Τι όψη έχουν οι εκκρίσεις εγκυμοσύνης


Ευ Ζην
28/09/2022
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις εκκρίσεις εγκυμοσύνης

Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr Tariq Miskry, Σύμβουλο Γυναικολόγο και Μαιευτήρα


Όταν είστε έγκυος, κάθε μικρή αλλαγή στο σώμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία και μπορείτε να ερμηνεύσετε καθεμία από αυτές ως ένδειξη του τι συμβαίνει με το μωρό σας. Αυτό είναι τέλειο, αρκεί να μην το παρακάνετε υποθέτοντας ότι τα πάντα αποτελούν ενδείξεις ότι κάτι πάει στραβά!


Το ίδιο ισχύει και για τις εκκρίσεις. Μπορεί να αυξηθούν και να αλλάξουν αρκετά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε, δείτε έναν εύχρηστο οδηγό που απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, από το γιατί μπορεί να έχετε διαυγείς υγρές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μέχρι το εάν είναι φυσιολογικές οι παχύρρευστες εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη.


1) Οι πιθανότητες είναι η ποσότητα των εκκρίσεων να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η πλειονότητα των γυναικών θα εντοπίζουν αύξηση των λεπτών, γαλακτωδών ή διαυγών εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι απολύτως φυσιολογικό.


Αυτό οφείλεται στο ότι γίνεται σημαντικότερο από ποτέ για το σώμα να αποτρέψει τυχόν λοιμώξεις που ταξιδεύουν στον κόλπο, τη μήτρα σας – και τελικά στο μωρό. Αυτές οι εκκρίσεις λειτουργούν ως φράγμα που προστατεύει την καλή υγεία του κόλπου, ενώ διατηρούν την ισορροπία του pH.


2) Μην ανησυχείτε όταν εμφανίζεται το φράγμα βλέννας! Το σώμα σας δημιουργεί κάτι που ονομάζεται φράγμα βλέννας για να σφραγίσει τον τράχηλο και να αποτρέψει την είσοδο βακτηρίων. Αυτό παραμένει στη θέση του μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Στην όψη θυμίζει παχύρρευστες εκκρίσεις εγκυμοσύνης σε μορφή ζελέ, μερικές φορές με μικρές κηλίδες αίματος μέσα. Μπορεί να προκαλέσει ανησυχία η εμφάνιση του φράγματος βλέννας, αλλά είναι σημάδι ότι ο τράχηλος αρχίζει να ανοίγει και μπορεί σύντομα να ξεκινήσει ο τοκετός! Όταν πλησιάζετε στο τέλος της περιόδου κύησης, η εμφάνιση του φράγματος – ή «έκθεση» όπως είναι επίσης γνωστό - δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Διαφορετικά επισκεφτείτε τον γιατρό σας για έλεγχο.


3) Οι διαυγείς υγρές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Η υφή των εκκρίσεων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και οι διαυγείς, υγρές εκκρίσεις κατά την εγκυμοσύνη είναι συνήθως κάτι καλό. Μπορεί περιστασιακά να είναι σημάδι κάποιου ΣΜΝ, επομένως, εάν έχετε οποιαδήποτε σημάδια όπως δυσάρεστες ή περίεργες μυρωδιές και φαγούρα ή πόνο στην περιοχή, καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό σας για έλεγχο.


4) Συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστεί μυκητίαση – αλλά δεν θα βλάψει εσάς ή το μωρό σας. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν το pH στον κόλπο σας, καθιστώντας τον επιρρεπή σε λοιμώξεις κολπίτιδας. Αλλά η μυκητίαση αποτελεί πρόβλημα μόνο και μόνο επειδή είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση, επομένως καλύτερα να γνωρίζετε τα σημάδια για να μπορείτε να την αντιμετωπίσετε άμεσα. Εάν παρατηρήσετε μια οσμή που θυμίζει ζύμη, τσούξιμο και πόνο όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα ή παχύρρευστες εκκρίσεις που θυμίζουν τυρί κότατζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλα υποδεικνύουν μυκητίαση. Καλό θα είναι να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία - συνήθως με τη μορφή δισκίου ή κρέμας - για να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη.


5) Τα σερβιετάκια Always σας χαρίζουν αίσθηση φρεσκάδας όλη μέρα, κάθε μέρα. Εάν η αύξηση των εκκρίσεων σας προκαλεί δυσφορία, αξίζει να επενδύσετε σε ένα πακέτο σερβιετάκια Always Dailies. Η χρήση τους σε καθημερινή βάση βοηθά στο να απορροφώνται τα υπερβολικά υγρά και να σας κρατούν στεγνή, με αίσθηση φρεσκάδας. Είναι δερματολογικά ελεγμένα και ασφαλή για καθημερινή χρήση. Έτσι θα μπορείτε να εστιάσετε σε πιο σημαντικά πράγματα – όπως να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας!