Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια


Ευ Ζην
31/08/2020
Η πρώτη σου περίοδος δεν χρειάζεται να σε τρομάζει! Διάβασε παρακάτω για το τι να περιμένεις ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα!

«Πότε θα μου έρθει περίοδος για πρώτη φορά»; Αυτή είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολύ τα κορίτσια. Η πρώτη περίοδος είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι μεγαλώνεις! Και το να προσπαθείς να φανταστείς τι θα συμβεί μπορεί να σου προκαλεί άγχος, το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό. Το να μην ξέρεις πότε θα συμβεί κάτι, μπορεί να σε αναστατώσει!

Σου έχουμε μία (τη μοναδική) άσχημη είδηση. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ξέρεις ακριβώς πότε θα σου έρθει περίοδος για πρώτη φορά. Το να ξέρεις όμως γενικά πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια μπορεί να σε καθοδηγήσει.

 

Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια;

Στα περισσότερα κορίτσια, η περίοδος έρχεται σε ηλικία 10-16 ετών - στην πλειοψηφία έρχεται σε ηλικία περίπου 12 ετών. Να θυμάσαι όμως ότι αυτό είναι απλώς μια εκτίμηση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό (και καθόλου ανησυχητικό!) να έχεις την πρώτη περίοδο πιο νωρίς ή πιο αργά από τις φίλες σου. Ρώτησε τη μαμά ή τη μεγαλύτερη αδερφή σου πότε είχαν την πρώτη τους περίοδο. Αυτή μπορεί να είναι μια ακόμα γενική ένδειξη για το πότε θα σου έρθει για πρώτη φορά. Αν δεν σου έχει έρθει μέχρι την ηλικία των 16 ετών, ίσως είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς ένα γυναικολόγο.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της πρώτης περιόδου;

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που γίνονται στο σώμα σου πριν ξεκινήσει η περίοδός σου. Παρόλο που αυτό δεν απαντά με ακρίβεια στην ερώτηση για το πότε θα σου έρθει για πρώτη φορά, μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη ότι ετοιμάζεσαι για την πρώτη περίοδό σου.

 

Ακολουθούν μερικές σωματικές αλλαγές που μπορείς να περιμένεις:

  • Το στήθος σου αρχίζει να μεγαλώνει, σαν δύο μικρά βουναλάκια
  • Αρχίζεις να έχεις τριχοφυΐα στην ηβική περιοχή
  • Αρχίζεις να έχεις κολπικές εκκρίσεις – αυτά τα λευκά ή διαφανή υγρά που μπορεί να δεις στο εσώρουχό σου

 

Μπορώ να κάνω την περίοδό μου να έρθει νωρίτερα ή αργότερα;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επηρεάσεις το πότε θα σου έρθει η περίοδος. Δεν μπορείς να την κάνεις να έρθει νωρίτερα ή αργότερα, γιατί το σώμα σου έχει το δικό του μοναδικό ρολόι. Αν είσαι από τις πρώτες στην παρέα σου που έχει περίοδο για πρώτη φορά, μπορείς να καθοδηγήσεις τις φίλες σου στο το τι να περιμένουν! Από την άλλη πλευρά, αν είσαι από τις τελευταίες στην τάξη σου, μην ανησυχείς. Σκέψου το ως πλεονέκτημα. Οι φίλες σου μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι να περιμένεις και πώς να προετοιμαστείς!

 

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την περίοδό μου;

Αν και δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να προβλέψεις τη μέρα που θα ξεκινήσει η περίοδός σου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάποια προετοιμασία. Αν αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγές στο σώμα σου όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, ξεκίνα να προμηθεύεσαι τα σωστά προϊόντα!

 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σερβιετάκια Always Dailies που απορροφούν τις καθημερινές εκκρίσεις κολπικών υγρών και να προμηθευτείς σερβιέτες Always Platinum ώστε να είσαι έτοιμη για τη μέρα που θα σου έρθει η πρώτη περίοδος!