Μήπως η περίοδός σας σάς στερεί τον ύπνο;


Ευ Ζην
4/10/2018
Εκτός από πονοκεφάλους, σπυράκια και κράμπες, η περίοδος μπορεί να διαταράξει και τον ύπνο σας. Δείτε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Είτε δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε είτε στριφογυρίζετε όλη νύχτα στο κρεβάτι, η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται συχνά με την περίοδο. Οι 'ένοχοι' είναι οι ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι οποίες επηρεάζουν τον κύκλο του ύπνου. Όπως είναι φυσικό, είναι ακόμη πιο δύσκολο να κοιμηθείτε όταν υποφέρετε συγχρόνως από κράμπες, φούσκωμα, πόνο στην πλάτη, πονοκεφάλους και μεγάλη ροή, για να μην αναφέρουμε και το φόβο των διαρροών. Στη συνέχεια αναφέρουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η περίοδος καθώς και τις λύσεις που θα σας βοηθήσουν να διώξετε την αϋπνία και να κοιμηθείτε σαν πουλάκι!  

Το πρόβλημα: Είστε ζεστή και αισθάνεστε δυσφορία

Η αιτία: Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να απορρυθμιστεί μετά την ωορρηξία και αυτός είναι ο λόγος που αισθάνεστε ξαφνικά ότι το δωμάτιό σας βράζει από τη ζέστη! Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι η θερμοκρασία του σώματος μετά την ωορρηξία μπορεί να αυξηθεί έως και μισό βαθμό. Το πρόβλημα είναι ότι κοιμόμαστε καλύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι ελαφρώς χαμηλότερη.

Η λύση: Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό και τα σκεπάσματά σας ελαφριά. Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε το σώμα σας για τον ύπνο κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή ντους πριν ξαπλώσετε. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, όμως η αντίθεση μεταξύ του ζεστού μπάνιου και της δροσερής ατμόσφαιρας του δωματίου σας θα μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τον πολυπόθητο ύπνο. 

Το πρόβλημα: Η ανησυχία δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι

Η αιτία: Μπορεί να ταλαιπωρείστε ακόμη από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή να ανησυχείτε μήπως υπάρξουν διαρροές από τη σερβιέτα σας. Όπως και να 'χει, είναι λογικό το μυαλό σας να μην είναι σε κατάσταση που να επιτρέπει τον ύπνο.

Η λύση: Οι σερβιέτες Always Platinum Ultra Night προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία χάρη στον ενισχυμένο πυρήνα και περισσότερη απαλότητα, για άνετες και προστατευμένες νύχτες! Κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ή ήπιες ασκήσεις γιόγκα πριν ξαπλώσετε, μπορεί επίσης να βοηθήσουν καθώς χαλαρώνοντας το σώμα σας θα ωθήσετε το μυαλό σας να κάνει το ίδιο.

Το πρόβλημα: Φάγατε τόσο που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Η αιτία: Η περίοδος μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αντισταθείτε σε λιχουδιές όπως πίτσα και παγωτό, τις βραδινές ώρες. Το πρόβλημα είναι ότι τα μεταμεσονύχτια σνακ φουσκώνουν πολύ ενώ συντελούν στην αϋπνία.

Η λύση: Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι πριν ξαπλώσετε, ξεχάστε τις λιπαρές και γεμάτες ζάχαρη λιχουδιές και επιλέξτε κάτι μικρότερο και ευκολότερο στην πέψη, όπως μια μπανάνα ή ένα μπολ με φυσικό στραγγιστό γιαούρτι.

Το πρόβλημα: Κοιμηθήκατε αλλά αισθάνεστε ακόμα άτονη.

Η αιτία: Οι διαταραχές των ορμονών μπορεί να επηρεάσουν τα στάδια που ο ύπνος είναι βαθύς, το οποίο σημαίνει ότι ακόμη κι αν κοιμηθήκατε οχτώ ώρες, ο ύπνος μπορεί να μην ήταν αναζωογονητικός.

Η λύση: Η άσκηση συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου. Επιπλέον, ο δραστήριος τρόπος ζωής μειώνει το άγχος και χαρίζει ενέργεια. Έτσι ωφελείστε διπλά.

Το πρόβλημα: Δεν σας παίρνει ο ύπνος.

Η αιτία: Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης στον οργανισμό σας πέφτουν κατακόρυφα. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά στην προσπάθειά σας να αποκοιμηθείτε, καθώς η προγεστερόνη έχει ήπια υπνωτική δράση.

Η λύση: Τις ημέρες πριν από την περίοδό σας φροντίστε όσο μπορείτε να μην παρεκκλίνετε από τις συνήθεις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνετε το σώμα σας να αποκοιμιέται ευκολότερα.