Έντονοι πόνοι περιόδου


Ευ Ζην
8/11/2019
Tips & Tricks για να αντιμετωπίσεις τους έντονους πόνους στην περίοδό σου!

Πώς εξηγούνται οι έντονοι πόνοι περιόδου

Οι πολύ έντονοι πόνοι περιόδου δεν είναι καθόλου διασκεδαστικοί. Μερικές φορές το μόνο που θέλεις να κάνεις όταν τους έχεις είναι να μείνεις σπίτι κουλουριασμένη στο κρεβάτι κάτω από το αγαπημένο σου πάπλωμα και να βλέπεις ρομαντικές κωμωδίες. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις γιατί έχεις έντονους πόνους περιόδου, πότε είναι εντελώς φυσιολογικοί, τι μπορείς να κάνεις για να τους απαλύνεις και πότε να ζητάς βοήθεια!

 

Τι προκαλεί τους πόνους περιόδου;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι πόνοι περιόδου είναι φυσιολογικοί, ακόμα και όταν είναι έντονοι. Όλες οι γυναίκες τούς έχουν κάποιες φορές. Οι πόνοι περιόδου –έντονοι ή όχι– τελικά προκαλούνται από τις προσταγλανδίνες, δηλαδή ουσίες σαν τις ορμόνες που παράγει το σώμα σου και που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, βοηθώντας τη να αποβάλει τον ιστό και το αίμα από την περιττή επένδυση της μήτρας με τη μορφή κοκκινωπών υγρών –δηλ. την έμμηνο ρύση– όταν έχεις περίοδο. Οι πόνοι περιόδου αρχίζουν συνήθως 1-2 μέρες πριν από την αρχή της περιόδου.

Δυστυχώς, όσο περισσότερο διαρκεί η περίοδος και όσο περισσότερο αίμα έχεις, τόσο πιθανότερο είναι να έχεις έντονους πόνους περιόδου. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα σου θα κάνει συσπάσεις για περισσότερο χρόνο και θα αποβάλει μεγαλύτερο όγκο υγρών.

Μπορείς να είσαι ήσυχη. Δεν είναι απαραίτητο αυτό να συμβαίνει κάθε μήνα. Η ένταση των πόνων περιόδου –και τα συμπτώματα της περιόδου γενικότερα– ποικίλλουν από μήνα σε μήνα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η διατροφή ή οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονους πόνους για το συγκεκριμένο μήνα. Επομένως, αν πονάς περισσότερο, παρατήρησε τι διαφορετικό έφαγες ή έκανες εκείνο το μήνα. Μπορεί να έχει κάποια επιρροή.

Οι πιο έντονοι πόνοι περιόδου είναι συνήθως δείγμα αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών σου το συγκεκριμένο μήνα. Αυτό συνήθως διορθώνεται από μόνο του. Αν σε απασχολεί όμως, συμβουλέψου τον γιατρό σου.

 

Πώς να ανακουφιστείς από τους έντονους πόνους περιόδου

Το να διατηρείς τους μύες σου χαλαρούς είναι βασικό για να αντισταθμίσεις τους έντονους πόνους. Το να διατηρείσαι ζεστή είναι μια καλή αρχή. Αγκάλιασε μια θερμοφόρα, κάνε ένα ζεστό μπάνιο ή κουλουριάσου στο κρεβάτι με τις αγαπημένες σου πιτζάμες.

Η ελαφριά άσκηση επίσης βοηθάει, επειδή αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προς τις περιοχές που πονάνε. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ έντονη. Κάνε κάτι απλό: μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο, λίγη ήπια γιόγκα, διατάσεις ή ένα γρήγορο και εύκολο πρόγραμμα στο γυμναστήριο.     

Η ενυδάτωση επίσης μπορεί να απαλύνει τους έντονους πόνους περιόδου. Αυτό σημαίνει να πίνεις πολύ νερό και να αποφεύγεις την καφεΐνη και τις αλμυρές τροφές.

Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να μιλήσεις με τη μητέρα σου ή κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι για τα απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού.

 

Πότε είναι καλό να συμβουλευτείς γιατρό

Αν οι πόνοι περιόδου σου είναι χειρότεροι από ό,τι συνήθως και δεν περνούν με τα απλά παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, μίλησε με τον γιατρό σου. Μαζί θα βρείτε την αιτία αλλά και τη λύση.

 

Προετοιμασία για την περίοδο

Τα καλά νέα είναι ότι οι πόνοι περιόδου σε προειδοποιούν ότι ετοιμάζεται να σου έρθει η περίοδος. Όταν ξεκινήσουν, βεβαιώσου ότι έχεις αρκετές σερβιέτες και ταμπόν, για να είσαι προετοιμασμένη και σίγουρη!