κάποιους άλλους μόλις 23. Γενικά, χρειάζεται περίπου ένας χρόνος μέχρι το σώμα σου να αποκτήσει έναν τακτικό κύκλο περιόδου. Μην ανησυχείς λοιπόν. Και μόνο το γεγονός ότι άρχισες να έχεις περίοδο μπορεί να είναι η αιτία για την καθυστέρηση περιόδου.

 

Κακός υπολογισμός ή φυσιολογική διακύμανση;

Μπορεί να έκανες λάθος όταν μέτρησες τις μέρες από την τελευταία σου περίοδο και να νομίζεις ότι έχεις καθυστέρηση, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχεις ξεφύγει από το πρόγραμμα. Ο μέσος κύκλος περιόδου διαρκεί 28 μέρες. Αλλά ο κύκλος περιόδου των περισσότερων γυναικών είναι λίγο μικρότερος ή μεγαλύτερος. Αν έχεις μόλις 1-2 μέρες καθυστέρηση περιόδου, αυτή μπορεί να οφείλεται στις φυσιολογικές διακυμάνσεις του κύκλου περιόδου από μήνα σε μήνα. Πολλές γυναίκες έχουν ελαφρώς ακανόνιστο κύκλο περιόδου, δηλαδή 27 μέρες τον έναν μήνα και 29 μέρες τον επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι αν τον προηγούμενο μήνα είχες περίοδο «νωρίτερα», τον επόμενο μήνα μπορεί να φαίνεται ότι είχες «καθυστέρηση». Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλες μας.

 

Άγχος

Το άγχος μπορεί να ταλαιπωρήσει το σώμα σου. Αν έχεις αγχωθεί πολύ τελευταία (Εξετάσεις, ναι, εσάς εννοούμε!), αυτό μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα ορμονών σου και να επηρεάσει το χρόνο που θα σου έρθει περίοδος. Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις καθυστέρηση λόγω άγχους, δοκίμασε μερικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το να εστιάσεις στην αναπνοή σου για να επανέλθεις στο πρόγραμμά σου.  

 

Ακραία άσκηση

Παρότι η μέτρια άσκηση είναι μεγάλο πλεονέκτημα για να παραμείνεις υγιής και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, η ακραία άσκηση μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία που θα επηρεάσει τη διάθεσή σου.

Για παράδειγμα, οι αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες μερικές φορές σταματούν να έχουν περίοδο, μια πάθηση γνωστή ως αμηνόρροια. 

 

Δραστικές αλλαγές βάρους

Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή βάρους μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο περιόδου σου. Η έντονη μείωση θερμίδων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αναπαραγωγικές ορμόνες σου. Παρότι η δραστική απώλεια βάρους είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλαγές στον κύκλο περιόδου σου, η πρόσληψη βάρους μπορεί κι αυτή να επηρεάσει την ωορρηξία και το πότε θα σου έρθει περίοδος. Αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα οιστρογόνα (μία από τις ορμόνες που συμμετέχουν στη ρύθμιση της περιόδου σου).

 

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)

Μια συνηθισμένη αιτία καθυστέρησης περιόδου είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), μια πάθηση που έχουν πολλές γυναίκες και νέες κοπέλες. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζονται κύστες στις ωοθήκες, οι οποίες διαταράσσουν την ωορρηξία, με αποτέλεσμα να έχεις καθυστέρηση περιόδου ή να μην έχεις καθόλου περίοδο. Το ΣΠΩ είναι πολύ συνηθισμένο, ενώ συχνά μπορείς να πάρεις φάρμακα για να διαχειριστείς τα συμπτώματά του. Μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου σχετικά. 

 

Εγκυμοσύνη

Η καθυστέρηση περιόδου συχνά θεωρείται ως ένδειξη ότι το ωάριο που απελευθερώθηκε από τις ωοθήκες σου εκείνον τον μήνα γονιμοποιήθηκε από ένα σπερματοζωάριο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης ενός μωρού μέσα σου. Αν είσαι έγκυος, δεν θα ξαναέχεις περίοδο μέχρι να γεννήσεις. Αν είσαι σεξουαλικά ενεργή και υποψιάζεσαι ότι είσαι έγκυος, υπάρχουν πολλά τεστ εγκυμοσύνης που μπορείς να αγοράσεις στο φαρμακείο για να τα κάνεις στο σπίτι. Θα πρέπει όμως να επισκεφτείς και τον γιατρό σου.

 

Τώρα που γνωρίζεις τι συμβαίνει όταν έχεις καθυστέρηση περιόδου, ελπίζουμε να χαλάρωσες λίγο! Τις περισσότερες φορές, οι ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλούν την καθυστέρηση περιόδου θα σταθεροποιηθούν.

 

Τι να κάνεις αν έχεις καθυστέρηση περιόδου

 

Να είσαι πάντα προετοιμασμένη!

Το κλειδί είναι να γνωρίζεις πώς να προετοιμαστείς, ειδικά αν έχεις καθυστέρηση περιόδου ή ακανόνιστη περίοδο. Φόρεσε σερβιετάκια Always Dailies για λίγες μέρες πριν από τη μέρα που υπολογίζεις ότι θα σου έρθει περίοδος. Τα σερβιετάκια Always Dailies είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα, τόσο που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς!