Πόσες μέρες κρατάει η περίοδος


Ευ Ζην
31/07/2023

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διάρκεια της περιόδου σου και παρακάτω σου εξηγούμε τους λόγους 

  • Διάρκεια περιόδου

  • Θα γίνουν πιο σταθερές οι περίοδοί μου;

  • Γιατί είναι σημαντικό να σημειώνω πόσες μέρες κρατάει η περίοδός μου;

  • Είναι φυσιολογικό το αίμα στα μέσα του κύκλου;

  • Πώς αντιμετωπίζω το αίμα στα μέσα του κύκλου;

Διάρκεια περιόδου

Η περίοδος και η διάρκειά της (αριθμός των ημερών) διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι. Το να γνωρίζεις πόσο διαρκεί η περίοδος μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις σχέδια και να προετοιμάζεσαι. Ο γενικός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ τριών και πέντε ημερών, αλλά κάποια κορίτσια έχουν περίοδο μόνο δύο ημέρες (τυχερές!), ενώ άλλες εφτά ημέρες. 

Αν η περίοδός σου είναι λίγο μικρότερη ή μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, μην ανησυχείς! Αν η περίοδος της φίλης σου είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη δική σου, επίσης μην ανησυχείς! Είναι όλα απολύτως φυσιολογικά. Αυτές οι μικρές διαφορές στο σώμα μας είναι ένα από τα στοιχεία που μας κάνουν μοναδικές –όπως το χρώμα των ματιών μας. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη διάρκεια της περιόδου σου. Είναι απλώς ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός σου. 

Θα γίνουν πιο σταθερές οι περίοδοί μου;

Γενικά, οι περίοδοι τείνουν να σταθεροποιούνται γύρω στον ένα χρόνο από την πρώτη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να μεσολαβεί περίπου ο ίδιος αριθμός ημερών μεταξύ δύο περιόδων κάθε μήνα. Όταν ο μηνιαίος κύκλος σου σταθεροποιηθεί, θα παρατηρήσεις επίσης ότι η περίοδός σου αρχίζει να διαρκεί τον ίδιο αριθμό ημερών κάθε μήνα. Προκειμένου να μπορέσεις να σταθεροποιήσεις τον κύκλο σου, κάποιες απλές συμβουλές είναι να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να διαχειρίζεσαι σωστά το άγχος σου και να εστιάζεις στην αυτοφροντίδα σου.  

Γιατί είναι σημαντικό να σημειώνω πόσες μέρες κρατάει η περίοδός μου;

Το να γνωρίζεις πόση είναι η διάρκεια της περιόδου σου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να μαντεύεις αν σου έχει έρθει περίοδος κάθε πρωί που ξυπνάς. 

Το να γνωρίζεις πόσες μέρες κρατάει η περίοδος μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις τους προγραμματισμούς σου. Αν γνωρίζεις ότι η περίοδός σου πρόκειται να διαρκέσει λίγες μέρες ακόμα, μπορείς να βάλεις λίγες ακόμα σερβιέτες Always Platinum στη σχολική τσάντα σου. 

Το να γνωρίζεις πόση είναι η διάρκεια της περιόδου σου κανονικά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν το αίμα στο εσώρουχό σου είναι περίοδος, αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή κάτι ασυνήθιστο. 

Αν μοιάζει να είναι σαν να έχεις περίοδο αλλά με πολύ μικρότερη ροή και για πολύ λιγότερες ημέρες, ενδεχομένως να μην είναι καν περίοδος. Μπορεί να είναι απλώς αίμα στα μέσα του κύκλου. 

Είναι φυσιολογικό το αίμα στα μέσα του κύκλου;

Πολλά κορίτσια εμφανίζουν αίμα τις ημέρες πριν από την περίοδό τους ή στη μέση του κύκλου τους, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Και οι δύο περιπτώσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και προκαλούνται από τις ορμόνες που κυκλοφορούν στον οργανισμό σου. Έτσι, εκτός από το πόσες περίπου μέρες θα διαρκέσει η περίοδός σου, το να γνωρίζεις επίσης πότε περιμένεις να σου έρθει περίοδος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίζεις αν πρόκειται για περίοδο ή για αίμα στα μέσα του κύκλου. Αν έχεις αίμα στα μέσα του κύκλου συχνά ή χωρίς να το περιμένεις, είναι καλό να το συζητήσεις με τον γιατρό σου. 

Πώς αντιμετωπίζω το αίμα στα μέσα του κύκλου;

Τις ημέρες που έχεις αίμα μεταξύ των περιόδων, μπορείς να φοράς σερβιετάκι για προστασία. Τα σερβιετάκια είναι πολύ πιο λεπτά από τις σερβιέτες αλλά εξακολουθούν να απορροφούν υγρά και οσμές, κρατώντας το εσώρουχό σου καθαρό και χωρίς λεκέδες. Τα σερβιετάκια ALWAYS Dailies είναι τέλεια επειδή είναι λεπτά και εύκαμπτα, για να ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος και σου προσφέρουν προστασία με αίσθηση φρεσκάδας.