Πόσο συχνά έρχεται η περίοδος


Ευ Ζην
12/11/2021
Κάθε πότε έχει περίοδο μια γυναίκα.

Θεωρητικά, η περίοδός σου έρχεται μία φορά τον μήνα, σωστά; Άλλωστε, γι’ αυτό και ονομάζεται μηνιαίος επισκέπτης. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Συχνά, η περίοδός σου δεν έρχεται την ίδια ημέρα κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έρχεται, για παράδειγμα, στις 14 κάθε μήνα.

Είναι εύκολο να γνωρίζεις κάθε πότε έχεις περίοδο, απλά χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να το καταλάβεις. Επομένως, αν δεν έρχεται ακριβώς την ίδια ημέρα κάθε μήνα, πόσο συχνά έρχεται;

 

Κάθε πότε έχει περίοδο μια γυναίκα;

Η μέση διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου είναι 28 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις περίοδο περίπου κάθε 28 ημέρες (ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου σου). Στην πραγματικότητα, ο αριθμός 28 διαφέρει από το ένα κορίτσι στο άλλο και από τη μια γυναίκα στην άλλη. Μπορεί, επίσης, να διαφέρει από τον ένα μήνα στον άλλο. Ένας κύκλος μεταξύ 21 και 35 ημερών είναι φυσιολογικός. Αυτή είναι η συχνότητα με την οποία θα έρχεται η περίοδός σου αφού σταθεροποιηθεί.

Αν ξεκίνησες να έχεις περίοδο πολύ πρόσφατα, είναι φυσιολογικό να μην έρχεται σύμφωνα με ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα. Μπορεί να μην σου έρθει περίοδος για έναν ή δύο μήνες ή μπορεί να έχεις δύο περιόδους πολύ κοντά μεταξύ τους. Το σώμα σου θα προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση της περιόδου μέσα σε περίπου ένα χρόνο οπότε και θα αρχίσεις να έχεις σταθερό κύκλο.

 

Κι αν η περίοδός μου είναι ακανόνιστη;

Αν δεις ότι η περίοδός σου δεν σταθεροποιείται μετά από ένα χρόνο ή ότι ο έμμηνος κύκλος σου είναι συνεχώς μικρότερος από 21 ημέρες ή μεγαλύτερος από 35 ημέρες, μίλησε με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και συζήτησε το θέμα με τον γιατρό σου.

Μπορεί να είναι δείγμα ορμονικής ανισορροπίας, που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τον γιατρό σου.

 

Μπορώ να υπολογίσω πότε θα μου έρθει περίοδος;

Το κάθε πότε έχει περίοδο μια γυναίκα, μπορεί να μοιάζει με μεγάλο μυστήριο –ειδικά όσο περιμένει να έρθει. 

Το να υπολογίσεις πόσες ημέρες περιλαμβάνει ο έμμηνος κύκλος σου θα σου επιτρέψει να γνωρίζεις πόσο συχνά θα έχεις περίοδο.

 

Προετοιμάσου για την περίοδό σου

Το να γνωρίζει κάθε πότε έχει περίοδο, βοηθά μια γυναίκα να είναι προετοιμασμένη. Λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η περίοδός σου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σου, μπορείς να φοράς κάποιο σερβιετάκι όπως τα Always Dailies. Προστατεύουν το εσώρουχό σου από τυχόν κηλίδες αίματος που μπορεί να εμφανίσεις πριν από την περίοδό σου και σου χαρίζουν αίσθηση φρεσκάδας. Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι η περίοδός σου δεν θα σε βρει ποτέ απροετοίμαστη.

 

Αν γνωρίζεις πόσο συχνά έχεις περίοδο θα σε βοηθήσει επίσης να καταλάβεις γιατί ήσουν τόσο ευσυγκίνητη την περασμένη εβδομάδα ή γιατί ένιωθες να μην έχεις ενέργεια. Δεν φταις εσύ. Είναι η περίοδός σου που βρίσκεται προ των πυλών. Έτσι, μπορείς να γνωρίζεις πότε να προγραμματίσεις να αγοράσεις το αγαπημένο σου παγωτό ή προμήθειες για την περίοδό σου, π.χ. σερβιέτες Always Platinum. Διαθέτουν έναν υπεραπορροφητικό πυρήνα που εγκλωβίζει την υγρασία μακριά από την επιδερμίδα σου. Έτσι, μπορείς να παραμένεις στεγνή, άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση στην περίοδό σου.