Αίμα πριν την περίοδο και όσα πρέπει να γνωρίζεις


Ευ Ζην
4/11/2021

Μην αγχώνεσαι αν παρατηρήσεις κηλίδες αίματος πριν την περίοδό σου! Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν σε αυτές και συνήθως είναι κάτι φυσιολογικό. Σε κάθε περίπτωση, μην τις μπερδεύεις με την αιμορραγία και κυρίως, να παραμένεις ψύχραιμη! Γιατί; Θα σε βοηθήσει το να διαβάσεις παρακάτω τα αίτια!

Ποια είναι η αιτία για το αίμα πριν την περίοδο;

Αν δεις λίγο αίμα στο εσώρουχό σου πριν την περίοδο, μπορεί να μπερδευτείς. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Συνήθως δεν είναι σοβαρό, ειδικά αν ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις. Το να γνωρίζεις την αιτία μπορεί να περιορίσει τον πανικό που θα νιώσεις αν δεις αίμα στο εσώρουχό σου χωρίς να το περιμένεις. Εδώ θα σου εξηγήσουμε τις αιτίες και πώς να προετοιμαστείς γι’ αυτό.

Αιμορραγία σε σχέση με κηλίδες αίματος – ποια είναι η διαφορά;

Μια μικρή ποσότητα αίματος πριν την περίοδο ονομάζεται κηλίδες αίματος. Έχουν ροζ ή καφετί χρώμα και μπορεί να τις δεις στο χαρτί υγείας όταν σκουπιστείς ή στο εσώρουχό σου. Όσο για την ποσότητα, φαντάσου ότι είναι τόσο ώστε να αφήσει λεκέ σε ένα ανοιχτόχρωμο εσώρουχο αλλά όχι αρκετό για να φορέσεις ταμπόν.

Είναι σημαντικό να ξέρεις τη διαφορά ανάμεσα στις κηλίδες αίματος και στην αιμορραγία. Αν έχεις τόσο αίμα που μουλιάζει το εσώρουχό σου και δεν περιμένεις περίοδο, συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Οι κηλίδες αίματος πριν την περίοδο είναι φυσιολογικές;

Είναι απόλυτα φυσιολογικές. Μπορεί να τις παρατηρήσεις μέχρι και μία βδομάδα πριν την περίοδο. Αν ξέρεις γιατί συμβαίνει θα νιώθεις πιο χαλαρή και παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες.

Το πιο σημαντικό με τις κηλίδες αίματος είναι να παρατηρήσεις τι είναι φυσιολογικό για σένα. Αν κανονικά δεν έχεις καθόλου αίμα πριν την περίοδο, αλλά ξαφνικά αρχίσεις να παρατηρείς ροζ ή καφέ κηλίδες, ίσως είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Πώς εξηγούνται οι κηλίδες αίματος;

Μία φορά το μήνα, το επίπεδο των ορμονών στο σώμα πέφτει. Έτσι, το σώμα σου γνωρίζει ότι δεν είσαι έγκυος και δίνει σήμα στην εσωτερική επένδυση της μήτρας σου για να αποβληθεί από το σώμα σου. Μερικές φορές, η επένδυση της μήτρας δεν αποσυντίθεται ομοιόμορφα και αρχίζει να αποβάλλεται λίγο πριν την περίοδο. Αυτή είναι η αιτία για τις ροζ ή καφέ κηλίδες αίματος πριν την περίοδό σου.

Μερικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κηλίδων αίματος. Για παράδειγμα:

Η περίοδός σου μόλις ξεκίνησε

Μερικά κορίτσια εμφανίζουν κηλίδες αίματος την πρώτη φορά που τους έρχεται περίοδος. Αν η έμμηνος ρύση είναι κάτι καινούριο για το σώμα σου, μπορεί να μην έχει συνηθίσει ακόμα ούτε την περίοδο ούτε τις ορμόνες που συνδέονται με αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις ακανόνιστη περίοδο και κηλίδες αίματος πριν την περίοδο για τον επόμενο χρόνο περίπου. Μην ανησυχείς. Με τον καιρό όλα ρυθμίζονται: το σώμα σου θα συνηθίσει σχετικά σύντομα και θα καταλήξει σε έναν πιο αξιόπιστο κύκλο! 

Ωορρηξία

Μερικά κορίτσια και γυναίκες εμφανίζουν κηλίδες αίματος κατά την ωορρηξία, δηλαδή όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο. Η ωορρηξία συμβαίνει ακριβώς στη μέση του κύκλου σου, συνήθως 14 μέρες μετά την πρώτη μέρα της περιόδου σου. Η αλλαγή στις ορμόνες που συμβαίνει στη διάρκεια της ωορρηξίας μπορεί να προκαλέσει λίγο αίμα πριν την περίοδό σου. Μια ανισορροπία στις ορμόνες που επηρεάζει την ωορρηξία μπορεί επίσης να προκαλέσει λίγο αίμα στη μέση του κύκλου σου. Αν όμως έχεις πολύ αίμα και ανησυχείς, συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Άλλες αλλαγές στην ορμονική ισορροπία σου

Παράγοντες όπως το άγχος ή μια αλλαγή στα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν  επίσης να αλλάξουν την ορμονική ισορροπία σου και να προκαλέσουν λίγο αίμα πριν την περίοδό σου. Αν και αυτό μπορεί να σε τρομάξει, δεν είναι ανησυχητικό.

Τι μπορώ να κάνω για τις κηλίδες αίματος;

Αν έχεις μόνο κηλίδες αίματος, μην ανησυχείς. Φόρεσε απλώς ένα σερβιετάκι όπως τα Always Dailies. Δεν λειτουργούν όπως οι σερβιέτες, αλλά είναι πιο λεπτά και πολύ πιο εύκαμπτα, οπότε είναι ιδανικά για τις μέρες που είναι υπερβολικό να φορέσεις σερβιέτα αλλά χρειάζεσαι κάποια προστασία. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο λεπτά και εύκαμπτα που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς! Επίσης, τα Always Dailies κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα για κάθε είδος εσωρούχου!