Τι είναι η μεικτή ακράτεια


Ευ Ζην
30/07/2021

Η ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν τα ούρα εξέρχονται ακούσια από την κύστη. Μπορεί να αφορά μικροδιαρροές, έως και πλήρη εκκένωση της κύστης. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ακράτειας και ένας από αυτούς είναι η μεικτή ακράτεια. Αν και είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, η μεικτή ακράτεια δεν χρειάζεται να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σου.

Τι είναι η μεικτή ακράτεια;

Η ακράτεια εκδηλώνεται με τρεις βασικούς τύπους: ακράτεια από προσπάθεια, επιτακτική ακράτεια και ακράτεια υπερπλήρωσης. Αν εμφανίζεις έναν συνδυασμό οποιωνδήποτε δύο από αυτούς τους τύπους ακράτειας, αυτό ονομάζεται μεικτή ακράτεια.

Μάθε περισσότερα για τους 5 τύπους της ακράτειας εδώ.

Ο πιο κοινός τύπος μεικτής ακράτειας μεταξύ των γυναικών, είναι ο συνδυασμός της ακράτειας από προσπάθεια και της επιτακτικής ακράτειας. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ακράτεια –για την ακρίβεια, περισσότερες απ’ όσες νομίζεις. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες πάνω από την ηλικία των 35 αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας. Επομένως, δεν είσαι μόνη.

Συμπτώματα

Επειδή η μεικτή ακράτεια είναι, κατά κανόνα, ο συνδυασμός της ακράτειας από προσπάθεια και της επιτακτικής ακράτειας, έχει κοινά συμπτώματα και με τις δύο.

 Το κύριο σύμπτωμα της ακράτειας από προσπάθεια, είναι η διαρροή μικρής ποσότητας ούρων έπειτα από καθημερινές δραστηριότητες, όπως:

  • Γέλιο
  • Φτάρνισμα
  • Βήχας
  • Γυμναστική
  • Σήκωμα βάρους ή σκύψιμο
  • Σήκωμα από καθιστή θέση ή έξοδος από το αυτοκίνητο
  • Σεξ

Τα συμπτώματα της επιτακτικής ακράτειας περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη συχνότητα ούρησης – πάνω από 8 φορές την ημέρα
  • Ξύπνημα στη μέση της νύχτας για ούρηση 2 φορές ή και περισσότερο
  • Αιφνίδια, έντονη ανάγκη για ούρηση, ακόμα κι αν η κύστη σου δεν είναι πλήρης
  • Οι ανάγκες για ούρηση εκδηλώνονται τόσο έντονα, που ενδέχεται να μην προλαβαίνεις να φτάσεις στην τουαλέτα εγκαίρως

Αν εμφανίζεις έναν συνδυασμό συμπτωμάτων από αυτούς τους δύο καταλόγους, το πιθανότερο είναι να έχεις μεικτή ακράτεια.

Αιτίες

Όπως η μεικτή ακράτεια έχει κοινά συμπτώματα με την επιτακτική ακράτεια και την ακράτεια από προσπάθεια, έχει και κοινές αιτίες με αυτές.

Η επιτακτική ακράτεια προκαλείται από βλάβη στα νεύρα της κύστης, το νευρικό σύστημα ή και τον ίδιο τον ιστό της κύστης. Αυτό συνήθως προκαλείται από προηγούμενο χειρουργείο στην πύελο, όπως καισαρική τομή, ή νευρολογική ασθένεια, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ακράτεια ούρων, αλλά αυτή συνήθως διορθώνεται από μόνη της μόλις καταπολεμηθεί η λοίμωξη.

Η ακράτεια από προσπάθεια συνήθως προκαλείται από εξασθενημένο πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα οι καθημερινές δραστηριότητες που ασκούν πίεση στο πυελικό έδαφος, να επιτρέπουν σε μια μικρή ποσότητα ούρων να εξέλθει από την κύστη. Κοινές καταστάσεις της ζωής όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η παχυσαρκία, εξασθενούν το πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηρίξει κατάλληλα την κύστη. Η ακράτεια από προσπάθεια δεν σχετίζεται με τη συναισθηματική πίεση στη ζωή σου.

Παράγοντες κινδύνου όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης, το εγκεφαλικό, το κάπνισμα και συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες, μπορούν να κάνουν χειρότερα τα συμπτώματα της ακράτειας.

Θεραπείες και λύσεις

Η ζωή με τον φόβο της διαρροής της κύστης, δεν είναι διασκεδαστική. Είναι πολύ εύκολο να αφήνεις την ανησυχία σου για την κύστη, να κυριαρχεί στη σκέψη σου καθημερινά και, τελικά, στη ζωή σου. Όχι πια. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει! Έχεις πολλά εργαλεία και προϊόντα στη διάθεσή σου, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τη θεραπεία της μεικτής ακράτειας και για να συνεχίσεις να ζεις τη ζωή σου κανονικά. Η υιοθέτηση της κατάλληλης θεραπείας και των πλάνων διαχείρισης, θα σε φέρουν στον δρόμο της επιτυχίας. Οι θεραπείες της μεικτής ακράτειας βασίζονται στη θεραπεία τόσο για την ακράτεια από προσπάθεια, όσο και για την επιτακτική ακράτεια.

