Τι προκαλεί την ακράτεια


Ευ Ζην
11/11/2021

Φταίει κάτι που κάνεις; Που καταναλώνεις; Ή έχει απλώς αλλάξει το σώμα σου; Εδώ θα βρεις σημαντικές πληροφορίες για το τι προκαλεί την ευαισθησία της κύστης σου και την ακράτεια.

Τι προκαλεί την ακράτεια;

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται με διάφορες μορφές: διαρροή μεγάλης ποσότητας ούρων ή μικρής, προσωρινή ή χρόνια. Η αιτία μπορεί να είναι μία ή ένας συνδυασμός! Εξαρτάται από τη δική σου περίπτωση. Αυτοί είναι ορισμένοι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεις ακράτεια και τρόποι με τους οποίους μπορείς να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου.

Αιτίες ακράτειας – Προσωρινή

Πιθανές αιτίες: Τρόφιμα και ποτά που μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή ακράτεια.

Συχνοί λόγοι:

  • Τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια επειδή ερεθίζουν την κύστη. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Πικάντικα τρόφιμα
  • Πολύ όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή
  • Πολλές φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ακράτεια. Αυτή συνήθως εξαφανίζεται μόλις σταματήσεις να λαμβάνεις το φάρμακο.
  • Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να ερεθίσουν την κύστη, να την καταστήσουν υπερβολικά ευαίσθητη και να δημιουργήσουν την αίσθηση επιτακτικής ανάγκης για ούρηση, ακόμα κι αν η κύστη δεν είναι γεμάτη. Η ακράτεια αυτής της μορφής θα περάσει μαζί με τη λοίμωξη.
  • Η δυσκοιλιότητα πιέζει την κύστη και το πυελικό έδαφός σου, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να ελέγξεις τις μικροδιαρροές ούρων.

Αιτίες ακράτειας – Επίμονη

Οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα σου, μπορούν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενη ακράτεια ούρων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός εξασθενούν το πυελικό έδαφος και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και νευρολογική βλάβη στην περιοχή της πυέλου. Αμφότερα προκαλούν ακράτεια.
  • Αλλαγές λόγω ηλικίας και εμμηνόπαυσης – οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σου που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνεις, μπορούν να προκαλέσουν εξασθενημένο πυελικό έδαφος, το οποίο αποτελεί συχνά αιτία ακράτειας.
  • Η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στο πυελικό σου έδαφος, καθιστώντας πιο δύσκολη τη συγκράτηση των ούρων όταν ασκείται πίεση από καθημερινές δραστηριότητες όπως γέλιο, φτάρνισμα ή βήχας.
  • Η υστερεκτομή και άλλες προηγούμενες πυελικές χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να προκαλέσουν νευρολογική βλάβη στην ουροδόχο κύστη και στα γύρω νεύρα.
  • Πολλές άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η νόσος του Πάρκινσον, μπορούν να διαταράξουν τις διαδρομές των νεύρων μεταξύ του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης σου, καθιστώντας πιο δύσκολο να νιώσεις ότι πρέπει να ουρήσεις πριν είναι πολύ αργά.

Η βαθύτερη κατανόηση των αιτιών της επίμονης ακράτειας ούρων, όπως το γιατί η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ή πώς η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει διαρροές από την ουροδόχο κύστη, θα σε βοηθήσει πραγματικά να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη συνομιλία σου με τον/την ιατρό σου.

Τύποι ακράτειας

Είτε είναι προσωρινή, είτε επίμονη, η ακράτεια εκδηλώνεται με τρεις διαφορετικούς τύπους: επιτακτική ακράτεια, ακράτεια από προσπάθεια ή ακράτεια υπερπλήρωσης. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες πληροφορίες για κάθε τύπο ακράτειας και πώς μπορείς να τον διαχειριστείς.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις διαρροές από την κύστη μου;

Ό,τι κι αν προκαλεί την ακράτεια, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν. Με τους κατάλληλους συμμάχους, δεν θα χρειαστεί να αφήσεις την ακράτεια να επηρεάσει τη ζωή σου. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοράς πάνα! Η ALWAYS DISCREET προσφέρει σερβιετάκια, σερβιέτες και εσώρουχα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις γυναίκες και για όλους τους τύπους ακράτειας. Μόλις βρεις το προϊόν ALWAYS DISCREET που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, θα δεις ότι τα προβλήματα με την υπερδραστήρια κύστη σου, δεν θα είναι ικανά να σε κρατήσουν μακριά από βόλτες, εξόδους για χορό ή χρόνο με τη σχέση σου.