Πώς θα είναι η πρώτη σου περίοδος


Ευ Ζην
4/08/2020
Αναρωτιέσαι πώς εμφανίζεται η πρώτη περίοδος; Σου εξηγούμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Ο ερχομός της πρώτης περιόδου σου μπορεί να είναι συναρπαστικός και να σε γεμίζει ανυπομονησία. Αλλά αναρωτιέσαι πώς εμφανίζεται η πρώτη περίοδος; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλά κορίτσια.

Τα περισσότερα κορίτσια έχουν για πρώτη φορά περίοδο μεταξύ 10 και 13 ετών. Μην ανησυχείς αν η περίοδός σου έρθει νωρίτερα ή αργότερα από τις φίλες σου. Καθεμία ακολουθεί τον ρυθμό της και δεν υπάρχει «καλή» ή «κακή» ηλικία για να σου έρθει περίοδος. Όταν, όμως, έρθει είναι κάτι συναρπαστικό!

Πηγαίνεις στην τουαλέτα και... Να το. Αίμα περιόδου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα τόσο απλά. Η πρώτη περίοδός σου (και οι αμέσως επόμενες) μπορεί να εμφανίζεται μόνο με τη μορφή καφέ κηλίδων αίματος στο εσώρουχό σου. Δεν είναι πάντα το κόκκινο αίμα που περίμενες να δεις. Αλλά πώς θα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η πρώτη περίοδός σου;

 

Πώς εμφανίζεται η πρώτη περίοδος;

Πολλά κορίτσια εκπλήσσονται που το αίμα της πρώτης περιόδου τους δεν είναι τίποτα άλλο από μερικές καφέ κηλίδες στο εσώρουχό τους. Το αίμα της περιόδου κανονικά δεν είναι κόκκινο; Ναι, κάποιες φορές. Το αίμα που έχει καφέ χρώμα είναι απλώς αίμα που δεν είναι πια φρέσκο. Όταν η ροή της περιόδου είναι πολύ μικρή, το αίμα πολλές φορές χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξέλθει από το σώμα, και έτσι αποκτά καφέ χρώμα προτού βγει από τον κόλπο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

 

Πόσο αίμα θα αποβάλλω στην πρώτη περίοδό μου;

Η πρώτη περίοδός σου όπως και οι αμέσως επόμενες είναι συχνά πολύ ελαφριές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός σου προσπαθεί να συνηθίσει στην κατάσταση της περιόδου και δεν έχει ακόμα καταλήξει τι πρέπει να κάνει με όλες τις νέες ορμόνες που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του.

Η περίοδός σου μπορεί να γίνει πιο βαριά μετά την πρώτη ημέρα ή να συνεχίσει να είναι ελαφριά. Ο οργανισμός σου θα έχει τη δική του μοναδική αντίδραση. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Να θυμάσαι ότι είναι πιθανό να μην έχεις τόσο πολύ αίμα στην πρώτη σου περίοδο.

 

Πόσο αίμα αποβάλλω;

Η μέση γυναίκα χάνει από 4 έως 12 κουταλάκια του γλυκού εμμηνορροϊκών υγρών κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Όμως, μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά είναι αίμα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός περιέχει κατά μέσο όρο 4 λίτρα αίμα, αυτό δεν μειώνεται παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της περιόδου –και το σώμα σου το αναπληρώνει πολύ γρήγορα. Οι πρώτες ημέρες της περιόδου σου θα είναι μάλλον αυτές με τη μεγαλύτερη ροή, ενώ τις τελευταίες μέρες η ροή γίνεται μικρότερη. Όμως, μην ανησυχείς! Ποτέ δεν πρόκειται να χάσεις όλο το αίμα της περιόδου σου με τη μία!

Σε περίπτωση που ανησυχείς ότι η περίοδός σου είναι πολύ βαριά ή αν διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες, επικοινώνησε με το γιατρό σου.

 

Πόσο θα κρατήσει η περίοδός μου;

Η περίοδός σου θα κρατήσει από 3 έως 7 ημέρες. Όταν ο έμμηνος κύκλος σου γίνει πιο προβλέψιμος, η περίοδός σου θα αρχίσει να έρχεται τακτικά, περίπου κάθε 28 ημέρες. Θα μπορούσες να σημειώσεις σε κάποιο ημερολόγιο πότε ήρθε η πρώτη περίοδός σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις μια ιδέα πότε θα έρθει η επόμενη. Η περίοδός σου είναι πιθανό να είναι ακανόνιστη στην αρχή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ο οργανισμός σου μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο μέχρι να αποκτήσεις τακτικό κύκλο.

 

Τι να κάνω όταν μου έρθει περίοδος για πρώτη φορά;

Μόλις δεις ότι ήρθε η πρώτη έμμηνος ρύση σου, ενημέρωσε τη μητέρα σου ή έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. (Κανείς δεν θα καταλάβει ότι έχεις περίοδο αν δεν το πεις!). Είναι καλό να το πεις για να σε βοηθήσουν και να σου δώσουν ό,τι χρειάζεσαι (προϊόντα περιόδου, συμβουλές...). Έπειτα, είναι καλό να φορέσεις μια σερβιέτα για να προστατεύσεις το εσώρουχο και τα ρούχα σου.

 

Πού μπορώ να βρω σερβιέτες όταν μου έρθει περίοδος;

Προμηθεύσου μια συσκευασία σερβιέτες προτού σου έρθει περίοδος για να είσαι έτοιμη όταν φτάσει εκείνη η στιγμή. Ή ζήτησε σερβιέτες από τη μητέρα ή τη μεγάλη σου αδερφή. Κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούν να σου δώσουν. Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο χαρτί υγείας μέχρι να καταφέρεις να προμηθευτείς σερβιέτες. Πάρε αρκετή ποσότητα χαρτιού υγείας και τύλιξέ το γύρω από τον καβάλο του εσωρούχου σου. Ωστόσο, μην μείνεις πολλή ώρα έτσι! Το χαρτί υγείας δεν έχει την ίδια απορροφητικότητα με τις σερβιέτες και μπορεί να μην είναι αρκετό ακόμα κι αν δεν έχεις πολύ αίμα στην πρώτη περίοδό σου.

 

Τι σερβιέτες να χρησιμοποιήσω στην πρώτη περίοδό μου;

Οι σερβιέτες ALWAYS Platinum είναι μια εξαιρετική επιλογή. Σου προσφέρουν έξτρα απαλότητα και προστασία χάρη στα 1.000 μικρο-μαξιλαράκια και τον υπεραπορροφητικό πυρήνα. Έχεις σιγουριά και άνεση, όπως κι αν είναι η πρώτη περίοδός σου.