Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις;


Ευ Ζην
28/09/2022

Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις;


Όλο το περιεχόμενο αυτής της σελίδας έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από τον

Dr Tariq Miskry, Σύμβουλο Γυναικολόγο και Μαιευτήρα


Τι είναι οι κολπικές εκκρίσεις;

Μερικές φορές είναι πολλές. Άλλες φορές είναι λίγες. Και κάποιες φορές συνοδεύονται από μια ανεπαίσθητη μυρωδιά. Σε κάθε περίπτωση, θα τις εντοπίσετε στο εσώρουχό σας. Κολπικές εκκρίσεις.


Όλες οι γυναίκες έχουν και είναι απόλυτα φυσιολογικές. Αλλά τι ακριβώς είναι οι κολπικές εκκρίσεις; Τι τις προκαλεί και γιατί εμφανίζονται εκεί; Και - σημαντικότερο όλων – τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;

Είμαστε εδώ για να διαλευκάνουμε το μυστήριο για εσάς.

Γιατί οι γυναίκες έχουν εκκρίσεις;

Οι εκκρίσεις είναι, ουσιαστικά, ένα υγρό που παράγεται στον τράχηλο και τον κόλπο και διατηρεί τα πάντα εκεί χαμηλά καθαρά και σε λειτουργική κατάσταση. Όπως ακριβώς τα μάτια παράγουν δάκρυα για να απαλλαγούν από ερεθισμούς, ο κόλπος διαθέτει αδένες που παράγουν εκκρίσεις για να διατηρήσουν την ευεξία και τα επίπεδα pH του.


Με τον τρόπο αυτό, τα επιβλαβή βακτήρια δυσκολεύονται περισσότερο να εισέλθουν και να προκαλέσουν ερεθισμούς – ή κάτι χειρότερο. Ο κόλπος είναι απίθανος! Αυτή η ουσία διατηρεί την περιοχή υγρή και παρέχει ακόμη και κάποια βοήθεια στη διαδικασία γονιμοποίησης – χρήσιμο αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος!


Είναι φυσιολογικό να έχω εκκρίσεις κάθε μέρα;

Μερικές γυναίκες εμφανίζουν κολπικές εκκρίσεις κάθε μέρα, ενώ άλλες τις εμφανίζουν μόνο περιστασιακά. Οι εκκρίσεις, η συχνότητά και η ποσότητα τους θα ποικίλλουν ανάλογα με τις ορμονικές διακυμάνσεις που βιώνετε κατά τη διάρκεια του μήνα, ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.


Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσετε περισσότερες εκκρίσεις όταν έχετε ωορρηξία, όταν θηλάζετε ή διεγείρεστε σεξουαλικά, ενώ μερικές μέρες μπορεί να βρείτε μερικές σταγόνες στα εσώρουχά σας.


Τι όψη έχουν οι φυσιολογικές εκκρίσεις;


Οι κολπικές εκκρίσεις μπορεί να ποικίλλουν σε πυκνότητα και χρώμα. Μερικές φορές είναι διαυγείς και άλλες πιο γαλακτώδεις. Μερικές φορές είναι υγρές και άλλες έχουν μια πιο ελαστική υφή που μοιάζει με ασπράδι αυγού. Για παράδειγμα, όταν είναι πιο κρεμώδεις και παχύρρευστες, είναι συνήθως σημάδι ότι έρχεται η περίοδός σας. Τα οιστρογόνα απελευθερώνονται καθώς το σώμα προετοιμάζεται για την έμμηνο ρύση. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.


Άλλοι τύποι εκκρίσεων μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν οι εκκρίσεις σας έχουν πυκνή σύσταση, προκαλούν φαγούρα ή έχουν ασυνήθιστο χρώμα (λευκές με υφή σαν τυρί κότατζ, κίτρινες ή πράσινες) ή συνοδεύονται από μια έντονη μυρωδιά, αυτό είναι σημάδι λοίμωξης. Μια επίσκεψη στον γιατρό θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, επομένως είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό.


Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από τις εκκρίσεις;

Πολλές φορές είναι ενοχλητικό να βρίσκετε εκκρίσεις που εμφανίζονται ξανά στα εσώρουχά σας. Ως εκ τούτου, είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσετε ή ακόμα και να αποτρέψετε την εμφάνισή τους.


Αλλά σε αυτές τις στιγμές, καλό είναι να θυμάστε γιατί εμφανίζονται οι εκκρίσεις και να γνωρίζετε ότι η Μητέρα Φύση κάνει τα πάντα για κάποιο λόγο! Επομένως, εάν αυτό που αντιμετωπίζετε είναι υγιείς εκκρίσεις και ψάχνετε τρόπους να τις εξαφανίσετε για μια ευκολότερη ζωή, είναι σίγουρα καιρός να το ξανασκεφτείτε.


Εάν, ωστόσο, έχετε υπερβολικές εκκρίσεις, μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα από πολλά πιθανά προβλήματα και το να φτάσετε στη ρίζα του θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν τρόπο να τις ελαττώσετε. Μερικά κοινά αίτια ασυνήθιστων κολπικών εκκρίσεων μπορεί να είναι:


Αλλεργία: με κάθε σοβαρότητα, ο κόλπος σας ενδέχεται να είναι αλλεργικός σε κάτι. Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το σώμα σας παράγει πολλές εκκρίσεις το τελευταίο διάστημα, σκεφτείτε εάν έχετε αλλάξει κάτι όπως αφρόλουτρο, σκόνη απορρυπαντικού ή μάρκα ταμπόν πρόσφατα.


Αντισύλληψη: Έχετε αρχίσει να παίρνετε νέα αντισυλληπτικά χάπια πρόσφατα; Η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί προκαλέσει χάος στις εκκρίσεις σας, αλλά τα καλά νέα είναι ότι το σώμα θα ηρεμήσει, επομένως μην ανησυχείτε, εκτός αν αυτό συνεχιστεί για περισσότερο από μερικούς μήνες.


Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα: Η μεγαλύτερη ποσότητα εκκρίσεων σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα – όπως πυελικός πόνος, περίεργες μυρωδιές, αποχρωματισμός των εκκρίσεων – θα μπορούσε να είναι σημάδι ΣΜΝ, επομένως το καλύτερο είναι να εξεταστείτε από ειδικό υγείας.


Ένα ξεχασμένο ταμπόν: Ναι, μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά αν υπάρχει ένα ξένο σώμα που έχει ξεμείνει μέσα σας, το σώμα θα κάνει ό,τι μπορεί για να το απομακρύνει. Όσο μεγαλύτερο διάστημα παραμείνει εκεί, τόσο περισσότερο μπορεί να συμβάλλει στη συσσώρευση κακών βακτηρίων, επομένως όσο πιο γρήγορα το αφαιρέσετε, τόσο το καλύτερο!


Πώς να αντιμετωπίσω τις κολπικές εκκρίσεις;

Ακόμα κι αν οι εκκρίσεις σας είναι φυσιολογικές και υγιείς, αν σας δημιουργούν άβολη και υγρή αίσθηση, είναι λογικό να θέλετε να απαλλαγείτε από την ενόχληση. Ευτυχώς, τα σερβιετάκια Always Dailies είναι ειδικά σχεδιασμένα για να απορροφούν τις καθημερινές κολπικές εκκρίσεις, χαρίζοντάς σας αίσθηση φρεσκάδας και αυτοπεποίθηση όλη την ημέρα.


Τα σερβιετάκια Always Dailies διατίθενται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και απορροφητικές ικανότητες, ώστε να μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς. Με τα Always Dailies μπορείτε να διατηρήσετε την πρωινή αίσθηση φρεσκάδας στο εσώρουχο σας όλη μέρα, κάθε μέρα.


Τοποθετήστε ένα στο εσώρουχό σας το πρωί ή κρατήστε ένα στην τσάντα σας για να το έχετε εύκαιρο όποτε το χρειαστείτε. Καθώς έχουν ελεγχθεί δερματολογικά, είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση.