Έξι στόχοι που αξίζει να βάλεις αυτόν τον Σεπτέμβρη


Ευ Ζην
10/09/2019
Όλες οι κατευθύνσεις που χρειάζεσαι, για να πραγματοποιήσεις μία νέα αρχή!

Μπορεί ο Ιανουάριος να είναι ο μήνας που σηματοδοτεί επίσημα κάθε νέα χρονιά, οι περισσότερες από εμάς όμως επιλέγουν να κάνουν τη δική τους «αρχή» κάθε Σεπτέμβριο. Με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών, πολλές από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις έχουν πλέον «κλείσει», το μυαλό μας είναι πολύ πιο «καθαρό» και ξεκούραστο, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω να λειτουργούν παρακινητικά για ένα καινούριο ξεκίνημα. Ίσως πάλι όλο αυτό να οφείλεται σε έναν «προγραμματισμό» στον οποίο γαλουχηθήκαμε από μικρές. Τότε που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, «άνοιγε» και για εμάς ένας νέος κύκλος.

Όπως και να έχει, ο Σεπτέμβριος ενδείκνυται από πολλές απόψεις για τη θέσπιση νέων στόχων. Εσύ είσαι ακόμη αρκετά ανάλαφρη από το καλοκαιρινό «διάλειμμα», η διάθεσή σου «ανεβασμένη» και τα ενδεχόμενα… ανοιχτά. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για σένα έξι στόχους που αξίζει να προσθέσεις στην «to do list» σου για το μήνα που διανύουμε.

Κάνε μία «στροφή» στο wellbeing

Μπορεί η απώλεια βάρους ή η λέξη «γυμναστήριο» να υπήρχαν πάντα στις λίστες με τους στόχους σου, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους μας, αυτό όμως που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό είναι μία καθοριστική αλλαγή τρόπου ζωής. Πώς θα το καταφέρεις; Αποκτώντας μικρές συνήθειες ευεξίας. Αποφασίζοντας να ακολουθήσεις μία πιο wellbeing καθημερινότητα, με περισσότερα γεύματα ημερησίως και μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας, λίγη αλλά τακτική άσκηση, να είσαι σίγουρη πως σύντομα θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ μακροπρόθεσμα θα αποκτήσεις μία σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πες «ναι» σε νέες εμπειρίες

Μπορεί να αισθάνεσαι ικανοποιημένη από την πληθώρα των δραστηριοτήτων που απολαμβάνεις καθημερινά, υπάρχουν όμως εξίσου απολαυστικές, νέες εμπειρίες που περιμένουν να τις ανακαλύψεις! Όχι, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις ελεύθερη πτώση από κάποιο αλεξίπτωτο, ούτε να πηδήξεις δεμένη με ένα σκοινί από κάποια ψηλή γέφυρα. Μπορείς όμως να δοκιμάσεις γεύσεις από κάθε γωνία του κόσμου, να ταξιδέψεις μόνη σου σε μία ευρωπαϊκή πόλη που από μικρή θες να επισκεφθείς, να μάθεις επιτέλους τανγκό, φλαμένκο ή ό,τι εσύ πιστεύεις πως θα σου ταιριάζει καλύτερα. Ευτυχώς οι επιλογές και οι… απολαύσεις, δεν τελειώνουν ποτέ!

Έξι στόχοι που αξίζει να βάλεις αυτόν τον Σεπτέμβρη

Άρχισε να σκέφτεσαι πιο θετικά

Σίγουρα γνωρίζεις πως η θετική σκέψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου. Ακόμη κι αν δεν φημίζεσαι για την… αισιοδοξία σου, μπορείς πάντα να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να σκέφτεται πιο θετικά και σταδιακά να το αλλάξεις. Με άλλο λόγια, μην εμμένεις άλλο σε λάθη του παρελθόντος, προσπάθησε να βλέπεις τα εμπόδια που προκύπτουν ως κάτι προσωρινό που σύντομα θα ξεπεραστεί και θα σε κάνει ακόμη πιο δυνατή. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου που τα πράγματα πολλές φορές δεν έχουν την επιθυμητή τροπή. Κάθε φορά που κάποια αρνητική σκέψη πάει να «τρυπώσει» στο μυαλό σου, θυμήσου κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, είτε αυτό είναι ένα πρόσωπο, μία εικόνα, ένα τραγούδι.

Δημιούργησε μία «ιεροτελεστία» ύπνου

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να μην κατάφερες ούτε ένα βράδυ να συμπληρώσεις το -σύμφωνα με τους ειδικούς- αναγκαίο 8ωρο ύπνου, ήρθε ο καιρός όμως να αλλάξει αυτό. Όσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος που απολαμβάνεις κάθε βράδυ, τόσο πιο υγιής και ξεκούραστος είναι ο οργανισμός σου. Ακριβώς για αυτό θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα καθημερινό πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθείς πριν πέσεις στο κρεβάτι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα χαλαρωτικό ντους, μερικές σελίδες από το βιβλίο που διαβάζεις, ακόμη και ένα ζεστό ρόφημα. Δοκίμασε διαφορετικές «τεχνικές» και συμβουλές, μέχρι να βρεις την «ιεροτελεστία» που σε εξυπηρετεί περισσότερο.

Έξι στόχοι που αξίζει να βάλεις αυτόν τον Σεπτέμβρη

Πάτα «φρένο» στην αναβλητικότητα

Ένα από τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα σε εμάς και τους στόχους μας, είναι η ίδια μας η αναβλητικότητα. Κακά τα ψέματα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τύχει να επιλέξουμε τη διασκέδαση από την εργασία ή έχουμε προτιμήσει να αναβάλουμε επ’ αόριστον κάτι που μας αγχώνει, με αποτέλεσμα έπειτα από καιρό να μας στρεσάρει ακόμη περισσότερο. Υποσχέσου λοιπόν στον εαυτό σου πως από αύριο κιόλας θα διαγράψεις τη λέξη «αργότερα» από το λεξιλόγιό σου και θα προσπαθείς να διεκπεραιώνεις κάθε υποχρέωση στην ώρα της.

Κάνε λίγη παραπάνω οικονομία

Θυμάσαι τον κουμπαρά που είχαμε στο ράφι του παιδικού μας δωματίου όταν ήμασταν μικρές; Τοποθετώντας έναν ίδιο στο σπίτι σου, μπορείς να αποταμιεύεις κάθε μήνα λίγα χρήματα και να τα επενδύεις με το πέρας αυτού, όπως εσύ θεωρείς καλύτερα. Ακόμη ευκολότερο θα είναι αν θέσεις ένα μεγαλεπήβολο στόχο πρώτα, όπως ένα ταξίδι. Έτσι θα έχεις ένα κίνητρο επιπλέον να εξοικονομείς χρήματα.