Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σου γύρω από την εφηβεία


Ευ Ζην
14/11/2019
Η εφηβεία θα σου προσφέρει πολλές συναρπαστικές αλλαγές! Διάβασε παρακάτω για το τι να περιμένεις!

Τι είναι εφηβεία;

 

Μέχρι τώρα, μάλλον έχεις ακούσει πολλά για εκείνη! Τι είναι όμως η εφηβεία; Με απλά λόγια, η εφηβεία είναι μια περίοδος σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που συμβαίνουν όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν.

 

Μια άλλη απάντηση στην ερώτηση «τι είναι εφηβεία» είναι η περίοδος κατά την οποία αναπτύσσονται τα όργανα αναπαραγωγής που έχεις στο σώμα σου. Μέχρι το τέλος της εφηβείας, τα κορίτσια έχουν αρχίσει να έχουν ωορρηξία - ή αλλιώς να απελευθερώνουν ένα ωάριο από τις ωοθήκες τους μία φορά το μήνα - και τα αγόρια έχουν αναπτύξει σπερματοζωάρια. Αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, ξεκινά μια εγκυμοσύνη.

 

Η εφηβεία είναι μια περίοδος με πολλές συναρπαστικές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. Παρόλα αυτά, μπορεί να συνοδεύεται και από κάποια σύγχυση. Εξάλλου, βιώνεις πολλά νέα πράγματα για πρώτη φορά στη ζωή σου. Αυτό μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σε σχέση με την εφηβεία. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε κάποιες απαντήσεις!

 

Γιατί ξεκινά η εφηβεία;

 

Η εφηβεία ξεκινά από τον εγκέφαλό σου, όταν η υπόφυση στέλνει μήνυμα στις ωοθήκες σου για να αρχίσει να παράγει περισσότερα οιστρογόνα, τη βασική θηλυκή ορμόνη. Στα αγόρια, η υπόφυση στέλνει μήνυμα στους όρχεις να αρχίσουν να παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη. Αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών προκαλούν αλλαγές στο σώμα και στα συναισθήματά σου.

 

Πότε ξεκινά η εφηβεία;

 

Η εφηβεία μπορεί να αρχίσει στα κορίτσια από την ηλικία των 8 μέχρι 14 ετών. Το πότε θα ξεκινήσει η εφηβεία σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική. Το αν ξεκινήσει πιο νωρίς ή πιο αργά δεν είναι ούτε θετικό, ούτε αρνητικό. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και θα περάσει την εφηβεία του με τους δικούς του ρυθμούς. Μην ανησυχείς αν αναπτύσσεσαι πιο γρήγορα ή πιο αργά από τις φίλες σου! 

 

Ποιες είναι οι σωματικές ενδείξεις της εφηβείας;

 

Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στην εφηβεία, πολλές σωματικές αλλαγές συμβαίνουν τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.

 

Στα αγόρια: 

 • Μπορεί να μεγαλώσει το στήθος
 • Μεγαλώνουν οι ώμοι και το σώμα γίνεται πιο μυώδες
 • Η φωνή «σπάει» και γίνεται πιο βαθιά
 • Μεγαλώνει το μήλο του Αδάμ
 • Μπορεί να εμφανιστεί τριχοφυΐα στο θώρακα
 • Μεγαλώνουν το πέος και οι όρχεις
 • Παράγονται σπερματοζωάρια

   

  Στα κορίτσια:

 • Αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος
 • Ξεκινούν οι κολπικές εκκρίσεις
 • «Γεμίζουν» οι γοφοί και αποκτάς καμπύλες
 • Μπορεί να αλλάξουν τα χείλη του αιδοίου
 • Ξεκινά η περίοδός σου (ή αλλιώς έμμηνος ρύση), δηλαδή αποβάλλεις ιστό και αίμα από τη μήτρα σου μέσω του κόλπου σου.

 

Σε αγόρια και κορίτσια:

 • Μπορεί να βιώνεις πιο έντονα τα συναισθήματά σου
 • Η ανάπτυξη του εγκεφάλου βελτιώνει τον τρόπο σκέψης και αντίληψης που έχεις
 • Ψηλώνεις
 • Το δέρμα σου γίνεται πιο λιπαρό και μπορεί να βγάλεις σπυράκια
 • Ιδρώνεις περισσότερο, το σώμα αναπτύσσει τη δική του οσμή
 • Αναπτύσσεις τριχοφυΐα στο σώμα: στο πρόσωπο, τις μασχάλες, τα πόδια και την ηβική περιοχή

 

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις αυτές τις αλλαγές

 

Η πρώτη σου περίοδος είναι ένα από τα ορόσημα της εφηβείας και θα πρέπει να διαρκεί από 2 μέχρι 7 μέρες κάθε μήνα.

 

Είπαμε ότι τα μαλλιά και το δέρμα σου γίνονται πιο λιπαρά. Ιδρώνεις περισσότερο. Το σώμα σου θα αναπτύξει τη δική του οσμή. Αυτά τα στοιχεία της εφηβείας μπορεί να μην είναι τόσο διασκεδαστικά, αλλά όλοι τα περνάμε, ακόμα και όλοι οι φίλοι και οι φίλες σου! Οπότε, δεν είσαι μόνη σου σε αυτό! Η εφηβεία είναι μια καλή περίοδος για να αναπτύξεις το δικό σου προσωπικό πρόγραμμα υγιεινής που περιλαμβάνει συχνά ντους και φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου.

 

Ποιες είναι οι συναισθηματικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εφηβεία;

 

Η εφηβεία επίσης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και βλέπεις τον κόσμο γύρω σου. Μπορεί να αρχίσεις να νιώθεις πιο ώριμη και έτοιμη να αποφασίζεις εσύ για τον εαυτό σου. Αυτό κάνει την εφηβεία μια συναρπαστική περίοδο για να δοκιμάσεις νέες ικανότητες και χόμπι και για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις. 

 

Στη διάρκεια της εφηβείας μπορεί επίσης να βιώνεις πιο έντονα συναισθήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν νέα και συναρπαστικά συναισθήματα προς τους συνομηλίκους σου – μπορεί ακόμα και να ερωτευτείς. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις αλλαγές στη διάθεση. Πάρε μια βαθιά ανάσα και παρατήρησε τα συναισθήματά σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς καλύτερα ή να τα συζητήσεις με κάποιον που εμπιστεύεσαι.  

 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

 

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την εφηβεία, θα μπορούσες να μιλήσεις με κάποια ενήλικη γυναίκα που εμπιστεύεσαι, τη μεγαλύτερη αδερφή σου ή κάποια φίλη. Μπορεί να νιώθεις άβολα να ξεκινήσεις μια τέτοια συζήτηση, αλλά όλοι περνάμε την εφηβεία και το να μιλήσεις μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.

 

Τώρα που γνωρίζεις τι είναι η εφηβεία, ελπίζουμε ότι αυτό θα σε βοηθήσει να ξέρεις τι να περιμένεις καθώς το σώμα και τα συναισθήματά σου αλλάζουν, για να απολαύσεις περισσότερο αυτή την περίοδο της ζωής σου!