Όσα θέλετε να μάθετε για το ξεχασμένο ταμπόν


Ευ Ζην
12/11/2019
Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των γυναικών είναι «Μπορεί το ταμπόν να μείνει μέσα στον κόλπο»; Διαβάστε παρακάτω!

Η έλευση της περιόδου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να σταματήσετε να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν για λίγες ημέρες κάθε μήνα. Μπορεί να θέλετε να πάτε σε ένα πάρτι σε πισίνα, να παίξετε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή απλά να χαλαρώσετε στην παραλία. Το ταμπόν είναι η λύση!
Το ταμπόν μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί σωτήριο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Απλά το τοποθετείτε μέσα στον κόλπο και το μόνο που βλέπετε είναι το κορδόνι που κρέμεται, ενώ το εσώρουχο δεν λεκιάζεται. Έτσι είστε καθαρή και ξέγνοιαστη! Το ερώτημα, όμως, που απασχολεί πολλές κοπέλες είναι το εξής:

Μπορεί να χαθεί το ταμπόν;

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Το ταμπόν δεν μπορεί να χαθεί μέσα σας γιατί δεν το επιτρέπει η ανατομία του σώματός σας, αφού παραμένει στον κόλπο. Στο τέλος του κόλπου –που αποτελεί το σωλήνα που οδηγεί στη μήτρα– βρίσκεται ο τράχηλος της μήτρας, ο οποίος έχει μόνο ένα μικροσκοπικό άνοιγμα (με μέγεθος ίσο με την άκρη ενός μολυβιού) για να διέρχεται το αίμα της περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι το ταμπόν δεν μπορεί να περάσει από τον κόλπο στη μήτρα μέσω του τραχήλου. Επομένως πραγματικά δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου μπορεί να πάει! Μπορεί λοιπόν να χαθεί το ταμπόν; Η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατο.

Πώς αφαιρώ το ταμπόν;

Η αφαίρεση του ταμπόν είναι εύκολη. Το ταμπόν διαθέτει ένα κορδονάκι που κρέμεται έξω από το σώμα σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να είστε σίγουρη ότι δεν θα χαθεί. Όταν είστε έτοιμη να * αφαιρέσετε το ταμπόν, τραβήξτε απαλά το κορδονάκι μέχρι να βγει. Τυλίξτε το και πετάξτε το. Αυτό ήταν! Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια απλή κίνηση. Πανεύκολο! Το ταμπόν δεν χάνεται.

Τι κάνω αν δεν βρίσκω το κορδόνι;

Εάν το κορδόνι του ταμπόν δεν κρέμεται εκτός του κόλπου όταν πάτε να το αφαιρέσετε, μην πανικοβληθείτε. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το κορδόνι μπορεί να τυλιχτεί μέσα σας. Μόνο με αυτήν την έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ταμπόν έμεινε μέσα στον κόλπο. Μην ανησυχείτε όμως: είναι ακόμη στη θέση του και μπορείτε να το αφαιρέσετε. Δεν είναι κάτι δύσκολο, απαιτεί μόνο λίγο περισσότερο κόπο. Μπορείτε να βγάλετε το ταμπόν από τον κόλπο με τα δάχτυλά σας. Ο κόλπος έχει μήκος από 7 έως 13 εκατοστά. Εντοπίστε το ταμπόν διά της αφής εντός του κόλπου, πιάστε το και τραβήξτε το προς τα έξω.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Εάν προσπαθήσατε αλλά δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε το ταμπόν σας, μην το αγνοήσετε. Το ταμπόν δεν πρέπει να παραμείνει μέσα σας για πολύ μεγάλο διάστημα διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας το αφαιρέσει. Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν συνεχώς τέτοιου είδους καταστάσεις. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το ζήτημα όσο είναι νωρίς παρά να εκτεθείτε στον κίνδυνο μιας μόλυνσης.

Έχετε την εντύπωση ότι ξεχάσατε να βγάλετε το ταμπόν στο τέλος της περιόδου σας ή ότι κόλλησε; Μια ένδειξη ότι δεν έχετε αφαιρέσει ένα ξεχασμένο ταμπόν είναι η δυσοσμία του κόλπου. Μια άλλη ένδειξη ενός ξεχασμένου ταμπόν είναι οι κολλώδεις εκκρίσεις σε χρώμα εκτός του συνηθισμένου, ενδεχομένως αναμεμειγμένες με αίμα.

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες χρήσης για να είστε σίγουρη ότι δεν πρόκειται ποτέ να ανησυχήσετε για ένα… ξεχασμένο ταμπόν:

  • Σιγουρευτείτε πάντα ότι έχετε αφαιρέσει το προηγούμενο ταμπόν πριν βάλετε ένα καινούριο. Μην τοποθετείτε ποτέ δύο ταμπόν ταυτόχρονα.
  • Φροντίστε να αλλάζετε το ταμπόν τουλάχιστον κάθε 8 ώρες. Για την ακρίβεια, προτείνουμε να το αλλάζετε κάθε 4 με 6 ώρες, ανάλογα με τη ροή σας.
  • Στο τέλος της περιόδου, σιγουρευτείτε ότι έχετε αφαιρέσει και το τελευταίο ταμπόν. Ένα ξεχασμένο ταμπόν μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, ενώ διατρέχετε και τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν είστε από εκείνες που ξεχνούν, βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας.

Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε αφού αφαιρέσετε ένα ταμπόν που είχατε ξεχάσει και έμεινε μέσα στον κόλπο; Τυλίξτε το και πετάξτε το, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο ταμπόν. Έχετε το νου σας για τυχόν ενδείξεις μόλυνσης, όπως υψηλό πυρετό, ρίγος, εμετό, διάρροια ή μυϊκούς πόνους. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα είναι ενδείξεις μιας εξαιρετικά σπάνιας μόλυνσης που όμως θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, γνωστή ως Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ). Εάν εμφανίσετε τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.

Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν για πρώτη φορά, σας συγχαίρουμε για την επιλογή σας! Η χρήση του ταμπόν είναι εύκολη ενώ οι κίνδυνοι χρήσης εξαιρετικά χαμηλοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αδύνατο να χαθεί το ταμπόν μέσα σας. Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν για πρώτη φορά, προτείνουμε το TAMPAX Pearl Compak Regular. Είναι εύκολο στη χρήση χάρη στο στρογγυλεμένο, απαλό άκρο του και στη λαβή με ραβδώσεις για σταθερό κράτημα. Δοκιμάστε το και ασχοληθείτε ξέγνοιαστα με ό,τι σας ευχαριστεί, ακόμη κι αν έχετε την περίοδό σας!