Εδώ θα βρεις ορισμένα «εργαλεία» που μπορείς να υιοθετήσεις στην προσπάθειά σου να αντιμετωπίσεις τη μεικτή ακράτεια:

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα τουαλέτας

Η υιοθέτηση ενός προγράμματος επισκέψεων στο μπάνιο, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της επιτακτικής ακράτειας. Ξεκίνησε ουρώντας μια φορά την ώρα, άσχετα από το αν αισθάνεσαι την ανάγκη να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα ή όχι. Μόλις αρχίσεις να νιώθεις άνετα με το πρόγραμμά σου, αύξησε το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα. Η εκπαίδευση της κύστης σου μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ιστού της κύστης σου, καθώς και να κάνει πιο προβλέψιμες τις επισκέψεις σου στο μπάνιο.

Άλλαξε τη διατροφή σου

Απόφευγε τροφές που κάνουν τα ούρα σου πιο όξινα, καθώς αυτό θα ερεθίσει την ήδη ευαίσθητη κύστη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελαττώσεις την καφεΐνη και το αλκοόλ. Τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, η σοκολάτα και τα καυτερά, μπορούν επίσης να ερεθίσουν την κύστη. Το καλύτερο είναι να τα αποφεύγεις.

Χάσε μερικά κιλά

Η απώλεια περιττών κιλών, μπορεί να ανακουφίσει πραγματικά τα συμπτώματα της μεικτής ακράτειας. Το υπερβολικό βάρος, ασκεί πίεση στους μυς της κύστης και το πυελικό έδαφος, οδηγώντας σε ακράτεια από προσπάθεια. Βάλε τα αθλητικά σου και βγες για περπάτημα στη γειτονιά σου, καταπολεμώντας τη μεικτή ακράτεια «στα ίσια»!

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Μπορεί να τις γνωρίζεις ως ασκήσεις Kegel. Το γεγονός ότι έχεις εξασθενημένο πυελικό έδαφος, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να ενδυναμωθούν όπως όλοι οι μύες στο σώμα μας, μέσα από στοχευμένες ασκήσεις. Δοκίμασε να σφίξεις τους μυς που χρησιμοποιείς για να συγκρατείς τα ούρα. Κάνε το χωρίς να σφίγγεις τους γλουτούς σου. Σφίξε και χαλάρωσε 5 με 10 φορές σε κάθε ενότητα εκγύμνασης, εναλλάσσοντας το σφίξιμο μεγαλύτερης διάρκειας, με σφίξιμο μικρότερης διάρκειας. Επανάλαβε αυτό το πρόγραμμα καθημερινά για βέλτιστα αποτελέσματα. Όπως με όλες τις σωματικές ασκήσεις, τα αποτελέσματα φαίνονται με τον καιρό. Η εξάσκηση βοηθά να βελτιωθείς, γι’ αυτό μην τα παρατάς!

Μην ξεχνάς την ενυδάτωσή σου!

Αυτό ακούγεται οξύμωρο. Αν νιώθεις ότι πρέπει να ουρείς συχνά, δεν είναι λογικό να πίνεις λιγότερα υγρά; Το πρόβλημα είναι ότι η κατανάλωση λιγότερων υγρών, κάνει τα ούρα πολύ πιο συμπυκνωμένα και επομένως πιο όξινα. Και το οξύ θα ερεθίσει την κύστη σου, κάνοντας τα συμπτώματα της μεικτής ακράτειας ακόμα πιο έντονα. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό. Βεβαιώσου ότι πίνεις από λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην καταπονήσεις την κύστη σου με υπερβολικά μεγάλη ποσότητα υγρού.

Κόψε το κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να ερεθίσει τους μυς της κύστης σου. Ο «τσιγαρόβηχας» μπορεί επίσης να προκαλέσει μικροδιαρροές ούρων. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να βελτιώσει αισθητά τα συμπτώματα μιας υπερδραστήριας κύστης!

Φαρμακευτικές αγωγές

Εξέτασε με τον/την ιατρό σου το ενδεχόμενο να λάβεις συνταγογραφούμενη αγωγή, για να χαλαρώσεις τους μυς της κύστης σου.

Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα προϊόντα

Ειδικά σχεδιασμένα σερβιετάκια και σερβιέτες για την ακράτεια, που προσφέρουν αίσθηση άνεσης και ηρεμία για τις στιγμές που δεν θα προλάβεις να φτάσεις στο μπάνιο εγκαίρως, παρά τις προσπάθειές σου. Δεν είναι όλα τα σερβιετάκια και οι σερβιέτες το ίδιο. Κάποια προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ακράτειας, ενώ άλλα όχι. Ορισμένες γυναίκες που διστάζουν να αγοράσουν προϊόντα για την ακράτεια λόγω του «στίγματος» ή επειδή δεν είναι εύκολο, χρησιμοποιούν σερβιετάκια περιόδου για την αντιμετώπιση της ακράτειας. Ωστόσο, τα σερβιετάκια περιόδου δεν έχουν σχεδιαστεί για την απορρόφηση ούρων και το αποτέλεσμα είναι να χρειάζονται αλλαγή πολύ συχνά.

Τα σερβιετάκια και οι σερβιέτες ALWAYS DISCREET, έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά –ο υπεραπορροφητικός πυρήνας τους, μετατρέπει γρήγορα τα υγρά σε τζελ και εξουδετερώνει τις οσμές, ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχείς όταν κάνεις αυτό που αγαπάς. Τα σερβιετάκια και οι σερβιέτες ALWAYS DISCREET έχουν μικρό πάχος, είναι άνετα και παραμένουν στη θέση τους, ώστε να συνεχίσεις την ημέρα σου γεμάτη αυτοπεποίθηση και χωρίς έγνοιες!