Πώς να τοποθετήσετε το ταμπόν


Ευ Ζην
12/11/2019
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς μπαίνει το ταμπόν! 

Προετοιμαστείτε

Η τοποθέτηση ενός ταμπόν με απλικατέρ μπορεί να σας προκαλεί άγχος. Το ίδιο όμως συναίσθημα είχατε και πριν βγάλετε για πρώτη φορά τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατό σας. Τα καταφέρατε όμως, έτσι δεν είναι; Κάθε πρώτη φορά είναι αγχωτική. Γι’ αυτό λοιπόν συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μάθετε πως μπαίνει σωστά το ταμπόν με απλικατέρ.

Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Έτοιμες; Αφαιρέστε το περιτύλιγμα του ταμπόν με απλικατέρ και συνεχίστε να διαβάζετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις απλές οδηγίες βήμα προς βήμα.

 

Βρείτε μια άνετη θέση

Πολλές κοπέλες έχουν διαπιστώσει ότι μια άνετη θέση για την εύκολη εισαγωγή του ταμπόν είναι όταν στέκονται όρθιες με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα και ανοιχτά. Μπορείτε επίσης να σταθείτε με το ένα πόδι στο κάθισμα της λεκάνης ή της μπανιέρας.

Πώς μπαίνει το ταμπόν

Έτοιμες; Πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε. Κρατήστε σταθερά το απλικατέρ του ταμπόν από την αντιολισθητική λαβή με τον αντίχειρα και το μεσαίο σας δάχτυλο. Αν δεν είστε σίγουρες πού ακριβώς πρέπει να τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας, χρησιμοποιήστε ως οδηγό τις ραβδώσεις πάνω στη λαβή.

Με το κορδόνι αφαίρεσης να κρέμεται προς τα κάτω, τοποθετήστε τον εξωτερικό σωλήνα του απλικατέρ του ταμπόν  μέσα στον κόλπο σας με ελαφριά κλίση προς τα πάνω, στοχεύοντας προς το κάτω μέρος της πλάτης σας. Σπρώξτε απαλά το απλικατέρ μέσα στον κόλπο, μέχρι τα δάχτυλά σας να ακουμπήσουν το σώμα σας.

Με τον δείκτη σας σπρώξτε τον εσωτερικό σωλήνα μέσα στον εξωτερικό σωλήνα μέχρι τα τελειώματά τους να συναντηθούν. Με αυτόν τον τρόπο το ταμπόν απελευθερώνεται και τοποθετείται στη σωστή θέση μέσα στον κόλπο σας.

Αφαιρέστε το απλικατέρ

Κρατώντας σταθερά τον εξωτερικό σωλήνα, τραβήξτε τον απαλά προς τα έξω, αφήνοντας το ταμπόν μέσα σας με το κορδόνι αφαίρεσης να κρέμεται έξω από το σώμα σας. Το πιθανότερο είναι να έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή αν το ταμπόν πονάει. Εάν η τοποθέτηση του ταμπόν έχει γίνει σωστά, δεν θα πρέπει να το αισθάνεστε καθόλου. Εάν αισθάνεστε άβολα ενδέχεται να οφείλεται στο ότι δεν έχετε τοποθετήσει αρκετά βαθιά το ταμπόν. Η δυσάρεστη αίσθηση οφείλεται στην τριβή του ταμπόν πάνω στους μύες της εισόδου του κόλπου. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρέστε το ταμπόν και δοκιμάστε ξανά με ένα καινούριο, τοποθετώντας το πιο βαθιά μέσα στον κόλπο σας. Ίσως τις πρώτες φορές να χρειαστούν μερικές δοκιμές μέχρι να το συνηθίσετε. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό!

 

Τώρα, λοιπόν, ξέρετε πώς βάζετε το ταμπόν! Το μόνο που μένει είναι να πετάξετε ό,τι δεν χρειάζεται.

 

«Μπορώ να πετάξω το ταμπόν στη λεκάνη της τουαλέτας»; Σε καμία περίπτωση! Μην πετάτε το απλικατέρ ή το περιτύλιγμα του ταμπόν, αλλά ούτε και το ίδιο το ταμπόν στη λεκάνη της τουαλέτας. Μετά την τοποθέτηση του ταμπόν, μπορείτε να τοποθετήσετε το χρησιμοποιημένο απλικατέρ στο περιτύλιγμα και να το πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων.

Ώρα να αφαιρέσετε το ταμπόν σας

Το να καταλάβετε πότε έχει έρθει η ώρα να αφαιρέσετε ή να αλλάξετε το ταμπόν σας δεν είναι απόλυτη επιστήμη. Κάθε κοπέλα και κάθε ροή είναι διαφορετική. Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνετε το ταμπόν σας για περισσότερες από 8 ώρες. Επομένως, αν σκοπεύετε να χωθείτε κάτω από τα σκεπάσματα και να κοιμηθείτε μέχρι αργά, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα.

Όταν έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε το ταμπόν σας, η διαδικασία είναι πανεύκολη. Πηγαίνετε στο μπάνιο και πλύνετε τα χέρια σας. Αφού πάρετε μια άνετη στάση, απλά τραβήξτε απαλά το κορδόνι. Αυτό ήταν! Το ταμπόν θα γλιστρήσει έξω από το σώμα σας (θυμηθείτε: μην το πετάξετε στη λεκάνη της τουαλέτας!).

Εάν αρχίσατε πρόσφατα να χρησιμοποιείτε ταμπόν, παρατηρήστε αυτό που αφαιρέσατε. Μήπως δεν έχει γεμίσει τελείως; Σε αυτή την περίπτωση, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν με χαμηλότερο επίπεδο απορροφητικότητας την επόμενη φορά. Μήπως είχατε διαρροές στο εσώρουχό σας; Ίσως τότε χρειάζεστε ταμπόν με μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Η επιλογή του κατάλληλου ταμπόν με απλικατέρ με το ιδανικό επίπεδο απορροφητικότητας μπορεί να είναι λίγο δύσκολη στην αρχή, αλλά με τον καιρό θα εξοικειωθείτε.