Συμβουλές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής


Ευ Ζην
23/07/2021
Μάθε τα πάντα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σου, για να μην έχεις καμία απορία!

Τώρα που μεγαλώνεις, είσαι υπεύθυνη για το σώμα σου και πρέπει να το διατηρείς καθαρό και υγιές. Αυτό αφορά και την ευαίσθητη περιοχή. Σε περίπτωση που αναζητάς συμβουλές εφηβικής υγιεινής, καλό είναι να είναι αξιόπιστες. Μην ξεχνάς ότι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής δεν περιλαμβάνει μόνο το πλύσιμο του κόλπου σου όταν κάνεις ντουζ (που είναι, φυσικά, απαραίτητο!).


Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής ώστε ο κόλπος σου να παραμένει καθαρός και (πάνω απ’ όλα) υγιής.

 

 • Πρέπει να πλένεσαι καθημερινά

  Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές γυναικείας υγιεινής είναι το να φροντίζεις για την καθαριότητα του σώματος (και του κόλπου σου!). Ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι αλλαγές στο σώμα σου καθιστούν την καθαριότητα ακόμα πιο σημαντική. Ο ερχομός της περιόδου σου, οι καθημερινές κολπικές εκκρίσεις και ο αυξημένος ιδρώτας από τους ιδρωτοποιούς αδένες σου, κάνουν την προσωπική υγιεινή ακόμα πιο σημαντική καθώς μεγαλώνεις. Η εφαρμογή αυτής της βασικής συμβουλής για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής αποτελεί το πρώτο βήμα.

   

 • Δοκίμασε καθαριστικά για τη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή με ισορροπημένο pH

  Τα απλά σαπούνια και αφρόλουτρα δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται στην περιοχή του κόλπου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το pH τους, δηλαδή το επίπεδο οξύτητας, έχει σχεδιαστεί με βάση την επιδερμίδα. Ενώ, λοιπόν, το pH της επιδερμίδας είναι 5,5, ένας υγιής κόλπος έχει pH που κυμαίνεται από 3,8 έως 4,5. Η αλλαγή στο pH του κόλπου σου μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη βακτηριακή ισορροπία του, που τον διατηρεί υγιή και απαλλαγμένο από μολύνσεις. Αντ’ αυτού, μπορείς να δοκιμάσεις ένα ειδικό «σαπούνι» που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή. Μπορείς να βρεις ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά γυναικείας υγιεινής με ισορροπημένο pH για τον κόλπο σου στην ενότητα προϊόντων γυναικείας περιποίησης.

     

 • Φρόντισε να πλένεσαι μόνο εξωτερικά

  Το εσωτερικό του κόλπου σου διαθέτει τον δικό του μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Δεν χρειάζεται πλύσιμο, τρίψιμο ή καθάρισμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις ούτε κολπικές πλύσεις. Περιορίσου στο πλύσιμο μόνο της εξωτερικής περιοχής του κόλπου, δηλαδή του αιδοίου. Αυτό περιλαμβάνει τα εσωτερικά και εξωτερικά χείλη του αιδοίου και την κλειτορίδα.

   

 • Μην πλένεσαι με γάντια ή σφουγγάρι

  Η γυναικεία υγιεινή δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό –εκτός από ειδικό σαπούνι και νερό. Μια συμβουλή για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα, είναι να μην χρησιμοποιείς γάντια, σφουγγάρι ή λούφα όταν πλένεσαι εκεί κάτω. Η επιδερμίδα της ευαίσθητης περιοχής σου είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να ερεθιστεί από την τραχιά επιφάνεια αυτών των εργαλείων. Επιπλέον, τα βακτήρια τείνουν να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται πάνω στα σφουγγάρια και τα γάντια, και σίγουρα δεν θέλεις να εισχωρήσουν στον κόλπο σου. Τα χέρια σου αρκούν.

   

 • Σκουπίσου με μια απαλή πετσέτα

  Για να σκουπιστείς μετά το μπάνιο ή το ντους, επίλεξε μια πετσέτα που είναι μαλακή και εντελώς στεγνή. Άλλαζε πετσέτα κάθε δύο με τρεις ημέρες. Η γυναικεία υγιεινή είναι προσωπική υπόθεση. Μην μοιράζεσαι την πετσέτα σου με κανέναν. Χρησιμοποίησέ τη μόνο εσύ.

