Δύσκολα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου


Ευ Ζην
4/08/2020
Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από τα έντονα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Τα βαριά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου –ή αλλιώς συμπτώματα PMS– προκαλούνται από τις μεταβολές των ορμονών στο σώμα σου όταν έχεις περίοδο. Σίγουρα είναι ενοχλητικά (στην κυριολεξία!), αλλά είναι απολύτως φυσιολογικά και κάτι που οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα βαριά συμπτώματα του PMS μπορεί να είναι ευαισθησία στο στήθος, πονοκέφαλοι, πόνοι στη μέση, πρήξιμο, κακή διάθεση, κράμπες και λιγούρες, όπως και στην περίπτωση του απλού προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

 

Τι προκαλεί το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο;

Μέρος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι οι κράμπες περιόδου. Οι κράμπες περιόδου προκαλούνται από χημικές ουσίες στον οργανισμό σου που λέγονται προσταγλανδίνες. Αυτές παράγονται από τη μήτρα όταν πλησιάζει η στιγμή να σου έρθει περίοδος. Οι προσταγλανδίνες κάνουν τη μήτρα σου να συσπάται (γι’ αυτό έχεις αυτή την αίσθηση χαμηλά στην κοιλιά σου όταν σου έρχεται περίοδος) για να ωθήσουν την επένδυση της μήτρας –δηλαδή το αίμα της περιόδου– έξω από το σώμα σου μέσω του κόλπου.

Ορισμένους μήνες μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι πολύ έντονα, ενώ άλλους μήνες σχεδόν δεν τα αισθάνεσαι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μικρές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σου μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες σου και αυτές με τη σειρά τους τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

 

Τι να κάνω αν τα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που εμφανίζω είναι πολύ βαριά;

Τα βαριά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου –που ορισμένες φορές ονομάζονται και προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή ή PMDD– επίσης περιλαμβάνουν πολύ έντονη κακή διάθεση και ευερεθιστότητα. Περίπου το 2 έως το 10% των γυναικών εμφανίζει PMDD. Τα πραγματικά ακραία συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου της PMDD μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, μελαγχολία και αρνητικά συναισθήματα. Αν εμφανίζεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα, ζήτησε βοήθεια από κάποιον ενήλικα και επικοινώνησε με ένα γιατρό. Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια! Δεν χρειάζεται να υποφέρεις μόνη σου.

Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις αν τα συμπτώματα που εμφανίζεις λίγο πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της είναι PMDD ή PMS; Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένους εύκολους τρόπους για να διακρίνεις το απλό PMS από την PMDD:

 

  • Βιώνεις ακραίο πόνο
  • Τσακώνεσαι σχεδόν με τους πάντες λίγο πριν από την περίοδό σου
  • Οι αλλαγές στη διάθεσή σου είναι πάρα πολύ απότομες
  • Νιώθεις άγχος και πανικό προτού να σου έρθει περίοδος

 

Επιπλέον, αν τα σωματικά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που εμφανίζεις είναι πολύ βαριά –σε βαθμό που να περιορίζουν τις καθημερινές δραστηριότητές σου, όπως το να πας στο σχολείο ή ακόμα και το να σηκωθείς από το κρεβάτι–, ζήτησε βοήθεια από κάποιον ενήλικα. Επικοινώνησε με το γιατρό σου για να ανακαλύψετε τι προκαλεί τα βαριά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να βρείτε μια λύση μαζί.

 

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου;

Στο μεταξύ, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από τα έντονα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Για την καταπολέμηση των συσπάσεων της μήτρας και την ανακούφιση από τα βαριά συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, είναι βασικό να κρατάς τους μυς σου ζεστούς και να φροντίζεις να μην είναι σφιγμένοι.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένους τρόπους για να αντιμετωπίσεις την PMDD, να χαλαρώσεις τους μυς σου και να ενισχύσεις την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της κοιλιάς.

  • Κάνε ελαφριές διατάσεις γιόγκα
  • Βγες για γρήγορο περπάτημα
  • Κουλουριάσου με μια θερμοφόρα
  • Πίνε νερό
  • Απλώς ξεκουράσου

 

Τα έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου συχνά συνοδεύονται και από πιο μεγάλη ροή περιόδου. Μπορείς να δοκιμάσεις τις σερβιέτες ALWAYS Platinum. Είναι διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη και επίπεδα απορροφητικότητας. Διάλεξε το μέγεθος και το επίπεδο απορροφητικότητας που είναι κατάλληλο για τη ροή σου και απόλαυσε την τέλεια προστασία, χάρη στον υπεραπορροφητικό πυρήνα.

Για έξτρα προστασία τη νύχτα, μπορείς να επιλέξεις την ALWAYS Platinum Ultra Secure Night, με 60% μεγαλύτερο πίσω μέρος* για να είσαι προστατευμένη όπως κι αν κοιμάσαι. 

 

*σε σχέση με το μέγεθος Normal, Νούμερο1