Η εφηβεία και τι να περιμένεις


Ευ Ζην
4/12/2019
Κάθε κορίτσι είναι μοναδικό, όπως και η εφηβική της ηλικία!

Πότε ξεκινά η εφηβική ηλικία στα κορίτσια;

 

Μπορεί να έχεις ακούσει σχετικά με αυτό που ονομάζουμε εφηβική ηλικία. Ίσως αναρωτιέσαι πότε θα ξεκινήσει ή αν έχει ήδη ξεκινήσει σε σένα.

 

Ο μέσος όρος για την αρχή της εφηβείας κυμαίνεται συνήθως από 8 μέχρι 13 ετών, καθώς τότε ξεκινά στα περισσότερα κορίτσια. Όταν όμως μιλάμε για την ηλικία στην οποία ξεκινά η εφηβεία στα κορίτσια, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι κάθε κορίτσι είναι μοναδικό κι έχει τους δικούς του χρόνους ανάπτυξης. Το αν η εφηβεία σου ξεκινήσει πιο νωρίς ή πιο αργά δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό. Καθεμία είναι διαφορετική και αυτό είναι που μας κάνει μοναδικές!

 

Μίλησε με τη μητέρα σου για το πότε ξεκίνησε η δική της εφηβική ηλικία. Η εφηβεία ενός κοριτσιού συνήθως ξεκινά περίπου στην ίδια ηλικία που ξεκίνησε και η εφηβεία της μητέρας της.

Τα πρώτα σημάδια της εφηβικής ηλικίας

1.    Αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος σου
Η έναρξη της εφηβικής ηλικίας σηματοδοτείται με μερικές βασικές αλλαγές στο σώμα σου. Η πρώτη είναι συνήθως ότι αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος σου. Αρχικά μεγαλώνει σαν δύο μικρά βουναλάκια. Αυτά είναι σταθερά και μερικές φορές ευαίσθητα και μεγαλώνουν κάτω από τις ρώγες σου. Θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το στήθος σου. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Η ανάπτυξη στήθους συνήθως ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 17 ή 18 ετών.

2.    Έχεις περίοδο για πρώτη φορά
Μία από τις μεγαλύτερες και πιο συναρπαστικές αλλαγές για τα κορίτσια στην εφηβεία είναι ότι έχουν περίοδο για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά η έμμηνος ρύση, δηλαδή η αποβολή αίματος μια φορά το μήνα από τη μήτρα μέσω του κόλπου σου, την οποία παρατηρείς στο εσώρουχό σου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αρχίσεις να χρησιμοποιείς σερβιέτες. Οι σερβιέτες Always είναι καταπληκτικές γιατί προσφέρουν έξτρα προστασία με έξτρα απαλότητα, για άνεση και σιγουριά. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη για να διαλέξεις την κατάλληλη για εσένα, ανάλογα με την περίσταση (στο σχολείο, στα σπορ ή στον ύπνο). Ζήτησε από τη μητέρα σου ή κάποια άλλη ενήλικη γυναίκα από το κοντινό σου περιβάλλον να σου αγοράσει μερικές σερβιέτες και να σου δείξει πώς να τις χρησιμοποιείς.

Όταν είσαι έτοιμη, μπορεί να θέλεις να αρχίσεις να χρησιμοποιείς ταμπόν. Τα ταμπόν παραμένουν μέσα στο σώμα σου για να μπορείς να ασχολείσαι με δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή να κάθεσαι στην πισίνα με το μαγιό σου ακόμα κι όταν έχεις περίοδο. Σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις TAMPAX την πρώτη φορά. Έχουν στρογγυλεμένη άκρη που κάνει πιο εύκολη την τοποθέτηση. Επίσης, είναι μικρά και διακριτικά για να τα έχεις στην τσάντα σου.

Η περίοδος κάθε κοριτσιού έρχεται με τους δικούς της ρυθμούς, όπως ακριβώς και η εφηβική ηλικία του. Η μέση ηλικία όμως για την πρώτη περίοδο ενός κοριτσιού είναι μεταξύ 10 και 13 ετών.

3.    Το σώμα σου αλλάζει
Εκείνη την περίοδο μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι γοφοί σου αρχίζουν να «γεμίζουν» και ότι αποκτάς καμπύλες που δεν είχες πριν. Το σώμα σου μεταμορφώνεται σταδιακά από παιδιού σε ενήλικα. Η σωματική εμφάνιση διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι. Το μέγεθος του στήθους σου και το σχήμα που θα πάρει το σώμα σου θα είναι διαφορετικό και μοναδικό. Και αυτό είναι το ωραίο! Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική ομορφιά!

Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να ανησυχείς για την ηλικία στην οποία ξεκινάει η εφηβεία σου. Το σώμα σου θα το κάνει με τον δικό του τρόπο, ακολουθώντας το δικό του σχήμα και μέγεθος και με βάση τους δικούς του ρυθμούς. Δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού της εφηβικής ηλικίας για να μάθεις ακριβώς πότε θα συμβούν αυτές οι αλλαγές σε σένα. Απλώς δες το σαν μέρος της συνολικής μαγείας της εφηβείας!