   

 • Μην ρίχνεις νερό απευθείας στον κόλπο σου

  Το νόημα αυτής της συμβουλής γυναικείας υγιεινής είναι να μην επιτρέπεις στα εξωτερικά βακτήρια να εισέρχονται στον κόλπο σου. Όταν πλένεις, λοιπόν, την ευαίσθητη περιοχή σου, μην αφήνεις το νερό να εισέρχεται απευθείας στον κόλπο σου. Αντί για αυτό, άφηνε το νερό να τρέχει προς τα κάτω, από την κορυφή της ευαίσθητης περιοχής σου και πάνω από τον κόλπο σου.

   

 • Σκουπίσου με φορά από μπροστά προς τα πίσω

  Ίσως να έχεις ακούσει ξανά αυτήν τη συμβουλή για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, αλλά αξίζει να σου την υπενθυμίσουμε. Όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα, φρόντισε να σκουπίζεσαι από μπροστά προς τα πίσω και ποτέ από πίσω προς τα εμπρός! Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν μεταφέρονται επιβλαβή βακτήρια από τον πρωκτό στον κόλπο σου. Αν αυτό συμβεί, τα βακτήρια μπορούν να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη (και δύσοσμη!) μόλυνση, που θα χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή για να θεραπευτεί.

   

 • Προτίμησε βαμβακερά εσώρουχα

  Η χρήση βαμβακερών εσωρούχων είναι σημαντική για τη γυναικεία υγιεινή. Το βαμβακερό ύφασμα αφήνει το δέρμα να αναπνέει, κι έτσι η υγρασία που συγκεντρώνεται λόγω ιδρώτα ή εκκρίσεων εξατμίζεται αντί να μετατρέπεται σε γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων (και δυσάρεστων οσμών!). Δεν χρειάζεται να είναι φτιαγμένο από βαμβάκι ολόκληρο το εσώρουχο, παρά μόνο η επιφάνεια του καβάλου –εκείνο το τριγωνικό κομμάτι υφάσματος που είναι ραμμένο πάνω στον καβάλο και έρχεται σε επαφή με τον κόλπο σου.

   

 • Χρησιμοποίησε σερβιετάκι

  Χρησιμοποίησε σερβιετάκι καθημερινά για απορρόφηση των κολπικών εκκρίσεων. Οι εκκρίσεις είναι ο τρόπος με τον οποίον το σώμα σου καθαρίζει τον κόλπο σου από τοξίνες, ενώ παράλληλα τον διατηρεί καθαρό και ενυδατωμένο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να νιώθεις άβολα φορώντας ένα υγρό εσώρουχο. Μια πολύ καλή συμβουλή γυναικείας υγιεινής είναι να φοράς σερβιετάκι σε καθημερινή βάση. Τα σερβιετάκια λειτουργούν όπως ακριβώς οι σερβιέτες, αλλά είναι πολύ πιο λεπτά και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά για τις εκκρίσεις. Τα ALWAYS Dailies είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα για να μην νιώθεις ότι τα φοράς, ενώ συνεχίζεις να νιώθεις φρέσκια όλη μέρα –σαν να έχεις μόλις αλλάξει εσώρουχο.

   

 • Πρόσεξε τι πίνεις

  Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση «είσαι ό,τι τρως». Ε, λοιπόν ειδικά για τη συγκεκριμένη συμβουλή για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, «είσαι ό,τι πίνεις». Τα ροφήματα με ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τη βακτηριακή ισορροπία του κόλπου σου. Το ίδιο και η αφυδάτωση. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό για να βοηθήσεις το σώμα σου να αποβάλλει τις τοξίνες που συγκεντρώνονται «εκεί κάτω».

 

Κάνε αυτές τις συμβουλές για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής κομμάτι της καθημερινότητάς σου, ώστε ο κόλπος σου να παραμένει καθαρός και υγιής και εσύ να μην χάνεις το χαμόγελο και την αυτοπεποίθησή σου. Καλή επιτυχία!